Is bier zonder koolzuur houdbaar?

Gestart door MarinusHolkema, 09-01-2017 10:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MarinusHolkema

Van de week weer een IPA gebotteld. En dan is het goed gebruik om alvast wat voor te proeven. Nu vindt mijn bottelhulp bier zonder koolzuur lekkerder dan met. Het is natuurlijk een kleine moeite om een paar flesjes te bottelen zonder toegevoegde suiker. Maar is dit een goed idee wat betreft houdbaarheid e.d.? Zijn er andere bezwaren dan wel voordelen?

iloveoxytocin

Naar mijn weten zijn er geen bezwaren (maar ik kan het verkeerd hebben, het blijft eindeloos leren): de hop zorgt hoofdzakelijk voor de houdbaarheid. Wat koolzuur wel doet is de zuurgraad verlagen; mogelijk draagt dit ook een steentje bij, maar het lijkt mij een kleinigheid tov de hop en reeds lage zuurgraad.

foz

Het hergisten op fles zorgt voor het opruimen van (een deel van) de zuurstof wat bij het bottelen in het bier komt. Dit zorgt ervoor dat het bier langzamer oxideert. Ook bij het op fust zetten van het bier wordt de zuurstof uit de keg gedrukt om oxidatie te beperken. Een klein beetje koolzuur is dus wel aan te raden, maar kan best beperkt worden naar gelang smaak.

Kwagga

Misschien moet je dan bottelen zoals wijn: een beetje sulfiet toevoegen. Dat zorgt er ook voor dat zuurstof verdwijnt.
Of waarom laat je bottelhulp het koolzuurgas niet gewoon ontsnappen, door een geopend flesje een dagje in koelkast te plaatsen?

Oscar

Citaat van: Kwagga op 09-01-2017  14:20 uMisschien moet je dan bottelen zoals wijn: een beetje sulfiet toevoegen. Dat zorgt er ook voor dat zuurstof verdwijnt.
Of waarom laat je bottelhulp het koolzuurgas niet gewoon ontsnappen, door een geopend flesje een dagje in koelkast te plaatsen?

Bottelen in beugelflesjes... :brouwen:

Haagse Wouter

Citaat van: iloveoxytocin op 09-01-2017  10:18 ude hop zorgt hoofdzakelijk voor de houdbaarheid.

Ik weet niet of je dat zo kunt stellen. Het helpt wel in elk geval.

Jacques

Citaat van: Haagse Wouter op 09-01-2017  19:46 uIk weet niet of je dat zo kunt stellen. Het helpt wel in elk geval.

Er zijn inderdaad veel meer factoren zoals alcoholgehalte en oxidatie...

iloveoxytocin

Ah, dank voor de correctie/aanvulling! Helemaal waar natuurlijk...

Als ik er verder over nadenk, ligt het misschien aan wat er onder 'houdbaar' wordt verstaan. Ik bedacht me (incompleet) dat het hier ging om het voorkomen van invloed van ongewenste bacteriën/gisten, maar een completere definitie omvat natuurlijk veel meer invloeden die de beleving kunnen beïnvloeden. (Ik roep wat: oxidatie, bewaring (licht, temperatuur, container), bacterie/gist/enzymwerking, natuurlijk verval?, ... Die lijst zal lang zijn. Het zal aan de vrager liggen welke definitie er precies wordt bedoelt en wat er behouden dient te worden.

Voor de situatie van een thuisbrouwer, lijkt het mij behapbaar om inderdaad sulfiet toe te voegen. Eigenlijk wel een leuk idee, geen koolzuur...

MarinusHolkema

Ik ga bij de volgende batches hier maar eens wat experimenten mee doen. Het is ook wel leuk om te bepalen wat de invloed van koolzuur is op de smaakbeleving. Mijn opties:
- Fles met waterslot / beugel (komt het dichtst bij het orgineel)
- Fles zonder suiker bottelen
- Fles zonder suiker bottelen  met toevoegen van sulfiet
- Fles na normale gisting openen en dagje laten staan in koelkast

En natuurlijk "normaal" bier ter vergelijking  :brouwen:

Sander van Dijk

Citaat van: MarinusHolkema op 10-01-2017  13:13 uIk ga bij de volgende batches hier maar eens wat experimenten mee doen. Het is ook wel leuk om te bepalen wat de invloed van koolzuur is op de smaakbeleving. Mijn opties:
- Fles met waterslot / beugel (komt het dichtst bij het orgineel)
- Fles zonder suiker bottelen
- Fles zonder suiker bottelen  met toevoegen van sulfiet
- Fles na normale gisting openen en dagje laten staan in koelkast


-Wat bedoel je met een fles met waterslot / beugel? Een waterslot weet ik wat het is en een beugelfles ook :), maar de combinatie begrijp ik niet.
-Fles zonder suiker bottelen met eventueel sulfiet als toevoeging lijkt mij een goed idee. Misschien is het een idee om bijvoorbeeld maar met 1 gram suiker p/L te bottelen. Je hebt dan wel een beetje hergisting, waardoor je iets minder last van oxidatie zou kunnen hebben, maar nauwelijks koolzuur.
-Een fles openen en dan in de koelkast laten staan zou ik nooit doen. Je krijgt dan echt smerig geoxideerd beer.




MarinusHolkema

Citaat van: Sander van Dijk op 10-01-2017  17:18 u-Wat bedoel je met een fles met waterslot / beugel? Een waterslot weet ik wat het is en een beugelfles ook :), maar de combinatie begrijp ik niet.
-Fles zonder suiker bottelen met eventueel sulfiet als toevoeging lijkt mij een goed idee. Misschien is het een idee om bijvoorbeeld maar met 1 gram suiker p/L te bottelen. Je hebt dan wel een beetje hergisting, waardoor je iets minder last van oxidatie zou kunnen hebben, maar nauwelijks koolzuur.
-Een fles openen en dan in de koelkast laten staan zou ik nooit doen. Je krijgt dan echt smerig geoxideerd beer.
Ik bedoelde een fles met een waterslot of beugel. De beugel zal ik dan af en toe moeten open maken. Ik heb nog geen waterslot die op een bierfles past.
Fles geopend in de koelkast? Alles voor de wetenschap...

hansHalberstadt

Ik zou bottelen met bv 2 gram suiker per liter. Dan heb je nog vrijwel geen koolzuurprikkeling, maar wel de positieve effecten van zuurstofverbruik door de gist.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.