Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept  (gelezen 3003 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Maarten_www

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Het moet borrelen, niet bruisen.
Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Gepost op: 13-01-2017 23:15 u »
Als startende brouwer heb ik nu 5 bestaande recepten gebrouwen en elke keer eindig ik met een lager sg dan het recept voorspelde. Mijn eind sg ligt altijd onder 1.010, de  laatste keer was 1.008, terwijl dat volgens BrouwHulp 1.012 moest zijn. Ik vraag me af wat de consequentie is voor de smaak van mijn bier. Wordt hij daardoor droger en bitterder dan BrouwHulp voorspelt?

Wat moet ik doen om om niet zo laag uit te komen. Ik doe nu een eenstapsmaisch op 65 °C. Misschien moet ik die temperatuur wat verhogen?

Het valt me ook op dat als ik de maischtemperatuur in BrouwHulp verhoog, dit geen invloed heeft op de bitterheidsindex. Ik zou denken dat met een hogere maischtemperatuur er meer onvergistbare suikers in het bier komen die een zoetere smaak geven.

Graag jullie mening over dit fenomeen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.063
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #1 Gepost op: 13-01-2017 23:21 u »
Haal je normaal wel het doel sg? Als je werkelijk sg lager is dan het doel sg dan is het eind sg meestal ook lager dan gepland. He verschil tussen 1012 en 1008 vind ik nog niet eens zo groot tenzij het start sg laag is.

Maischtemperatuur heeft niet zo'n groot effect op eind sg tenzij je bij 70°C of hoger gaat eenstapsmaischen. Daaronder is het effect zeer beperkt.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #2 Gepost op: 13-01-2017 23:44 u »
Bij een eenstapsmaisch op 65 graden krijg je minder onvergistbare suikers dan op bijv. 67 graden waardoor je eind SG lager uitvalt.
Deze onvergistbare suikers proef je overigens weinig tot geen zoetigheid van dus voor de bitterheid maakt het niks uit.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.161
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #3 Gepost op: 13-01-2017 23:54 u »
Prima dat je eind SG een aantal SG punten lager uitkomt. Volgens mij heb je de vergisting goed op orde.

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.560
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #4 Gepost op: 14-01-2017 02:55 u »
Het valt me ook op dat als ik de maischtemperatuur in BrouwHulp verhoog, dit geen invloed heeft op de bitterheidsindex. Ik zou denken dat met een hogere maischtemperatuur er meer onvergistbare suikers in het bier komen die een zoetere smaak geven.

Bitterheidsindex is een maat van bitterheid per start dichtheid (EBU/SG). Oftewel, je maisch maakt niets uit voor deze factor.
Maar sowieso zijn de bitterheidsberekeningen voor de exacte bitterheid (alfazuurgehalte) en niet voor de ervaring daarvan. Dat je wellicht een bier als minder bitter ervaart omdat er meer zoetere smaak in zit (alhoewel onvergistbare suikers dit maar beperkt geven, die paar SG punten zal het niet uit maken in geval) wordt niet meegenomen in dit soort berekeningen.

Wel heel interessant om dat te kunnen berekenen! Maar dat vereist wat meer onderzoek.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #5 Gepost op: 14-01-2017 08:51 u »
Wat is je begin SG en wat voor gist gebruik je?

Online stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #6 Gepost op: 14-01-2017 09:52 u »
Bij een eenstapsmaisch op 65 graden krijg je minder onvergistbare suikers dan op bijv. 67 graden waardoor je eind SG lager uitvalt.
Deze onvergistbare suikers proef je overigens weinig tot geen zoetigheid van dus voor de bitterheid maakt het niks uit.

Ik vrees dat het net omgekeerd is. ;)
De beta amalyse vindt plaats rond de 62 graden en dat zijn de vergistbare suikers. De alfa amalyse vindt plaats rond de 72 graden en dat zorgt voor de onvergistbare suikers (body).
Dus je krijgt meer vergistbare suikers door op 65 graden te maischen en dat verklaart het lager eind SG.
Wil je een éénstapsmaisch uitvoeren dan zou ik die bij 67 graden doen.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #7 Gepost op: 14-01-2017 09:59 u »
Krijg je minder onvergistbare suikers = Dus je krijgt meer vergistbare suikers door op 65 graden te maischen en dat verklaart het lager eind SG.

Volgens mij zeggen jullie hetzelfde.

Offline Maarten_www

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Het moet borrelen, niet bruisen.
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #8 Gepost op: 14-01-2017 10:04 u »
Citaat
Wat is je begin SG en wat voor gist gebruik je?

Mijn laatste bier heb ik gebrouwen met Fermentis K-97. Mijn begin sg was 1.050 en eindigde op 1.008. De voorspelling was een eind sg van 1.012.

Citaat
Deze onvergistbare suikers proef je overigens weinig tot geen zoetigheid van dus voor de bitterheid maakt het niks uit.

Als onvergistbare suikers weinig invloed op de smaak hebben, wat is dan de functie van een maischstap op 72 ° C? Ik dacht dat je met een alfa-amylase stap je een "voller" bier krijgt in de zin van een zoeter bier.

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.560
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #9 Gepost op: 14-01-2017 10:30 u »
Als onvergistbare suikers weinig invloed op de smaak hebben, wat is dan de functie van een maischstap op 72 ° C? Ik dacht dat je met een alfa-amylase stap je een "voller" bier krijgt in de zin van een zoeter bier.

Een voller bier als in meer body/dikker.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #10 Gepost op: 14-01-2017 10:52 u »
Ik vrees dat het net omgekeerd is. ;)
De beta amalyse vindt plaats rond de 62 graden en dat zijn de vergistbare suikers. De alfa amalyse vindt plaats rond de 72 graden en dat zorgt voor de onvergistbare suikers (body).
Dus je krijgt meer vergistbare suikers door op 65 graden te maischen en dat verklaart het lager eind SG.
Wil je een éénstapsmaisch uitvoeren dan zou ik die bij 67 graden doen.
En dus NIET omgekeerd. ::)

Online volleybaltrainer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #11 Gepost op: 14-01-2017 11:13 u »
Laat ook duidelijk zijn dat BrouwHulp een voorspelling doet op basis van een gemiddelde vergistingsgraad van de gist en de hoeveelheid van de vergistbare suikers a.d.h.v. opgegeven maischtemperatuur. Hoe accuraat deze voorspellingen zijn durf ik niet te zeggen, maar mijn gevoel zegt dat hier wel enige marge in moet zitten. Ook de temperatuur die je meet bij het maischen kan afwijken natuurlijk. Er zijn veel factoren die de "voorspelling"van de vergistingsgraad kunnen beinvloeden. Ik ben blij als ik ergens in de buurt van de voorspelling kom (een paar puntjes afwijking neem ik voor lief) als het consequent afwijkt zou je eens een experiment kunnen doen door één van de parameters te wijzigen en te kijken wat het effect is.

Ondanks de afwijking zal het vast een lekker bier geworden zijn  :proost:

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.030
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #12 Gepost op: 14-01-2017 12:55 u »
Geen enkele software kan precies zeggen wat het eind SG zal zijn. Het is altijd een voorspelling op basis van aannames.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.297
  • Land: nl
  • Admaakt bier
    • ABV de bierkaai
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #13 Gepost op: 14-01-2017 13:49 u »
Mout rendement naar beneden bijstellen of met andere woorden meer Mout gebruiken
Edit zie nu dat dit niet je probleem is. Gebruik anders wat meer cara mouten

Offline Ansius

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 764
  • Land: nl
  • Domme vragen bestaan.
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #14 Gepost op: 14-01-2017 15:30 u »
Is je meter goed?
Het kan zijn dat deze een te lage waarde aangeeft.

Dan kan het ook zo zijn dat je niet juist meet.

Nog een andere mogelijk heid is dat een andere/wilde/spontane gist aan het werk is.


Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #15 Gepost op: 14-01-2017 16:03 u »
Mijn laatste bier heb ik gebrouwen met Fermentis K-97. Mijn begin sg was 1.050 en eindigde op 1.008. De voorspelling was een eind sg van 1.012.

Als onvergistbare suikers weinig invloed op de smaak hebben, wat is dan de functie van een maischstap op 72 ° C? Ik dacht dat je met een alfa-amylase stap je een "voller" bier krijgt in de zin van een zoeter bier.
Volgens de Fermentis spec is de SVG van 81% (SG=1009). jij hebt nu 84% (1008).  lijkt dus gewoon een gist met wat hogere SVG dan de meeste gisten. Kun je iets in BrouwHulp instellen mbt vergistingsgraad voor een specifieke gist?
+/- 1 SG punt is ook al de afleesnauwkeurigheid van je hydrometer trouwens. 

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #16 Gepost op: 14-01-2017 16:30 u »
Kun je iets in BrouwHulp instellen mbt vergistingsgraad voor een specifieke gist?
Ja, je kunt in de gistdatabank gegevens zoals vergistingsgraad e.d. veranderen.
Indien je dat veranderd wordt in het volgende recept een ander eind SG voorspeld. In het oude recept veranderd dan niks tenzij je de gist verwijderd en opnieuw invoert.

Offline Maarten_www

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: nl
  • Het moet borrelen, niet bruisen.
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #17 Gepost op: 14-01-2017 17:59 u »
Citaat
Volgens de Fermentis spec is de SVG van 81% (SG=1009). jij hebt nu 84% (1008).

Een goed idee om naar de specs van de gist te kijken! Dank je wel.

Citaat
Je kunt in de gistdatabank gegevens zoals vergistingsgraad e.d. veranderen.

Dat is ook goed om te weten.

Citaat
Wil je een éénstapsmaisch uitvoeren dan zou ik die bij 67 graden doen.

Dat is een goede tip. Ik wil het alcoholpercentage van mijn gebrouwen pils graag laag houden, zeker omdat bij het bottelen er nog een halve procent bij komt. Ik ben benieuwd wat het maischen op 67 ° C oplevert.

Online stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 215
  • Land: be
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #18 Gepost op: 14-01-2017 19:23 u »
En dus NIET omgekeerd. ::)

Klopt.
Ik was blijkbaar niet goed wakker deze ochtend na mijn nachtshift.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.798
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Mijn eind sg is altijd lager dan het recept
« Reactie #19 Gepost op: 14-01-2017 23:49 u »
De alfa amylase vindt plaats rond de 72 graden en dat zorgt voor de onvergistbare suikers (body).

Het blijft een hardnekkig misverstand dat alfa-amylase enkel voor onvergistbare suikers zorgt. Doordat dit enzym op willekeurige plekken zetmeelketens kan verbreken is dit enzym in staat zowel grote onvergistbare suikers te vormen als kleine goed vergistbare suikers.

Tags: