Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ervaringen met maischen in koelbox  (gelezen 4020 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ervaringen met maischen in koelbox
« Gepost op: 08-01-2017 19:45 u »
Ik ben een beginnend brouwer, die nog een beetje zoekende is naar een brouwproces, dat het beste bij hem past. Mijn huidige brouwproces bestaat globaal uit maischen in een aangepaste weckpan, wort afhevelen in een emmer, weckpan schoonmaken, wort terug laten lopen in weckpan, koken, koelen, afhevelen in een FastFermenter, vergisten, bottelen. De weckpan heeft geen thermostaat, op temperatuur brengen en houden gebeurt met een thermometer en een dimmer om het vermogen van het verwarmingselement te regelen. Een vermogensmeter geeft aan wat het opgenomen vermogen van het verwarmingselement op een bepaald moment is.

V.w.b. het maischen en koken heb ik met het bovenstaande proces twee problemen: temperatuur van het beslag is lastig nauwkeurig te regelen (last van overshoot) en door de noodzaak om tussentijds het wort af te hevelen om de weckpan schoon te maken wordt veel warmte verloren.

Ik overweeg daarom om te gaan maischen in een koelbox en ben op zoek naar ervaringen van brouwers, die dit eerder hebben gedaan en dit al dan niet nog steeds doen. Van een familielid heb ik een Curver koelbox gekregen met een inhoud van ca. 32 liter. Ik wil per keer tussen de 12 en 15 liter bier brouwen, dus de inhoud van deze koelbox is ruim voldoende. Om een indruk te krijgen hoeveel de temperatuur in een uur tijd terugloopt heb ik de koelbox met ca. 12 liter heet water gevuld. De koelbox heb ik daarna rondom (inclusief bodem en deksel) extra ge´soleerd met dekens. Een half uur na het vullen was de temperatuur van het water gedaald tot 69,5 graden. Nog eens een uur later was de temperatuur gedaald tot 66,2 graden, een verval van 3,5 graden dus.

Er valt vast wat af te dingen op bovenstaande proefneming. Normaliter zou er aan die 12 liter water een kilo of drie mout zijn toegevoegd wat het niveau van de vloeistof zou hebben vergroot. Bovendien zou de aanwezigheid van de vaste stoffen in de vloeistof misschien de warmte langer kunnen vasthouden.

Concrete vragen, die ik kan bedenken zijn:
  • Wat is jullie mening over mijn proefneming en het daarbij vastgestelde verval in temperatuur?
  • Tussentijds heet water toevoegen om het temperatuurverval te compenseren is een methode. Worden hiervoor ook andere methodes gebruikt?
  • Is het isolerend vermogen van een Curver koelbox wel voldoende of dien ik bijvoorbeeld een Coleman of CampingGaz koelbox te gebruiken?
  • Wat zijn goede methodes om een koelbox extra te isoleren
  • Zijn er niet genoemde nadelen verbonden aan het maischen in een koelbox, die ik nog niet zie?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.324
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #1 Gepost op: 08-01-2017 19:58 u »
Ik heb geen ervaring met curver want ik heb een coleman.
Normaal maisch ik in met ongeveer 18 l water en zo ongeveer 5 a 6 kilo mout.
Dit om je een idee te geven en nu het kouder is zal het op een uur maischen misschien iets meer zijn maar normaal verlies ik zo ongeveer een graad of 2.
Ik pak de koelbox ook nog goed in.
Ik begin altijd zo rond de 66 of 67 graden.
Verder zou ik zeggen en ik heb nu zo'n 40 brouwsels aan ervaring met deze methode dat je daar niet te zwaar aan moet tillen aan een beetje temperatuurverlies.
Maar er zijn vast andere meningen.
Als ik gefilterd heb dan voeg ik in een keer alle spoelwater(batchsparging) toe van over de 90 graden en kom dan op zo'n 75 graden of hoger uit en dan weer filteren
Ik vind het een geweldige manier om een eenstapsmaischschema uit te voeren en ik zou niet anders willen.
De enige vervanging van mijn koelbox zou een bulldog of grainfather zijn omdat je daar ook makkelijk een eenstapschema mee kunt doen. 

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #2 Gepost op: 08-01-2017 20:09 u »
Voor zover ik weet zijn er vele duizenden die deze methode gebruiken, zeker in Amerika & AustraliŰ is de methode vrij standaard.
Ze gebruiken graag Coleman of Iglo koelboxen omdat die een kraantje onderin hebben waar een hevelfilter in kan worden geknutseld... maar d'r zijn andere opties voor dus geen probleem als je dat niet hebt.
Als het temperatuur-verloop in een uur tijd niet teveel afneemt, zelfs als je tussendoor 2 of 3 keer opent om effe door te roeren, dan is het goed toch?
De tip die ik vaker gehoord heb is om 5 a 6 graden te warm water te pakken dan de 67 a 68 graden voor de maisch. Het zakt dan plm. die 5 graden als de mout erbij gaat... Na roeren afsluiten en afdekken met een oud dekbed. Proefondervindelijk kijken of die 5 graden bij jou ook klopt, zo niet aanpassen voor de volgende keer.
In principe zit je goed als je ergens tussen de 65 en 69 graden bandbreedte weet te blijven...

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #3 Gepost op: 08-01-2017 21:08 u »
Ik zelf ben van plan om binnenkort in mijn koelbox een verhittingsbron aan te brengen.
Ik zat te denken om op Ali een boiler element aan te schaffen en deze erin te gooien. B.V. deze Boiler element.
Daar zit ook al een schroefdraad op. Gat boren, moer met siliconenring erop en gaan met die banaan.

Heeft iemand dit al is geprobeerd?

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #4 Gepost op: 08-01-2017 21:19 u »
Ik zelf ben van plan om binnenkort in mijn koelbox een verhittingsbron aan te brengen.
Ik zat te denken om op Ali een boiler element aan te schaffen en deze erin te gooien. B.V. deze Boiler element.
Daar zit ook al een schroefdraad op. Gat boren, moer met siliconenring erop en gaan met die banaan.

Heeft iemand dit al is geprobeerd?

In mijn originele post gaf ik aan, dat het aan de kook brengen na het maishen en filteren erg lang duurt door de sterke temperatuurdaling van het wort. Mijn weckpan is maar 1650 W. Om dit te versnellen heb ik bij Conrad een dompelaar van 1500 W gekocht. Deze denk ik nu te kunnen gebruiken om tussentijds het beslag mee op te warmen als de temperatuur me teveel daalt.

Er zullen best goedkopere aanbieders van dompelaars zijn. In het Engels heet zo'n ding "heatstick" geloof ik.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #5 Gepost op: 08-01-2017 21:20 u »
Ik zelf ben van plan om binnenkort in mijn koelbox een verhittingsbron aan te brengen.
Ik zat te denken om op Ali een boiler element aan te schaffen en deze erin te gooien. B.V. deze Boiler element.
Daar zit ook al een schroefdraad op. Gat boren, moer met siliconenring erop en gaan met die banaan.

Heeft iemand dit al is geprobeerd?

Ja, dat heb ik zo'n 35 jaar geleden gedaan. Ik kwam er heel snel achter dat het geen goed idee was. Het beslag brandt aan. In mijn geval zelfs zo erg dat een buurvrouw aan de deur kwam om te zeggen dat er iets niet goed was omdat ze een brandgeur waarnam. Niets om je druk over te maken zei ik haar, ik ben aan het brouwen. Toen ik terug was bij mijn brouwemmer zag ik bellen ophoog komen waaruit grijze rook uitkwam...

Brouwen in een koelbox heb ik overigens ook gedaan. Dat werkt op zich prima. Omdat ik ook meerstaps wilde kunnen brouwen ben ik ervan afgestapt. Brouwen in een zak werd de volgende stap. Vanwege het geklieder met een uitlekkende zak, het niet kunnen spoelen en oxidatie van het wort ben ik verder gaan zoeken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #6 Gepost op: 08-01-2017 21:22 u »
In mijn originele post gaf ik aan, dat het aan de kook brengen na het maishen en filteren erg lang duurt door de sterke temperatuurdaling van het wort. Mijn weckpan is maar 1650 W. Om dit te versnellen heb ik bij Conrad een dompelaar van 1500 W gekocht. Deze denk ik nu te kunnen gebruiken om tussentijds het beslag mee op te warmen als de temperatuur me teveel daalt.

Er zullen best goedkopere aanbieders van dompelaars zijn. In het Engels heet zo'n ding "heatstick" geloof ik.

Voor het koken is dat prima. Ook daarmee heb ik ervaring.
Maischen gaat ook onder voorwaarde dat je continu met de dompelaar roert.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #7 Gepost op: 08-01-2017 21:38 u »
Ja, dat heb ik zo'n 35 jaar geleden gedaan. Ik kwam er heel snel achter dat het geen goed idee was. Het beslag brandt aan. In mijn geval zelfs zo erg dat een buurvrouw aan de deur kwam om te zeggen dat er iets niet goed was omdat ze een brandgeur waarnam. Niets om je druk over te maken zei ik haar, ik ben aan het brouwen. Toen ik terug was bij mijn brouwemmer zag ik bellen ophoog komen waaruit grijze rook uitkwam...

Haha dat is wel heel erg!
Maar hoeveel kW gebruikte je? En hoelang niet geroerd?
Zolang je niet teveel in een keer verwarmd en roert lijkt het me geen probleem. Een weckketel kan toch ook verhitten zonder plots aan te branden.

Zou het zelf met een thermostaat en een roermotortje doen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.998
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #8 Gepost op: 08-01-2017 21:43 u »
Haha dat is wel heel erg!
Maar hoeveel kW gebruikte je? En hoelang niet geroerd?
Zolang je niet teveel in een keer verwarmd en roert lijkt het me geen probleem. Een weckketel kan toch ook verhitten zonder plots aan te branden.

Zou het zelf met een thermostaat en een roermotortje doen.

Het was een element van 2 kW. Er werd goed geroerd. Het probleem is echter dat je niet onder het element kunt roeren. Bij een Weckketel wordt de warmte veel beter verdeeld en kun je over de bodem van de ketel roeren.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.785
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Ervaringen met maishen in koelbox
« Reactie #9 Gepost op: 08-01-2017 21:47 u »
Bekijk het filmpje in mijn handtekening maar eens. Een koelbox (heb zelf een curver) is prima. Ik heb hem met radiatorfolie extra ge´soleerd, scheelt weer wat temperatuurverlies.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #10 Gepost op: 08-01-2017 21:54 u »
.............
Nog eens een uur later was de temperatuur gedaald tot 66,2 graden, een verval van 3,5 graden dus.
............
Tussentijds heet water toevoegen om het temperatuurverval te compenseren is een methode. Worden hiervoor ook andere methodes gebruikt?
............

Zorgen dat je tijdig heet spoelwater hebt of kokend water uit de waterkoker.
Beetje minder maischwater gebruiken en na bv 25 minuten heet spoelwater/kokend water toevoegen.

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #11 Gepost op: 08-01-2017 22:13 u »
Ik brouw met veel genoegen in een koelbox. Heb van die vierkante Amerikaanse dingen en heb  minder dan een halve graad aan temperatuurverlies. In Brouwsoftware Kun je precies invoeren wat de temp is van je graan en de koelbox en dan geeft het perfecte instructies over de temp van je maischwater voordat je je mout stort.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #12 Gepost op: 08-01-2017 22:20 u »
Ik brouw met veel genoegen in een koelbox. Heb van die vierkante Amerikaanse dingen en heb  minder dan een halve graad aan temperatuurverlies. In Brouwsoftware Kun je precies invoeren wat de temp is van je graan en de koelbox en dan geeft het perfecte instructies over de temp van je maischwater voordat je je mout stort.


Zijn die koelboxen soms van het merk Coleman?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.324
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #13 Gepost op: 08-01-2017 22:46 u »
Zorgen dat je tijdig heet spoelwater hebt of kokend water uit de waterkoker.
Beetje minder maischwater gebruiken en na bv 25 minuten heet spoelwater/kokend water toevoegen.


Is helemaal nergens voor nodig.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #14 Gepost op: 08-01-2017 23:08 u »

Is helemaal nergens voor nodig.

Zou je dit iets meer kunnen uitleggen?

Bedoel je dat het niet erg is dat de temperatuur omlaag gaat? Of dat als je voldoende isoleert je het temperatuurverschil vrijwel nihil kan maken?
Of iets anders wellicht?

Want als hij veel graden verliest, dan klikt het logisch dat hij zijn wort iets opwarmt.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.324
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #15 Gepost op: 08-01-2017 23:19 u »
Zoals Underdike hierboven schrijft zolang je binnen een bepaalde bandbreedte blijft is er niks aan de hand.
Ik heb daar ook een brouwprogamma voor en die rekent mij voor dat ik bv met water van 72 graden in moet maischen om op 67 graden uit te komen.
En dan laat ik het een uur staan en tussendoor roer ik een paar keer en verlies ik 1 a2 graden.
Vroeger deed ik een jodiumproef en die was altijd goed maar dat doe ik al lang niet meer.
Om de woorden van Oscar te gebruiken maischen word veel te moeilijk over gedaan .

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 308
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #16 Gepost op: 08-01-2017 23:49 u »
Ik brouw ook af en toe met een koelbox, zeer ontspannen brouwen en tijd zat om ondertussen andere dingen te doen zoals ontsmetten gistingsvat e.d. Die paar graden dat de t░ zakt zou ik mij geen zorgen om maken, rendement is zeer OK in zo'n koelbox, dus simpel en goed eigenlijk, op onderstaande link wat "sfeerbeelden"...  :)

http://www.chateau-ifach.be/bierbrouwen/abbaye/

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #17 Gepost op: 09-01-2017 01:18 u »
Zoals Underdike hierboven schrijft zolang je binnen een bepaalde bandbreedte blijft is er niks aan de hand.
Ik heb daar ook een brouwprogamma voor en die rekent mij voor dat ik bv met water van 72 graden in moet maischen om op 67 graden uit te komen.
En dan laat ik het een uur staan en tussendoor roer ik een paar keer en verlies ik 1 a2 graden.
Vroeger deed ik een jodiumproef en die was altijd goed maar dat doe ik al lang niet meer.
Om de woorden van Oscar te gebruiken maischen word veel te moeilijk over gedaan .

Ben het wel met je eens als je maar 1 of 2 graden verliest. 3,5 graad lijkt me ook geen groot probleem.
Maar om na 30 minuten wat heet water toe te voegen ook niet. Als maischwater en spoelwater opgeteld gelijk zijn aan berekening is het goed reproduceerbaar werken.
Bij elektrisch verwarmen zit er ook enkele graden schommeling in tussen in en uitschakelen. Mede daardoor ben ik ook fan voor maischen in een koelbox. Minder roeren en beter voorspelbare temperatuur.

Offline Bart LJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 200
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #18 Gepost op: 09-01-2017 09:15 u »
@rlandman ik heb een Coleman en een Esky. Volgens mij zijn die dingen redelijk vergelijkbaar...

Heb er via marktplaats 30 a 40 euro voor betaald.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŰn dan tijd om te brouwen.
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #19 Gepost op: 09-01-2017 10:36 u »
Ik heb alleen maar goede ervaringen met het maischen in een koelbox. Die 1-2 graden verlies vind ik niet zo spannend.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #20 Gepost op: 09-01-2017 10:40 u »
Dank voor al jullie reacties.

Binnenkort ga ik het een keer uitproberen.

Ik laat nog wel weten hoe het is bevallen.



Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #21 Gepost op: 19-05-2018 09:57 u »
Dank voor al jullie reacties.

Binnenkort ga ik het een keer uitproberen.

Ik laat nog wel weten hoe het is bevallen.
Ik was eigenlijk wel benieuwd wat je begintemperatuur was; dat stond er niet bij.

Ik overweeg zelf om een koelbox om te toveren tot mash tun. Vandaar deze reactie op een oud onderwerp.

Ik lees wel eens dat een Action koelbox van Ç 8,95 ook voldoet. Maar die zijn niet ge´soleerd dus vraag me af of dat een vereiste is?
Tevens meteen de vraag: als een koelbox een dubbele wand heeft en je zaagt daar een gat in: moet je dat gat dan eerst verstevigen alvorens een stuk pijp in te draaien?
En hoe hoog moet dat gat komen, er van uitgaande dat ik zelf een hevelfilter van pvc wil bevestigen?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #22 Gepost op: 19-05-2018 10:17 u »
Mooi ding zo'n koelbox, maar hoe ga je je beslag op de volgende temperatuurstap krijgen als verwarmingselementen aanbranden. Heet water toevoegen kan als je niet als te zwaar bier maakt anders wordt het beslag te dun. ander alternatief is om te verwarmen mt stoom. Dat doe ik zelf wel eens als ik een microbrouwseltje wil uitproberen. Dan maisch ik in een thermosfles en ga naar de volgende stap door er een stoomslangtje in te houden wat ik op de snelkookpan aansluit. Een dun nylon persluchtslangetje in mijn geval wat zo stevig is dat ik er ook nog een beetje mee kan roeren in de thermosfles. Dat slangetje zit dan weer met een siliconenslag op de snelkookpan. De snelkookpan maakt met een vermogen van ca 2000 Watt stoom. Maar als je het slangetje in het beslag heen en weer beweegt dan condenseert die stoom onmiddellijk en geeft zijn warmte af aan het beslag. In mijn geval ca 10 seconden om 1 liter beslag van 63 naar 72 graden te krijgen. Je zou het slangetje voor een koelbox aan een roerlepel kunnen bevestigen, zodat je al opwarmend ook roert. Wel oppassen met stoom en zorgen dat er geen druk ontstaat want stoom onder druk is behoorlijk link spul. Voor een koelbox volume zou ik een koperen pijp van 12 mm nemen als stoominlaat en een siliconenslang van 10 mm inwendig. bij het tuutje van de snelkookpan kun je een dun touwtje 10 slagen om het slangetje draaien en vastknopen zodat het slangetje net goed part op de snelkookpan.

Maar lijkt mij veel handiger om een 2e weckketel aan te schaffen zodat je via gas kunt verwarmen en roeren. Evt wat isolatie om de ketel bv van golfkarton en hevelfilter 

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #23 Gepost op: 19-05-2018 10:25 u »
Mooi ding zo'n koelbox, maar hoe ga je je beslag op de volgende temperatuurstap krijgen als verwarmingselementen aanbranden. Heet water toevoegen kan als je niet als te zwaar bier maakt anders wordt het beslag te dun.
Ik dacht dat het juist handig zou zijn om een eenstapsmaisch-methode te kunnen doen met een koelbox en kookpan, als alternatief voor mijn Easybrew 30.
Als je tussen de 65-69ĺC range kunt blijven kun je hele mooie bieren brouwen lijkt me.

En ik zou zodoende tegelijkertijd 2 batches thuis kunnen maken.

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.192
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #24 Gepost op: 19-05-2018 10:31 u »
Ik vind het altijd bijzonder dat zoveel mensen de limitatie van de techniek die ze gebruiken niet willen accepteren en dan gekke tructjes gaan uithalen.
Meerstrapsmaischen in een koelbox, spoelen met BIAB, spoelen met een braumeister. Allemaal mogelijk met aanpassingen, maar waarom zou je.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #25 Gepost op: 19-05-2018 10:32 u »
Ja eenstapsmethode is natuurlijk ideaal want dan loop je niet tegen de nadelen aan van de koelbox. Maar wil je je dan gaan beperken tot alleen eenstapsmethode? want dat is dan wel de consequentie.

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #26 Gepost op: 19-05-2018 10:34 u »
Ja eenstapsmethode is natuurlijk ideaal want dan loop je niet tegen de nadelen aan van de koelbox. Maar wil je je dan gaan beperken tot alleen eenstapsmethode? want dat is dan wel de consequentie.
Voor bepaalde brouwsels wel, inderdaad. Dan is een uur lang maischen op 65-68 graden uitstekend.

In dit boek staan uitsluitend recepten die een eenstaps maischschema hebben.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #27 Gepost op: 19-05-2018 10:35 u »
Ik vind het altijd bijzonder dat zoveel mensen de limitatie van de techniek die ze gebruiken niet willen accepteren en dan gekke tructjes gaan uithalen.

Daar is de hele technische vooruitgang in de wereld op gebaseerd. Wat denk je van de gekke truukjes die allemaal uitgehaald zijn om van de eerste PC-XT computer te komen tot wat we nu hebben. Limitatie van de techniek hoort blijkbaar niet bij de genen van de mens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #28 Gepost op: 19-05-2018 10:37 u »
Voor bepaalde brouwsels wel, inderdaad. Dan is een uur lang maischen op 65-68 graden uitstekend.
Maar waarmee ga je die andere brouwsels dan brouwen?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.265
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #29 Gepost op: 19-05-2018 10:38 u »
Mooie "koelboxen" zijn de Schengler Thermoports. Er zitten kraantjes op of je zaagt voorzichtig een gat in de bodem voor een kraan. Mattmill heeft passende filterbodems of je gebruikt een JAVAL filter.

De ideale manier om een tweestapsmaisch met een koelbox te doen is natuurlijk een decoctie. Je maischt in in je kookketel, na een tijdje verhuis je zo veel mogelijk dunne wort naar je koelbox. Dan verhoog je de temperatuur in je kookketel naar 73 ░C en houdt daar een rust, dan door en koken dat spul. Wel roeren tot het kookt. Kookduur afhankelijk van bierkleur, lichte bieren 15 min, donkere tot 30. Dan het hele spul bij je dunne wort in de koelbox. Wel van te voren bepalen hoeveel er in de kookketel moet blijven om uiteindelijk in de koelbox op 73░C uit te komen.

Ingo

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 792
  • Land: nl
  • Green Anchors Crew
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #30 Gepost op: 19-05-2018 10:39 u »
Maar waarmee ga je die andere brouwsels dan maken?
(Zie mijn edit in de vorige post)
De complexere bieren met de machine, de eenvoudigere doordrinkers met een Mennopan?

Online Sander00

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • Hobbybrouwer
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #31 Gepost op: 20-05-2018 18:14 u »

Concrete vragen, die ik kan bedenken zijn:
  • Wat is jullie mening over mijn proefneming en het daarbij vastgestelde verval in temperatuur?
  • Tussentijds heet water toevoegen om het temperatuurverval te compenseren is een methode. Worden hiervoor ook andere methodes gebruikt?
  • Is het isolerend vermogen van een Curver koelbox wel voldoende of dien ik bijvoorbeeld een Coleman of CampingGaz koelbox te gebruiken?
  • Wat zijn goede methodes om een koelbox extra te isoleren
  • Zijn er niet genoemde nadelen verbonden aan het maischen in een koelbox, die ik nog niet zie?

Ik ben destijds ook begonnen met een koelbox. Door de wand van de koelbox had ik een kraan met bazookafilter gemaakt.
Het verval wat je gemeten hebt komt aardig overeen met wat ik had. Ik denk (afgaande op mijn ervaring) dat er redelijk wat te winnen is in het afsluiten van de deksel. Ik weet niet hoe "luxe" je huidige koelbox is maar die van mij was een eenvoudige deksel zonder klemmechanisme. Verder was de deksel redelijk hol terwijl de rest van de koelbox gevuld was met isolatie. Succes!

Tip> Mocht je er een kraan/filter op zetten let er dan op dat je uiteinde van je kraan niet lager is dan de bodem koelbox. Wellicht een simpele tip maar ik heb aardig wat moeite moeten doen om het lekken langs de kraan (door de wand) acceptabel te houden.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.421
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #32 Gepost op: 22-05-2018 12:46 u »
Op zich is de SS Brewtech Infussion ook niet anders dan een dure koelbox, maar op een of andere manier ben ik zeer ge´nteresseerd geraakt in die ketel, dat in combinatie met een ketel van dezelfde leverancier. Maar goed, het is nog steeds een klap geld voor een koelbox ;)

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #33 Gepost op: 22-05-2018 13:11 u »
Ik heb ruim 100 brouwsels in een koelbox gebrouwen, en brouw al sinds ik begonnen ben in een koelbox. Mijn ervaringen:

- Action-box voldoet niet. Koop een goede (Coleman, Campingaz, Igloo, etc)
- 98% van de bierstijlen kun je met een eenstapsmaisch brouwen
- De invloed van je maischema op je bier is door heel veel mensen (ook hier op het forum) zwaar overrated
- Je kunt prijswinnende bieren met een koelbox brouwen
- Het is een hele ontspannen manier van brouwen
- Temperatuurverlies is er nauwelijks als je een goede koelbox hebt

Ik ben sinds 9 maanden over op een Speidel 50 maar ik heb mijn 72ltr Coleman gehouden zodat ik af en toe ook zwaardere bieren kan brouwen. Van het weekend nog gedaan, een imperial porter van 1,093. Water (incl spoelwater) in de Speidel opwarmen, overpompen naar koelbox, daar inmaischen, Speidel doorverwarmen om spoelwater rond de 80 graden te krijgen, eerste afloop weg laten lopen in een emmer, spoelen, en de rest in de Speidel laten lopen en doorverwarmen richting kookpunt. Werkt perfect :) Ik ben blij met mijn koelbox.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #34 Gepost op: 22-05-2018 13:17 u »
Als het gros in USA en AustraliŰ ermee werkt, zal het wel Ok zijn toch?
Wij zijn begonnen met zak in een SS Brewtech pan... en dat zal (net als in een koelbox met zak of hevelfilter) prima werken... ik vind pannen iets fijner werken met spoelen, maar dat is persoonlijk.
Ik geloof trouwens wÚl dat meerstapsmaischen anders bier oplevert dat 1-stapsmaischen... en voor mij is het in ieder geval handiger werken (en minder risico op direct te veel doorschieten).

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Senior lid
  • *****
  • Berichten: 395
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #35 Gepost op: 22-05-2018 13:22 u »
Ik brouw zelf met een Igloo 5 gallon drankdispenser, die is makkelijk om te bouwen, aangezien er al een gat in zit. Kogelkraan met bazookafilter er op en klaar. Ik maisch meestal een uur met zo'n 3x roeren tussendoor en in dit uur daalt mijn temperatuur ongeveer 1 graden. Een wat duurdere koelbox loont dus wel.

Het zou trouwens kunnen dat de hoeveelheid maisch ook van invloed is op het verval in temperatuur. Al warmt die lucht natuurlijk snel op, maar het is wel ruimte met eden andere temperatuur binnen je ge´soleerde omgeving, dus wellicht heeft het invloed...

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.265
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #36 Gepost op: 22-05-2018 15:10 u »
Het zou trouwens kunnen dat de hoeveelheid maisch ook van invloed is op het verval in temperatuur.

Ja, hoe voller hoe stabieler, meer thermische massa.

Ingo

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #37 Gepost op: 22-05-2018 15:33 u »
Ik was eigenlijk vergeten, dat ik dit topic ooit begonnen was  :). Sindsdien heb ik samen met een goede vriend een kleine brouwinstallatie (capaciteit ca 65 l) gebouwd waarbij we de SS Brewtech Infusion Mash Tun gebruiken. We hebben daar nu drie keer mee gebrouwen en het temperatuurverval na een uur is tussen de 1 en 2 graden.

Het plan om met een koelbox te gaan werken is door het bovenstaande wat op de achtergrond geraakt, maar ik ga dat zeker weer oppakken om kleine brouwsels te kunnen brouwen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.421
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #38 Gepost op: 22-05-2018 15:34 u »
Ik was eigenlijk vergeten, dat ik dit topic ooit begonnen was  :). Sindsdien heb ik samen met een goede vriend een kleine brouwinstallatie (capaciteit ca 65 l) gebouwd waarbij we de SS Brewtech Infusion Mash Tun gebruiken. We hebben daar nu drie keer mee gebrouwen en het temperatuurverval na een uur is tussen de 1 en 2 graden.

Het plan om met een koelbox te gaan werken is door het bovenstaande wat op de achtergrond geraakt, maar ik ga dat zeker weer oppakken om kleine brouwsels te kunnen brouwen.

Ik ben dan erg benieuwd naar jou ervaringen met deze maischketel is, aangezien ik overweeg om deze aan te schaffen.

Online bordev

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #39 Gepost op: 22-05-2018 17:47 u »
Pas op met temperaturen van boven de 80 graden bij een Coleman. Het plastic aan de binnenkant wordt dan zachter en kan geperforeerd worden door het gewicht van ik noem een valse bodem van RVS op schroefpootjes...  schade en schande en zo ::)

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.520
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #40 Gepost op: 22-05-2018 22:56 u »
Ja, hoe voller hoe stabieler, meer thermische massa.

Ingo
Dit is ook mijn ervaring.

Offline rlandzaat

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #41 Gepost op: 23-05-2018 15:00 u »
Ik ben dan erg benieuwd naar jou ervaringen met deze maischketel is, aangezien ik overweeg om deze aan te schaffen.

We (mijn brouwmaat en ik) hebben er nu drie keer mee gebrouwen. Hij bevalt heel goed, temperatuurverval is laag (ca. 1 tot 2 graden per uur). Ik krijg wel de indruk, dat het rendement wat lager is, maar daar ga ik de volgende keer wat nauwkeuriger naar kijken.

Tot nu toe ben ik vooral bezig geweest met het wennen aan de nieuwe, grotere installatie. Hiervoor brouwden we met ÚÚn pan en een filterkuip, capaciteit een krappe 30 l. Nu is het een brouwtrap geworden met een warmwaterpan op de hoogste trede, de maishpan op de middelste en de kookpan op de laagste. Dat is toch wel een andere manier van werken en in het begin kom je nog allerlei zaken tegen, die aangepast moeten worden.

Misschien moet ik maar eens een SS Brewtech Infusion Mash Tun topic openen  :)

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.421
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #42 Gepost op: 23-05-2018 15:51 u »
...

Misschien moet ik maar eens een SS Brewtech Infusion Mash Tun topic openen  :)

Lijkt me wel een goed plan, ben ook erg benieuwd naar je installatie (foto's e.d.)

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #43 Gepost op: 23-05-2018 21:18 u »
Ik was eigenlijk wel benieuwd wat je begintemperatuur was; dat stond er niet bij.

Ik overweeg zelf om een koelbox om te toveren tot mash tun. Vandaar deze reactie op een oud onderwerp.

Ik lees wel eens dat een Action koelbox van Ç 8,95 ook voldoet. Maar die zijn niet ge´soleerd dus vraag me af of dat een vereiste is?
Tevens meteen de vraag: als een koelbox een dubbele wand heeft en je zaagt daar een gat in: moet je dat gat dan eerst verstevigen alvorens een stuk pijp in te draaien?
En hoe hoog moet dat gat komen, er van uitgaande dat ik zelf een hevelfilter van pvc wil bevestigen?

Gebruik hier ook regelmatig een kleine koelbox voor proefbrouwsels (met hevelfilter). Start dan met een begintemperatuur van zo'n 71/72 graden vˇˇr storten.
Temperatuur valt na storten terug tot 66 Ó 67 graden.

Het hoeft allemaal niet zo spannend als sommige denken. Zie post Markiej87.

Maischen kan je al in een gewone huishoudemmer. Ik heb een 10 liter keg van een kraantje voorzien (met ingebouwd sleuven-ring- filter) en gebruik deze ook regelmatig.
In het koude seizoen steek ik er soms even een dompelelement in, indien ik zwaarder bier wil en daardoor geen warm water kan toevoegen.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #44 Gepost op: 08-06-2018 16:57 u »
Dit topic heeft mijn aandacht getrokken om de volgende reden. Ik heb van de week de eerste keer met een moutpakket gebrouwen. Voorheen waren het beerkits. Op zich was het goed te doen. Ik werkte met een BIAB in een elektrische brouwketel. Ging prima, totdat de BIAB eruit moest. Wat een geklieder! Gelukkig had ik een hand hulp en kon zodoende toch spoelen. Nou heb ik gisteren een koelbox aangeschaft. Een filterhex had ik een tijdje terug besteld. Ik had de koelbox gevuld met 25 liter water van 80 graden. Na een uurtje was de temperatuur gezakt naar 76 graden. Niet afgedekt. Ik heb van het ding een paar fotootjes gemaakt. Denken jullie dat dit gaat werken?






Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.054
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #45 Gepost op: 08-06-2018 17:18 u »
Nou heb ik gisteren een koelbox aangeschaft. Een filterhex had ik een tijdje terug besteld.

 Ik had de koelbox gevuld met 25 liter water van 80 graden. Na een uurtje was de temperatuur gezakt naar 76 graden. Niet afgedekt. Ik heb van het ding een paar fotootjes gemaakt. Denken jullie dat dit gaat werken?


Gaat zeker werken.

Vergeet niet dat na storten, en roeren tijdens stort, schroot de temperatuur zo'n 5 Ó 7 graden zakt.
Tijdens maischen alleen deksel eraf tijdens omroeren. Dan zal de temperatuur niet veel zakken.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 372
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #46 Gepost op: 09-06-2018 15:37 u »
Niet afgedekt.

Waarom niet afgedekt? Dan is het niet raar dat het sneller afkoelt :)

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #47 Gepost op: 10-06-2018 01:58 u »
Waarom niet afgedekt? Dan is het niet raar dat het sneller afkoelt :)
Ik vind 4 graden niet veel...

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 608
  • Land: nl
  • Brewed by mr. White
Re: Ervaringen met maischen in koelbox
« Reactie #48 Gepost op: 10-06-2018 02:18 u »
Voor bepaalde brouwsels wel, inderdaad. Dan is een uur lang maischen op 65-68 graden uitstekend.

In dit boek staan uitsluitend recepten die een eenstaps maischschema hebben.

In dit boek staan uitsluitend recepten die een eenstaps maischschema hebben.
Daarom dit boek ook maar besteld.

Tags: