Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Guiness kloon  (gelezen 5108 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Guiness kloon
« Gepost op: 04-01-2017 18:51 u »
Ik wil een Guiness-achtige kloon brouwen.
Nu heb ik een recept gevonden, maar dit is in het Engels en ik kom er niet helemaal uit.
Heeft iemand een goed recept en hoe zit het met de toevoeging van de gebrande mout.
Guiness valt of staat natuurlijk met de mooie romige schuimkraag!!
Hoe moet deze worden geschroot en klopt het dat dit pas aan het eind van het maischen (als het wort is afgekoeld) moet worden toegevoegd?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.688
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Guiness kloon
« Reactie #1 Gepost op: 04-01-2017 19:04 u »
Heeft iemand een goed recept en hoe zit het met de toevoeging van de gebrande mout.

Geen gebrande mout, Guinness gebruikt geroosterde gerst.

10% geroosterde gerst, rest Pale mout (eigenlijk Stout malt, maar hier niet te krijgen),

Ingo

Offline DirkB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is een website
Re: Guiness kloon
« Reactie #2 Gepost op: 04-01-2017 19:12 u »
Het speciale schuim is te danken aan het gebruik van een stikstof tap ipv een koolzuurtap. Als je dus bottelt met suiker, krijg je 'gewoon' schuim.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Guiness kloon
« Reactie #3 Gepost op: 04-01-2017 19:21 u »
Geen gebrande mout, Guinness gebruikt geroosterde gerst.

10% geroosterde gerst, rest Pale mout (eigenlijk Stout malt, maar hier niet te krijgen),

Ingo

Er zit ook gerstvlokken in het recept!
Wanneer de geroosterde gerst toevoegen?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Guiness kloon
« Reactie #4 Gepost op: 04-01-2017 19:58 u »
Er zit ook gerstvlokken in het recept!
Wanneer de geroosterde gerst toevoegen?

Gewoon schroten en meemaischen. Vlokkken ook meemaischen.

Qua schuim klopt het als een bus van Dirk zegt :).

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.422
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Guiness kloon
« Reactie #5 Gepost op: 04-01-2017 21:01 u »
Wyeast 1084 is de Guiness gist, hier wat info over een recept :

https://byo.com/recipes-tag/item/3024-guinness-draught-clone

Ik was een maand geleden  nog bij Guiness in Dublin (toertje door oude fabriek), en ik kan het eigenlijk niet heel erg waarderen ten opzichte van andere stouts.
maar het recept is volgens mij erg simpel, wellicht kan je maris otter gebruiken voor wat meer moutigheid, wat ik me toch wel herinner van het proeven van verse guiness.


Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Guiness kloon
« Reactie #6 Gepost op: 04-01-2017 21:15 u »

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.485
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Guiness kloon
« Reactie #7 Gepost op: 04-01-2017 21:17 u »
Gebrande mouten worden vaker aan het einde van het maischen toegevoegd zodat je wel de kleur krijgt maar niet de bitterheid van de gebrande mout.

Offline bjorri

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 398
  • Land: nl
  • eeuwige beginner
Re: Guiness kloon
« Reactie #8 Gepost op: 04-01-2017 23:08 u »
Met mijn avatar moet ik gewoon in dit topic hebben gepost :-)

Guinness met koolzuur in plaats van stikstof is 'in my humble opinion' gewoon niet te hachelen. Eigenlijk is het alleen maar lekker van de tap in een Ierse pub. En dan moetje nog opletten dat ze niet uit blikjes schenken die dan even op de trilplaat gaan.  Bah!

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Guiness kloon
« Reactie #9 Gepost op: 05-01-2017 00:32 u »
Hallo Biervrienden,

Mijn vrouw heeft 4 week geleden getracht een dry-stout/Guinness te brouwen, en is met twee verschillende drooghop (1/2-1/2) nagegist. EKG en Sonnet. Inderdaad met gerstevlokken en gebrande gerst (plm 1400 EBC).
EKG is droppiger/ietsje minder droog dan EKG. Verschil kan ik niet verklaren. Ik verwacht dat de beide bieren nog droger gaan worden en de smaak meer gelijk wordt.
Gelukkig is het schuim prima stabiel (2,5 g bottelsuiker/ltr) maar niet zo 'vettig' als dat stikstofschuim wat soms wel een half uur intact blijft....het andere uiterste.
Altijd een mooi makkelijk te brouwen winterbier...

Gr. Toon

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 350
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Guiness kloon
« Reactie #10 Gepost op: 05-01-2017 08:09 u »
Ik heb een tijd geleden eens een reportage van Guinness gezien op Discovery Channel, daar voegen ze een 'geheime' zwarte siroop toe, volgens ik er kon uit halen was dat gewoon een soort van cold steeping van zwarte mouten, dus om de kleur te verkrijgen ipv de koffiesmaak die er anders door het maischen aan vast zit...

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Guiness kloon
« Reactie #11 Gepost op: 05-01-2017 09:39 u »
Hallo Biervrienden,

(2,5 g bottelsuiker/ltr)
Gr. Toon

Maar 2,5 g/l. ???

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Guiness kloon
« Reactie #12 Gepost op: 05-01-2017 10:11 u »
Ik heb een tijd geleden eens een reportage van Guinness gezien op Discovery Channel, daar voegen ze een 'geheime' zwarte siroop toe, volgens ik er kon uit halen was dat gewoon een soort van cold steeping van zwarte mouten, dus om de kleur te verkrijgen ipv de koffiesmaak die er anders door het maischen aan vast zit....
Ik weet niet of dit alleen gesteepte zwarte mout is, maar ze produceren daar gigantische hoeveelheden donkere moutsiroop. De export Guinness die over heel de wereld te krijgen is wordt op basis van die siroop icm een lokaal bier gemaakt. Volgens mij doen ze dit sowieso in Nigeria en Singapore zo. Omdat deze bieren een hoger alcohol percentage hebben ga ik er vanuit (aanname) dat het om gemaischte mout+geroosterde gerst gaat. Verder gaf Ingo in een ander topic al aan dat wanneer je de geroosterde mouten/granen in grote hoeveelheden gaat maischen (>10%) je juist de gebrande tonen (rook, verbrand) gaan overheersen en niet de koffie en chocolade. Omdat naar mijn idee Guiness juist heel erg die verbrande smaak (houtkool, norrit) denk ik niet dat het alleen gesteeped is. Maar weten doe ik het niet :)

Met mijn avatar moet ik gewoon in dit topic hebben gepost :-)
Guinness met koolzuur in plaats van stikstof is 'in my humble opinion' gewoon niet te hachelen. Eigenlijk is het alleen maar lekker van de tap in een Ierse pub. En dan moetje nog opletten dat ze niet uit blikjes schenken die dan even op de trilplaat gaan.  Bah!

Lekkerste is het natuurlijk wanneer hij echt vers is, maar persoonlijk vind ik de Guinness met koolzuur juist lekkerder. Maar ik heb geen Guinness avatar dus heb er natuurlijk niet zoveel verstand van  ;)

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Guiness kloon
« Reactie #13 Gepost op: 05-01-2017 10:42 u »
Ha Kokkebil,

Inderdaad is 2,5 g/ltr wel de ondergrens want er komt een 1,5-2 cm schuimkraagje op bij normaal uitschenken.
Mijn vrouw houdt niet van koolzuur, dus voor de Engelse stijlen houdt ze het krap aan. Moet zeggen dat het bier daar wel smakelijker van wordt, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Gr. Toon

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Guiness kloon
« Reactie #14 Gepost op: 05-01-2017 10:45 u »
Ik brouw een clone met 10 procent gebrande gerst 20 gerstevlokken en de rest pils of pale. Kook het dan met een hopgift aan het het begin van de kook van fuggles en ek golding. Ook hier gaat er maar 3 gram suiker per liter in voor een mooi subtiel bubbeltje.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Guiness kloon
« Reactie #15 Gepost op: 05-01-2017 12:27 u »
Bedankt voor de info. Hier kan ik wat mee!
Ik heb ook nog Bramling-en Brewers Gold hop op voorraad, is dat ook een optie?
Eventueel gecombineerd met Goldings?

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Guiness kloon
« Reactie #16 Gepost op: 05-01-2017 12:31 u »
een soort van cold steeping van zwarte mouten, dus om de kleur te verkrijgen

Hoe werkt dat cold steeping eigenlijk?
Het wordt genoemd in mijn Engels talig recept!

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: Guiness kloon
« Reactie #17 Gepost op: 05-01-2017 13:31 u »
Hoe werkt dat cold steeping eigenlijk?
Het wordt genoemd in mijn Engels talig recept!

Het Engelse "steeping" word gedefinieerd als "soak in a liquid, immerse in liquid;".
Het is wat je bijvoorbeeld ook doet met je theezakje in heet water. Je laat het trekken.
In dit geval doe je het koud; "cold steeping".
Oftewel, je doet dat specifieke mout in koud water en laat dat trekken.
Door het langzaam in koud water te laten trekken krijg je een bepaalde combinatie aan smaken uit je mout, en
laat je andere (ongewenste) smaken die door warmte pas los komen er in.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Guiness kloon
« Reactie #18 Gepost op: 05-01-2017 15:00 u »
Het Engelse "steeping" word gedefinieerd als "soak in a liquid, immerse in liquid;".
Het is wat je bijvoorbeeld ook doet met je theezakje in heet water. Je laat het trekken.
In dit geval doe je het koud; "cold steeping".
Oftewel, je doet dat specifieke mout in koud water en laat dat trekken.
Door het langzaam in koud water te laten trekken krijg je een bepaalde combinatie aan smaken uit je mout, en
laat je andere (ongewenste) smaken die door warmte pas los komen er in.

Thank you very much!
You've been very helpfull!  :duimop: :duimop: :duimop:

Gebrande gerst wel eerst schroten?

Offline ger debije

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Drinken en laten drinken
Re: Guiness kloon
« Reactie #19 Gepost op: 05-01-2017 16:34 u »
Kijk hier eens

http://www.maischemalzundmehr.de/index.php?id=539&inhaltmitte=recipe&suche_begriff=oat


Ik wil een Guiness-achtige kloon brouwen.
Nu heb ik een recept gevonden, maar dit is in het Engels en ik kom er niet helemaal uit.
Heeft iemand een goed recept en hoe zit het met de toevoeging van de gebrande mout.
Guiness valt of staat natuurlijk met de mooie romige schuimkraag!
Hoe moet deze worden geschroot en klopt het dat dit pas aan het eind van het maischen (als het wort is afgekoeld) moet worden toegevoegd?

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Guiness kloon
« Reactie #21 Gepost op: 05-01-2017 18:01 u »
Citaat
Ik heb ook nog Bramling-en Brewers Gold hop op voorraad,is dat ook een optie?
Eventueel gecombineerd met Goldings?

ja geen probleem

Verder doe ik een eenstaps mais op 65 graden de gerstevlokken kook ik wel even in een deel van het maiswater, altijd een prima rendement zo.

Succes met dit bier, het is echt een genadeloze doordrinker dus goed voor elke dag  :biersmile:

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 773
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Guiness kloon
« Reactie #22 Gepost op: 05-01-2017 18:43 u »

Offline _M_M_

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Guiness kloon
« Reactie #23 Gepost op: 06-01-2017 10:15 u »
Ben zeer benieuwd! Deze houd ik in de gaten

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Guiness kloon
« Reactie #24 Gepost op: 06-01-2017 10:33 u »
Ik heb een tijd geleden eens een reportage van Guinness gezien op Discovery Channel, daar voegen ze een 'geheime' zwarte siroop toe, volgens ik er kon uit halen was dat gewoon een soort van cold steeping van zwarte mouten, dus om de kleur te verkrijgen ipv de koffiesmaak die er anders door het maischen aan vast zit....

Net het boek van Terry Foster (Brewing Porters & Stouts) aan het lezen. Deze toevoeging zou bij Foreign Extra Stout worden gedaan om de verouderingsproces te emuleren die vroeger optrad bij export in houten vaten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.040
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Guiness kloon
« Reactie #25 Gepost op: 06-01-2017 23:30 u »
20 minuten maischen op 38║C? ???


Duits recept! Veel Duitsers zijn heel erg traditioneel als het om brouwen aankomt.

Toen ik ruim 36 jaar geleden begon met brouwen werd elk brouwsel bij 37-38 ║C gestart. Al heel wat jaartjes start ik elk brouwsel boven de 60 ║C. Het brouwen gaat veel sneller en je hebt een betere schuimstabiliteit. Daarnaast ontstaan er minder snel oxidiatiesmaakjes omdat de zogenaamde LOX-enzymen meteen bij de stort ge´nactiveerd worden. 

Tags: