Hier een voorstel voor een recept. Heb er flink aan zitten rekenen met de BrouwHulp. Bitterheid heb ik maar op 30 gezet, weet iemand de bitterheid van de Duvel? De kleur kreeg ik niet lichter zo. Bas zijn kloon was ongeveer 50% bitterder. Duvel is volgens mij geen bitter bier. Eind SG van 1006 is gemeten door Bas van de echte, daar zitten we dus aan vast. Er moeten dus hele goeie giststarters gemaakt worden met brouwzouten en beluchten. Een hogere vergistingstemperatuur dan 25 grC (intern) lijkt mij toch niet aan te raden. Heeft iemand een referentie voor de drooghop stap? Ik heb nog nooit drooghop geproefd in de Duvel. Er moeten toch wel mensen op excursie zijn geweest, en drooghoppen is een opvallende bezigheid!
Nou mensen, schiet maar raak!
Naam: Duvel kloon
Start SG: 1068
Doel eind SG: 1006
Alcohol: 8.5%
kleur: 7,8 EBC
Bitterheid: 30 IBU
Schaal: 10 L
Efficiencie 70%
Mout & suiker
2,3 kg pils 3 EBC 77%
0,2 kg rijst 1 EBC 7%
0,5 kg suiker 16%
Water
8 L maiswater (3.2 L/kg)
7 L spoelwater
maischschema
rijst 15 min koken, daarna toevoegen bij 60 grC stap
50 min 60 grC
30 min 70 grC
spoelen op 78 grC
Hop (75 min totale kooktijd, suiker 10 min meekoken)
15 g Styrian Goldings 5% 75 min 19 IBU
20 g Saaz 3% 30 min 11 IBU
10 g Saaz drooghop
Gist
WYeast1388