Westmalle kloon

Gestart door Kokkebil, 31-12-2016 15:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kokkebil

Ik heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 170 gram
't Wort Wat 80 gram.

Vreemd, toch???

Nerro

Edit: Laat maar dan.

Kokkebil

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  15:45 uIk heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 80 gram
't Wort Wat 170 gram.

Vreemd, toch???

Ik had de hoeveelheden hop verkeerd vermeld.
Ik weet niet hoe dat werkt een bestand posten hier.
Maar de totale hoeveelhoud (ca. 7 kg)  mout ontloopt elkaar bijna niks, alleen de maisschschema's zijn wel verschillend

Hay

Qua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.

Kokkebil

Citaat van: Hay op 31-12-2016  17:02 uQua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.

Wat is dat nou voor slap gelul!
Ebu is niet wat telt, maar of een kloon in de buurt komt van het origineel, dat is hetgene wat telt!

Hay

Daar had je het niet over je had het over het verschil in grammen bij die twee recepten.
En daarop is mijn antwoord dat dat niet uitmaakt zolang het ebu maar hetzelfde is.
De ene hop is sterker als de andere.
En daarbij slap gelul bekijk het ff.
Als je stomme vragen stelt omdat je te achterlijk bent om het te snappen hoef je niet boos op mij te worden.
Doei idioot!!

Edit: ik had me niet mee moeten laten slepen en die laatste dingen niet moeten schrijven.

Etn82

Beste Heren,

Mag ik er U even op wijzen dat op oudjaarsdag korte lontjes extreem risicovol zijn.  ;)

Dat gezegd hebbende,.. een discussie is zonder de specifieke informatie over de betreffende recepten zeer lastig te voeren.

Op het forum is links en rechts wel wat informatie vinden over recepten die in de buurt van de Westmalle Tripel komen. Daarnaast is er nog een wereld wijd web, waar ook van alles te lezen is. Om over beschikbare boeken nog maar te zwijgen. Neem de info in, sleutel aan een recept en vraag hier om feedback terugvoering. Dat lijkt mij een constructievere weg.

Kokkebil

Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:


William

Citaat van: Hay op 31-12-2016  17:02 utwortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.

????  ik heb nog nooit een goede kloon gemaakt dus dat recept kun je vergeten.

Etn82

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  19:37 uAardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!!
 :proost: :proost: :proost: :proost: :proost:

Beste Kokkebil, is ook een beetje een geval van "wie kaatst,.."

zie:

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  18:43 uWat is dat nou voor slap gelul!

Dus ik stel voor dat beide handen elkaar virtueel de hand schudden, en we weer verder kunnen gaan met het onderwerp.

Eric v B

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  19:37 uAardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:
Daar zou ik mee beginnen en misschien daarna een collaboration brew?

Hay

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  19:37 uAardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:

Dat klopt ben ik ook maar ik ben net een kameleon, ik pas mij aan aan mijn omgeving.
Met mij is het heel goed bier drinken maar als ik iemand antwoord wil geven en daar moeite voor doe en word dan afgeblaft ja dan doe ik dat terug.
Maar Etn82 heeft natuurlijk helemaal gelijk.
En daarom heb ik een wijziging aangebracht in mijn eerste post.

Kokkebil

Misschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.


Ronnie

Blijkbaar is men hier gisterenavond wat te vroeg beginnen aperitieven  ;)

een bewezen recept voor de WM tripel:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18781.msg277449.html#msg277449

of ook nog een beetje aangepast naar ervaring:  hier

Ronnie

Toch nog even vermelden: de hierboven vermelde recepten zijn zeer gelijkend, zeker wat de hoppen betreft.
Origineel gebruikt Westmalle echter enkel pilsmout en vloeibare witte kandijsuiker.

Het is even schrikken door de vele hopsoorten.
Van die vele hopsoorten zitten in mijn recept enkele vervangers tussen.
Zo wordt de Fuggles soms gebruikt bij de originele, voor correcties naargelang hun actuele hopkwaliteit, om bepaalde aroma en smaaktoetsen te corrigeren.
Zo ook wordt de bitterheid bijgecorrigeerd met aromaloos concentraat, bij een volgende batch!

Wanneer bij WM de nieuwe hop in gebruik wordt genomen, is er een specialist proever (nog een geestelijke) die de hopsamenstelling inschat en dan bij elk brouwsel na proeven wat bijcorrigeert, batches worden immers gemengd. Het proeven gebeurd in team met 4 bieren waarbij een referentie brouwsel zit. De meester proever is niet de schenker, toch haalt hij steeds het glas met de referentie er uit!

Nu wil dat niet zeggen dat je dan ook al die hopsoorten dient te gebruiken. Een kloon zal altijd een goede benadering blijven.
Zo is het recept van Adrie een goede benadering.

orangeloo

Citaat van: Ronnie op 01-01-2017  11:38 uZo is het recept van Adrie een goede benadering.

Heb je voor de volledigheid toevallig een link van het recept of bedoel het recept uit H2O blz. 145?

Brouwers

Citaat van: Kokkebil op 01-01-2017  10:59 uMisschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.

Ten eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

William

Citaat van: Brouwers op 01-01-2017  12:53 uIk zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

En dan nog blijft het een moeilijke. Mijn recept was ook gebaseerd op die van Henk uut Paize.

Kokkebil

Citaat van: Brouwers op 01-01-2017  12:53 uTen eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

Ik heb inderdaad het recept van William Kloek.

Ronnie

Citaat van: Orangeloo op 01-01-2017  12:00 u... of bedoel het recept uit H2O blz. 145?

Inderdaad, deze, en hij gebruikt tenminste ook de hop Spalt (Select), die moet erbij!

En dat is ook waar:

Citaat van: Jacques op 29-08-2016  21:56 uIk ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel....
De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.


EvdBroek


Ronnie

Citaat van: EvdBroek op 02-01-2017  10:58 uZie ook deze:

Mmm... nee zunne.
Eerst en vooral is die proteaserust (124°F  of 55°C) overbodig.

Blijkbaar zijn er velen tevreden met een simpele hopstort, goed dan, maar zo heeft het helemaal geen Westmalle gelijkenis.

Kokkebil

Helaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?

Brouwers

Citaat van: Kokkebil op 03-01-2017  15:09 uHelaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?
Met geen van de gisten ga je geen Westmalle kloon kunnen maken. Desalniettemin kan het een heerlijk tripel worden. Ik hab de whitelabs variant van de 1214 gebruikt in een blond en brett blond. Deze vergist op 18.5 graad. Kreeg een hele mooie peperigheid in het bier van. Combineerde goed met de hoppen (styrian en Saaz). Wanneer je warmer gaat zal de gist meer banaan gaan genereren. Met de andere gisten heb ik geen ervaring.

Ronnie

Ik heb 'm altijd opgekweekt uit verse Westmalle Dubbel.
Gaat zeer goed, zeker nu, in die periode is de vraag groot, dus het bier is niet oud nu.

Ook: één keer met slurry die ik op een donderdag kon afhalen in Westmalle.
Zeggen dat ge duivenmelker zijt!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.