Westmalle kloon

Gestart door Kokkebil, 31-12-2016 15:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kokkebil

Ik heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 170 gram
't Wort Wat 80 gram.

Vreemd, toch???

Nerro

Edit: Laat maar dan.

Kokkebil

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  15:45 uIk heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 80 gram
't Wort Wat 170 gram.

Vreemd, toch???

Ik had de hoeveelheden hop verkeerd vermeld.
Ik weet niet hoe dat werkt een bestand posten hier.
Maar de totale hoeveelhoud (ca. 7 kg)  mout ontloopt elkaar bijna niks, alleen de maisschschema's zijn wel verschillend

Hay

Qua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.

Kokkebil

Citaat van: Hay op 31-12-2016  17:02 uQua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.

Wat is dat nou voor slap gelul!
Ebu is niet wat telt, maar of een kloon in de buurt komt van het origineel, dat is hetgene wat telt!

Hay

Daar had je het niet over je had het over het verschil in grammen bij die twee recepten.
En daarop is mijn antwoord dat dat niet uitmaakt zolang het ebu maar hetzelfde is.
De ene hop is sterker als de andere.
En daarbij slap gelul bekijk het ff.
Als je stomme vragen stelt omdat je te achterlijk bent om het te snappen hoef je niet boos op mij te worden.
Doei idioot!!

Edit: ik had me niet mee moeten laten slepen en die laatste dingen niet moeten schrijven.

Etn82

Beste Heren,

Mag ik er U even op wijzen dat op oudjaarsdag korte lontjes extreem risicovol zijn.  ;)

Dat gezegd hebbende,.. een discussie is zonder de specifieke informatie over de betreffende recepten zeer lastig te voeren.

Op het forum is links en rechts wel wat informatie vinden over recepten die in de buurt van de Westmalle Tripel komen. Daarnaast is er nog een wereld wijd web, waar ook van alles te lezen is. Om over beschikbare boeken nog maar te zwijgen. Neem de info in, sleutel aan een recept en vraag hier om feedback terugvoering. Dat lijkt mij een constructievere weg.

Kokkebil

Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:


William

Citaat van: Hay op 31-12-2016  17:02 utwortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.

????  ik heb nog nooit een goede kloon gemaakt dus dat recept kun je vergeten.

Etn82

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  19:37 uAardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!!
 :proost: :proost: :proost: :proost: :proost:

Beste Kokkebil, is ook een beetje een geval van "wie kaatst,.."

zie:

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  18:43 uWat is dat nou voor slap gelul!

Dus ik stel voor dat beide handen elkaar virtueel de hand schudden, en we weer verder kunnen gaan met het onderwerp.

Eric v B

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  19:37 uAardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:
Daar zou ik mee beginnen en misschien daarna een collaboration brew?

Hay

Citaat van: Kokkebil op 31-12-2016  19:37 uAardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:

Dat klopt ben ik ook maar ik ben net een kameleon, ik pas mij aan aan mijn omgeving.
Met mij is het heel goed bier drinken maar als ik iemand antwoord wil geven en daar moeite voor doe en word dan afgeblaft ja dan doe ik dat terug.
Maar Etn82 heeft natuurlijk helemaal gelijk.
En daarom heb ik een wijziging aangebracht in mijn eerste post.

Kokkebil

Misschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.


Ronnie

Blijkbaar is men hier gisterenavond wat te vroeg beginnen aperitieven  ;)

een bewezen recept voor de WM tripel:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18781.msg277449.html#msg277449

of ook nog een beetje aangepast naar ervaring:  hier

Ronnie

Toch nog even vermelden: de hierboven vermelde recepten zijn zeer gelijkend, zeker wat de hoppen betreft.
Origineel gebruikt Westmalle echter enkel pilsmout en vloeibare witte kandijsuiker.

Het is even schrikken door de vele hopsoorten.
Van die vele hopsoorten zitten in mijn recept enkele vervangers tussen.
Zo wordt de Fuggles soms gebruikt bij de originele, voor correcties naargelang hun actuele hopkwaliteit, om bepaalde aroma en smaaktoetsen te corrigeren.
Zo ook wordt de bitterheid bijgecorrigeerd met aromaloos concentraat, bij een volgende batch!

Wanneer bij WM de nieuwe hop in gebruik wordt genomen, is er een specialist proever (nog een geestelijke) die de hopsamenstelling inschat en dan bij elk brouwsel na proeven wat bijcorrigeert, batches worden immers gemengd. Het proeven gebeurd in team met 4 bieren waarbij een referentie brouwsel zit. De meester proever is niet de schenker, toch haalt hij steeds het glas met de referentie er uit!

Nu wil dat niet zeggen dat je dan ook al die hopsoorten dient te gebruiken. Een kloon zal altijd een goede benadering blijven.
Zo is het recept van Adrie een goede benadering.

orangeloo

Citaat van: Ronnie op 01-01-2017  11:38 uZo is het recept van Adrie een goede benadering.

Heb je voor de volledigheid toevallig een link van het recept of bedoel het recept uit H2O blz. 145?

Brouwers

Citaat van: Kokkebil op 01-01-2017  10:59 uMisschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.

Ten eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

William

Citaat van: Brouwers op 01-01-2017  12:53 uIk zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

En dan nog blijft het een moeilijke. Mijn recept was ook gebaseerd op die van Henk uut Paize.

Kokkebil

Citaat van: Brouwers op 01-01-2017  12:53 uTen eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

Ik heb inderdaad het recept van William Kloek.

Ronnie

Citaat van: Orangeloo op 01-01-2017  12:00 u... of bedoel het recept uit H2O blz. 145?

Inderdaad, deze, en hij gebruikt tenminste ook de hop Spalt (Select), die moet erbij!

En dat is ook waar:

Citaat van: Jacques op 29-08-2016  21:56 uIk ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel....
De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.


EvdBroek


Ronnie

Citaat van: EvdBroek op 02-01-2017  10:58 uZie ook deze:

Mmm... nee zunne.
Eerst en vooral is die proteaserust (124°F  of 55°C) overbodig.

Blijkbaar zijn er velen tevreden met een simpele hopstort, goed dan, maar zo heeft het helemaal geen Westmalle gelijkenis.

Kokkebil

Helaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?

Brouwers

Citaat van: Kokkebil op 03-01-2017  15:09 uHelaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?
Met geen van de gisten ga je geen Westmalle kloon kunnen maken. Desalniettemin kan het een heerlijk tripel worden. Ik hab de whitelabs variant van de 1214 gebruikt in een blond en brett blond. Deze vergist op 18.5 graad. Kreeg een hele mooie peperigheid in het bier van. Combineerde goed met de hoppen (styrian en Saaz). Wanneer je warmer gaat zal de gist meer banaan gaan genereren. Met de andere gisten heb ik geen ervaring.

Ronnie

Ik heb 'm altijd opgekweekt uit verse Westmalle Dubbel.
Gaat zeer goed, zeker nu, in die periode is de vraag groot, dus het bier is niet oud nu.

Ook: één keer met slurry die ik op een donderdag kon afhalen in Westmalle.
Zeggen dat ge duivenmelker zijt!

Kokkebil

Citaat van: Ronnie op 03-01-2017  16:49 uZeggen dat ge duivenmelker zijt!

Huh? ???

Ronnie

Citaat van: Kokkebil op 03-01-2017  16:50 uHuh? ???

Ja, het is geen mop.
Duivenmelkers gebruiken biergist om hun duiven beter te laten presteren bij wedstrijden.

Paard

Dan zou ik de 1214 gebruiken en dan starten bij 17 graden de eerste twee dagen en daarna mag die naar 20 graden of inderdaad een Westmalle dubbel nemen dat gaat ook hier altijd prima.

Qua hop is best lastig om het echt goed te krijgen mijn beste poging was met Saaz en styrian met Spalt sellect heb ik ook geprobeerd en met een halletauer, gemixt met Saaz. Allemaal word het lekker maar als je ze vervolgens naast elkaar gaat proeven dan zit ik qua hop profiel nog niet helemaal goed. Gek genoeg is de versie die ik maak een klein (10 procent) deel pale erdoorheen beter dan alleen pils. De suiker kook ik op en zit op 15 procent. 

Succes ermee en pin jezelf in het begin niet vast op een exacte kopie, verder worden mijn trippels beter met een flinke giststarter.

Ronnie

Citaat van: Paard op 03-01-2017  17:20 uGek genoeg is de versie die ik maak een klein (10 procent) deel pale erdoorheen beter dan alleen pils..... en pin jezelf in het begin niet vast op een exacte kopie, verder worden mijn trippels beter met een flinke giststarter.

Ook juist, geeft toch een betere smaak met beetje Munchen van 15EBC (of eventueel pale) erbij.
Inderdaad! niet vastpinnen en streven naar exacte copie, dat haal je quasi nooit

Kokkebil

Citaat van: Ronnie op 03-01-2017  17:30 uOok juist, geeft toch een betere smaak met beetje Munchen van 15EBC (of eventueel pale) erbij.
Inderdaad! niet vastpinnen en streven naar exacte copie, dat haal je quasi nooit

Ik heb wat Munich en Cara erbij gedaan.

orangeloo

Wat mij opvalt in deze topic is dat er niemand blijkbaar geïnteresseerd is op hoeveel graden er wordt vergist.
Ik kan het in ieder geval nergens vinden. Ook niet in al de links die hier zijn toegevoegd.

 

Kokkebil

Citaat van: Orangeloo op 12-01-2017  22:44 uWat mij opvalt in deze topic is dat er niemand blijkbaar geïnteresseerd is op hoeveel graden er wordt vergist.
Ik kan het in ieder geval nergens vinden. Ook niet in al de links die hier zijn toegevoegd.

Sterk opgemerkt!

Hij staat nu op 23 ºC te gisten!

Jacques

Citaat van: Kokkebil op 12-01-2017  22:56 uSterk opgemerkt!

Hij staat nu op 23 ºC te gisten!

Erg warm! Krijg je veel esters, vooral banaan.

Martijn0172

Mijn Westmalle kloon, die ik afgelopen week heb gebotteld, had een hoofdvergisting op 19c, de navergisting op 22 ºC.

Kokkebil

Citaat van: Jacques op 13-01-2017  00:20 uErg warm! Krijg je veel esters, vooral banaan.

Doen we de volgende lager Jacques, als ik de juiste gist ook heb!

Paard

Citeeren dan starten bij 17 graden de eerste twee dagen en daarna mag die naar 20 graden o
Staat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.

EvdBroek

Citaat van: Paard op 13-01-2017  10:58 uStaat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.
Lekker velpon ;)

Kokkebil

Citaat van: Paard op 13-01-2017  10:58 uStaat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.

Oeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>

EvdBroek

Citaat van: Kokkebil op 13-01-2017  11:08 uOeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>
Is inderdaad al veel te laat. Je moet laag beginnen met de vergistingstemperatuur, later kun je de temeperatuur wat verhogen. De bijsmaakjes worden al in het begin van de vergisting gemaakt

orangeloo

Citaat van: Paard op 13-01-2017  10:58 uStaat gewoon hier hoor

Dat had ik natuurlijk wel gezien, was misschien niet helemaal duidelijk in mijn vraag, maar ik was benieuwd wat de vergistingstemperatuur was in de recepten die als voorbeeld genoemd werden. Deze is ondertussen ook beantwoord.  :brouwen:

Paard

CiteerOeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>
Ik weet niet of het handig is om nu nog terug te gaan naar 20 hierdoor zou de gist wel eens kunnen stoppen en zoals EVD zegt is het kwaad al geschied . Maar goed het helpt vaak nog wat om het bier lang te laten rijpen.

@orangeloo, my bad

orangeloo

Ik heb volgens mij hier wel eens op het forum gelezen dat de vergistingstemperatuur bewust hoger wordt ingezet??
Klopt dit  :weetniet: Iemand die hier iets nuttig over kan zeggen?

Ook heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet:.
Iemand hier ervaring mee?

Sander van Dijk

Citaat van: Orangeloo op 13-01-2017  20:19 uOok heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet: .
Iemand hier ervaring mee?

Zelf heb ik geen ervaring met bewust te weinig enten, maar het is inderdaad een tool om de smaak van het bier te sturen. Belgische bieren mogen (moeten) wat meer gistprofiel hebben. Als je minder gist ent gaat de gist meer esters produceren en als je meer gist ent, ga je een cleaner bier krijgen. Je moet, als je minder gist ent, wel (erg) vitale gist gebruiken, zodat je geen gestokte vergisting gaat krijgen. Ik denk dat bij weinig enten, goed beluchten ook wel aan te raden is.

Natuurlijk kun je het gistprofiel ook sturen door de vergistingstemperatuur. Nu heb ik wel eens gelezen dat je niet direct de vergistingstemperatuur van een grote professionele batch van enkele tientallen hectoliters op je eigen thuisbrouwsel kunt toepassen. Door de grotere druk van zo'n grote vergistingstank gaat de gist zich anders gedragen bij dezelfde temperatuur als bij je thuisbrouwsel. Nu weet ik alleen niet meer of je voor een kleinere batch nu juist een lagere- of een hogere temperatuur moet aanhouden. Ik vermoed dat je lager moet aanhouden dan bij een hele grote batch, maar ik weet dit zo even niet meer en dit is natuurlijk wel redelijk belangrijk  :) . Weet iemand dit?


Edit: Toevallig net nog een oud topic van mijzelf gevonden met een linkje naar een artikel over de effecten van erg veel en erg weinig gist enten.

Juindorper

Als hobbybrouwer kun je beter een paar graadjes LAGER aanhouden dan dat een grote brouwer doet.
Dit heeft inderdaad te maken met de druk in zo'n grote tank die er voor zorgt dat er minder ongewenste stofjes ontstaan.

Oxhead

Westmalle schijnt vergist te worden op 19 graden in een cct. Dus inderdaad iets minder estervorming hierdoor.

Jacques

Citaat van: Orangeloo op 13-01-2017  20:19 uOok heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet:.
Iemand hier ervaring mee?

Bij La Trappe gebeurt dat inderdaad om meer esters te krijgen.

hobbybob

Die Westmalle gist kan best wat temperatuur hebben hoor na de eerste 48 uur van de vergisting, heb hem hier al op 28 graden gehad zonder een banaantje erin in het eindresultaat.

Jacques

Citaat van: hobbybob op 16-01-2017  13:43 uDie Westmalle gist kan best wat temperatuur hebben hoor na de eerste 48 uur van de vergisting, heb hem hier al op 28 graden gehad zonder een banaantje erin in het eindresultaat.

Opmerkelijk. Ik proef al een banaantje als het bier vergist is bij 20 ºC.
Had je misschien een donker bier gebrouwen met deze gist?

Marcel_k

ik heb in augustus 2017 een Westmalle Tripel geprobeerd te klonen. Daarbij het recept van Arie O. gebruikt. Die is lekker basic met uitstekend resultaat.

4,9 kg pilsmout
1,5 kg suiker
33 g EK Golding (60m)
17 g Saaz (60m)
11 g Saaz (10m)
WL 3787
2-staps maischschema
8gr/L bottelsuiker

Resultaat:
duidelijk meer schuim. kleur nagenoeg hetzelfde, mijn kloon wel duidelijk meer tweeschijnend. aroma verschilt van elkaar, mijne was wat fruitiger, wat minder kruidig. smaak vrijwel identiek (volgens 'proefpanel' van mijzelf en 2 vrienden)

Esterenbrouw

Marcel, hoe rijmt dat: aroma verschilt, mijne was fruitiger en minder kruidig en toch de smaak volgens jou vrijwel identiek????

Dat kan natuurlijk niet.

Marcel_k

Citaat van: Esterenbrouw op 05-01-2018  11:00 uMarcel, hoe rijmt dat: aroma verschilt, mijne was fruitiger en minder kruidig en toch de smaak volgens jou vrijwel identiek????

Dat kan natuurlijk niet.
wat een onzin. reuk en smaak zijn volgens mij 2 verschillende zintuigen.

Esterenbrouw

Zul je gelijk in hebben.
Maar met zoveel verschillen, zal het ongetwijfeld een uitstekend bier zijn, wat ook perfect binnen de beschrijving van het
biertype past, maar een kopie van het origineel????

Ik heb met mijn 150 brouwsels en 2x de klasse E gewonnen te hebben, nog nooit het gevoel gehad echt heel dicht
bij het origineel gezeten te hebben.
Misschien ben ik te kritisch.

hobbybob

Citaat van: Jacques op 17-01-2017  20:57 uOpmerkelijk. Ik proef al een banaantje als het bier vergist is bij 20 ºC.
Had je misschien een donker bier gebrouwen met deze gist?

Nee Jacques ff lezen de eerste 48 uur van de actieve vergisting op 20 graden daarna hoger oplopend tot 28 graden

Marcel_k

Citaat van: Esterenbrouw op 05-01-2018  13:13 uMisschien ben ik te kritisch.
nee hoor, gewoon realistisch.
ik heb nu (toevallig) 1x een geslaagd produkt, qua smaak dan, want verder is het verre van een perfecte kloon. (ik noem het liever imitatie trouwens)

ik vind het grappig dat je met een op het oog eenvoudig recept als die van Adrie al zo dicht in de buurt van de WM Tripel kan komen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.