Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westmalle kloon  (gelezen 9958 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Westmalle kloon
« Gepost op: 31-12-2016 15:45 u »
Ik heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 170 gram
't Wort Wat 80 gram.

Vreemd, toch???

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Westmalle kloon
« Reactie #1 Gepost op: 31-12-2016 15:52 u »
Edit: Laat maar dan.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #2 Gepost op: 31-12-2016 16:19 u »
Ik heb twee recepten voor een Westmalle kloon:

1. Van de site Hobbybrouwen.
2. Van de site 't Wort Wat.

Nu kun je altijd twisten over de juiste receptuur, maar wat me opvalt is dat de in totale hopgift enorm veel verschil zit.

Voor 30 liter
Hobbybrouwen 80 gram
't Wort Wat 170 gram.

Vreemd, toch???

Ik had de hoeveelheden hop verkeerd vermeld.
Ik weet niet hoe dat werkt een bestand posten hier.
Maar de totale hoeveelhoud (ca. 7 kg)  mout ontloopt elkaar bijna niks, alleen de maisschschema's zijn wel verschillend

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.341
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #3 Gepost op: 31-12-2016 17:02 u »
Qua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #4 Gepost op: 31-12-2016 18:43 u »
Qua ebu ontloopt het mekaar niet zoveel.
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.
En dat is wat telt.

Wat is dat nou voor slap gelul!
Ebu is niet wat telt, maar of een kloon in de buurt komt van het origineel, dat is hetgene wat telt!

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.341
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #5 Gepost op: 31-12-2016 19:02 u »
Daar had je het niet over je had het over het verschil in grammen bij die twee recepten.
En daarop is mijn antwoord dat dat niet uitmaakt zolang het ebu maar hetzelfde is.
De ene hop is sterker als de andere.
En daarbij slap gelul bekijk het ff.
Als je stomme vragen stelt omdat je te achterlijk bent om het te snappen hoef je niet boos op mij te worden.
Doei idioot!!

Edit: ik had me niet mee moeten laten slepen en die laatste dingen niet moeten schrijven.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Westmalle kloon
« Reactie #6 Gepost op: 31-12-2016 19:15 u »
Beste Heren,

Mag ik er U even op wijzen dat op oudjaarsdag korte lontjes extreem risicovol zijn.  ;)

Dat gezegd hebbende,.. een discussie is zonder de specifieke informatie over de betreffende recepten zeer lastig te voeren.

Op het forum is links en rechts wel wat informatie vinden over recepten die in de buurt van de Westmalle Tripel komen. Daarnaast is er nog een wereld wijd web, waar ook van alles te lezen is. Om over beschikbare boeken nog maar te zwijgen. Neem de info in, sleutel aan een recept en vraag hier om feedback terugvoering. Dat lijkt mij een constructievere weg.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #7 Gepost op: 31-12-2016 19:37 u »
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.926
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Westmalle kloon
« Reactie #8 Gepost op: 31-12-2016 19:48 u »
twortwat is een recept van William en heeft een ebu van 39 en dat van Henk oet Paiz van hier heeft een ebu van 33.3.

????  ik heb nog nooit een goede kloon gemaakt dus dat recept kun je vergeten.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.150
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Westmalle kloon
« Reactie #9 Gepost op: 31-12-2016 19:52 u »
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!!
 :proost: :proost: :proost: :proost: :proost:

Beste Kokkebil, is ook een beetje een geval van "wie kaatst,.."

zie:

Wat is dat nou voor slap gelul!

Dus ik stel voor dat beide handen elkaar virtueel de hand schudden, en we weer verder kunnen gaan met het onderwerp.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Westmalle kloon
« Reactie #10 Gepost op: 31-12-2016 21:14 u »
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:
Daar zou ik mee beginnen en misschien daarna een collaboration brew?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.341
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #11 Gepost op: 01-01-2017 10:49 u »
Aardige vent die Hay!   ;) ;) ;)
Die zou ik wel als buur willen hebben, op en top gezelligheid om een biertje  mee te drinken!
4

 :proost: :proost: :proost:

Dat klopt ben ik ook maar ik ben net een kameleon, ik pas mij aan aan mijn omgeving.
Met mij is het heel goed bier drinken maar als ik iemand antwoord wil geven en daar moeite voor doe en word dan afgeblaft ja dan doe ik dat terug.
Maar Etn82 heeft natuurlijk helemaal gelijk.
En daarom heb ik een wijziging aangebracht in mijn eerste post.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #12 Gepost op: 01-01-2017 10:59 u »
Misschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle kloon
« Reactie #13 Gepost op: 01-01-2017 11:09 u »
Blijkbaar is men hier gisterenavond wat te vroeg beginnen aperitieven  ;)

een bewezen recept voor de WM tripel:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,18781.msg277449.html#msg277449

of ook nog een beetje aangepast naar ervaring:  hier

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle kloon
« Reactie #14 Gepost op: 01-01-2017 11:38 u »
Toch nog even vermelden: de hierboven vermelde recepten zijn zeer gelijkend, zeker wat de hoppen betreft.
Origineel gebruikt Westmalle echter enkel pilsmout en vloeibare witte kandijsuiker.

Het is even schrikken door de vele hopsoorten.
Van die vele hopsoorten zitten in mijn recept enkele vervangers tussen.
Zo wordt de Fuggles soms gebruikt bij de originele, voor correcties naargelang hun actuele hopkwaliteit, om bepaalde aroma en smaaktoetsen te corrigeren.
Zo ook wordt de bitterheid bijgecorrigeerd met aromaloos concentraat, bij een volgende batch!

Wanneer bij WM de nieuwe hop in gebruik wordt genomen, is er een specialist proever (nog een geestelijke) die de hopsamenstelling inschat en dan bij elk brouwsel na proeven wat bijcorrigeert, batches worden immers gemengd. Het proeven gebeurd in team met 4 bieren waarbij een referentie brouwsel zit. De meester proever is niet de schenker, toch haalt hij steeds het glas met de referentie er uit!

Nu wil dat niet zeggen dat je dan ook al die hopsoorten dient te gebruiken. Een kloon zal altijd een goede benadering blijven.
Zo is het recept van Adrie een goede benadering.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.425
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Westmalle kloon
« Reactie #15 Gepost op: 01-01-2017 12:00 u »
Zo is het recept van Adrie een goede benadering.

Heb je voor de volledigheid toevallig een link van het recept of bedoel het recept uit H2O blz. 145?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #16 Gepost op: 01-01-2017 12:53 u »
Misschien had ik me in andere bewoordingen moeten uiten.

Beetje frustratie misschien, omdat ik een vraag had over hoeveelheid hop en er een antwoord werd gegeven over EBU.
Ik snap best dat dit met elkaar verbonden is, maar als de hoeveelheden in zo sterke mate verschillen van recept om ( hopelijk) het juiste effect te bereiken is toch vreemd?

Dus nogmaals wat denken jullie is hier de beste oplossing.

Ten eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.926
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Westmalle kloon
« Reactie #17 Gepost op: 01-01-2017 14:28 u »
Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

En dan nog blijft het een moeilijke. Mijn recept was ook gebaseerd op die van Henk uut Paize.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #18 Gepost op: 01-01-2017 16:40 u »
Ten eerste voor de discussie is het natuurlijk handig om minimaal een link naar de recepten te plaatsen want anders is het gissen naar het antwoord. Krijg je ook betere hulp, want om eerlijk te zijn voel ik me niet echt meteen geroepen iemand te helpen als ik eerst moet gaan uitzoeken wat er nu werkelijk bedoeld wordt.

Omdat ik toch even gezocht heb zal ik ze bij deze even plaatsen, tenminste ik hoop dat je deze recepten bedoeld.
Hobbybrouwen: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32219.msg491344.html#msg491344
'T wort wat: https://www.twortwat.nl/recepten?id=238

Om te beginnen is gewoon dom om alleen op basis van het gewicht de hop stort met elkaar te vergelijken. Sorry kan het niet anders verwoorden, want met basis brouwkennis moet je weten dat doordat er verschillende hoppen gebruikt worden alleen al het antwoord op je vraag is zoals je hem hierboven stelt.

Misschien bedoel je met je vraag: wat is de beste hopstort voor een Westmalle kloon?
Hierop moet ik je het antwoord schuldig blijven helaas, te weinig ervaring met de Westmalle. Het kan maar zo zijn dat beide recepten correct zijn. Westmalle varieert zijn hop door de jaren om zo een constante smaak te komen. Ik heb begrepen dat ze zelfs soms Cascade gebruiken. Om een perfecte kloon te maken zul je sowieso het bier meerdere malen moeten brouwen en moet corrigeren voor de kwaliteit van de ingrediënten die je kan krijgen. Ik zou zeggen met de input van William en het commentaar bij het recept van Henk zou ik het laatste recept brouwen. Dan komt het leuke gedeelte van proeven en vergelijken. Het is slim dit met meerdere brouwers te doen om zo te kunnen beoordelen waar het verschil is. Ik nodig mezelf bij deze vast uit ;D

Ik heb inderdaad het recept van William Kloek.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle kloon
« Reactie #19 Gepost op: 02-01-2017 09:48 u »
... of bedoel het recept uit H2O blz. 145?

Inderdaad, deze, en hij gebruikt tenminste ook de hop Spalt (Select), die moet erbij!

En dat is ook waar:

Ik ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel....
De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Westmalle kloon
« Reactie #20 Gepost op: 02-01-2017 10:58 u »
Zie ook deze:

http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/westmalle_tripel_-_041.pdf

Staat overigens dan weer geen Spalt in...

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle kloon
« Reactie #21 Gepost op: 02-01-2017 11:16 u »
Zie ook deze:

Mmm... nee zunne.
Eerst en vooral is die proteaserust (124°F  of 55°C) overbodig.

Blijkbaar zijn er velen tevreden met een simpele hopstort, goed dan, maar zo heeft het helemaal geen Westmalle gelijkenis.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #22 Gepost op: 03-01-2017 15:09 u »
Helaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #23 Gepost op: 03-01-2017 15:39 u »
Helaas kom ik zojuist tot de conclusie dat ik geen 3787 gist op voorraad heb.

Wel 3522 slurry en een pak 1762 en 1214.
Welke kan ik het beste gebruiken in dit geval?
Met geen van de gisten ga je geen Westmalle kloon kunnen maken. Desalniettemin kan het een heerlijk tripel worden. Ik hab de whitelabs variant van de 1214 gebruikt in een blond en brett blond. Deze vergist op 18.5 graad. Kreeg een hele mooie peperigheid in het bier van. Combineerde goed met de hoppen (styrian en Saaz). Wanneer je warmer gaat zal de gist meer banaan gaan genereren. Met de andere gisten heb ik geen ervaring.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle kloon
« Reactie #24 Gepost op: 03-01-2017 16:49 u »
Ik heb 'm altijd opgekweekt uit verse Westmalle Dubbel.
Gaat zeer goed, zeker nu, in die periode is de vraag groot, dus het bier is niet oud nu.

Ook: één keer met slurry die ik op een donderdag kon afhalen in Westmalle.
Zeggen dat ge duivenmelker zijt!

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #25 Gepost op: 03-01-2017 16:50 u »
Zeggen dat ge duivenmelker zijt!

Huh? ???

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle kloon
« Reactie #26 Gepost op: 03-01-2017 17:05 u »
Huh? ???

Ja, het is geen mop.
Duivenmelkers gebruiken biergist om hun duiven beter te laten presteren bij wedstrijden.

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Westmalle kloon
« Reactie #27 Gepost op: 03-01-2017 17:20 u »
Dan zou ik de 1214 gebruiken en dan starten bij 17 graden de eerste twee dagen en daarna mag die naar 20 graden of inderdaad een Westmalle dubbel nemen dat gaat ook hier altijd prima.

Qua hop is best lastig om het echt goed te krijgen mijn beste poging was met Saaz en styrian met Spalt sellect heb ik ook geprobeerd en met een halletauer, gemixt met Saaz. Allemaal word het lekker maar als je ze vervolgens naast elkaar gaat proeven dan zit ik qua hop profiel nog niet helemaal goed. Gek genoeg is de versie die ik maak een klein (10 procent) deel pale erdoorheen beter dan alleen pils. De suiker kook ik op en zit op 15 procent. 

Succes ermee en pin jezelf in het begin niet vast op een exacte kopie, verder worden mijn trippels beter met een flinke giststarter.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.876
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Westmalle kloon
« Reactie #28 Gepost op: 03-01-2017 17:30 u »
Gek genoeg is de versie die ik maak een klein (10 procent) deel pale erdoorheen beter dan alleen pils..... en pin jezelf in het begin niet vast op een exacte kopie, verder worden mijn trippels beter met een flinke giststarter.

Ook juist, geeft toch een betere smaak met beetje Munchen van 15EBC (of eventueel pale) erbij.
Inderdaad! niet vastpinnen en streven naar exacte copie, dat haal je quasi nooit

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #29 Gepost op: 03-01-2017 18:48 u »
Ook juist, geeft toch een betere smaak met beetje Munchen van 15EBC (of eventueel pale) erbij.
Inderdaad! niet vastpinnen en streven naar exacte copie, dat haal je quasi nooit

Ik heb wat Munich en Cara erbij gedaan.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.425
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Westmalle kloon
« Reactie #30 Gepost op: 12-01-2017 22:44 u »
Wat mij opvalt in deze topic is dat er niemand blijkbaar geīnteresseerd is op hoeveel graden er wordt vergist.
Ik kan het in ieder geval nergens vinden. Ook niet in al de links die hier zijn toegevoegd.

 

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #31 Gepost op: 12-01-2017 22:56 u »
Wat mij opvalt in deze topic is dat er niemand blijkbaar geīnteresseerd is op hoeveel graden er wordt vergist.
Ik kan het in ieder geval nergens vinden. Ook niet in al de links die hier zijn toegevoegd.

Sterk opgemerkt!

Hij staat nu op 23 ēC te gisten!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.211
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle kloon
« Reactie #32 Gepost op: 13-01-2017 00:20 u »
Sterk opgemerkt!

Hij staat nu op 23 ēC te gisten!

Erg warm! Krijg je veel esters, vooral banaan.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 733
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #33 Gepost op: 13-01-2017 06:59 u »
Mijn Westmalle kloon, die ik afgelopen week heb gebotteld, had een hoofdvergisting op 19c, de navergisting op 22 ēC.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #34 Gepost op: 13-01-2017 09:53 u »
Erg warm! Krijg je veel esters, vooral banaan.

Doen we de volgende lager Jacques, als ik de juiste gist ook heb!

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Westmalle kloon
« Reactie #35 Gepost op: 13-01-2017 10:58 u »
Citaat
en dan starten bij 17 graden de eerste twee dagen en daarna mag die naar 20 graden o
Staat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Westmalle kloon
« Reactie #36 Gepost op: 13-01-2017 10:59 u »
Staat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.
Lekker velpon ;)

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 653
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Westmalle kloon
« Reactie #37 Gepost op: 13-01-2017 11:08 u »
Staat gewoon hier hoor

Op 23 graden wordt het een katerig drankje met banaan, oplosmiddel en zo meer.

Oeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.800
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Westmalle kloon
« Reactie #38 Gepost op: 13-01-2017 11:17 u »
Oeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>
Is inderdaad al veel te laat. Je moet laag beginnen met de vergistingstemperatuur, later kun je de temeperatuur wat verhogen. De bijsmaakjes worden al in het begin van de vergisting gemaakt

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.425
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Westmalle kloon
« Reactie #39 Gepost op: 13-01-2017 11:20 u »
Staat gewoon hier hoor

Dat had ik natuurlijk wel gezien, was misschien niet helemaal duidelijk in mijn vraag, maar ik was benieuwd wat de vergistingstemperatuur was in de recepten die als voorbeeld genoemd werden. Deze is ondertussen ook beantwoord.  :brouwen:

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Westmalle kloon
« Reactie #40 Gepost op: 13-01-2017 11:32 u »
Citaat
Oeps!!!

Staat nu 3 dagen.
Zal wel te laat zijn, maar ik heb de temperatuur nu naar 20 gezet!
Zie wel wat het wordt.
Bedankt voor de feed back. Volgende keer beter en misschien valt het nog mee!
Moet wel heeeeeeel slecht worden wil ik het door de gootsteen spoelen>
Ik weet niet of het handig is om nu nog terug te gaan naar 20 hierdoor zou de gist wel eens kunnen stoppen en zoals EVD zegt is het kwaad al geschied . Maar goed het helpt vaak nog wat om het bier lang te laten rijpen.

@orangeloo, my bad

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.425
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Westmalle kloon
« Reactie #41 Gepost op: 13-01-2017 20:19 u »
Ik heb volgens mij hier wel eens op het forum gelezen dat de vergistingstemperatuur bewust hoger wordt ingezet??
Klopt dit  :weetniet: Iemand die hier iets nuttig over kan zeggen?

Ook heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet:.
Iemand hier ervaring mee?

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.267
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Westmalle kloon
« Reactie #42 Gepost op: 14-01-2017 06:12 u »
Ook heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet: .
Iemand hier ervaring mee?

Zelf heb ik geen ervaring met bewust te weinig enten, maar het is inderdaad een tool om de smaak van het bier te sturen. Belgische bieren mogen (moeten) wat meer gistprofiel hebben. Als je minder gist ent gaat de gist meer esters produceren en als je meer gist ent, ga je een cleaner bier krijgen. Je moet, als je minder gist ent, wel (erg) vitale gist gebruiken, zodat je geen gestokte vergisting gaat krijgen. Ik denk dat bij weinig enten, goed beluchten ook wel aan te raden is.

Natuurlijk kun je het gistprofiel ook sturen door de vergistingstemperatuur. Nu heb ik wel eens gelezen dat je niet direct de vergistingstemperatuur van een grote professionele batch van enkele tientallen hectoliters op je eigen thuisbrouwsel kunt toepassen. Door de grotere druk van zo'n grote vergistingstank gaat de gist zich anders gedragen bij dezelfde temperatuur als bij je thuisbrouwsel. Nu weet ik alleen niet meer of je voor een kleinere batch nu juist een lagere- of een hogere temperatuur moet aanhouden. Ik vermoed dat je lager moet aanhouden dan bij een hele grote batch, maar ik weet dit zo even niet meer en dit is natuurlijk wel redelijk belangrijk  :) . Weet iemand dit?


Edit: Toevallig net nog een oud topic van mijzelf gevonden met een linkje naar een artikel over de effecten van erg veel en erg weinig gist enten.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 388
  • Land: nl
Re: Westmalle kloon
« Reactie #43 Gepost op: 14-01-2017 11:09 u »
Als hobbybrouwer kun je beter een paar graadjes LAGER aanhouden dan dat een grote brouwer doet.
Dit heeft inderdaad te maken met de druk in zo'n grote tank die er voor zorgt dat er minder ongewenste stofjes ontstaan.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 868
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Westmalle kloon
« Reactie #44 Gepost op: 14-01-2017 12:58 u »
Westmalle schijnt vergist te worden op 19 graden in een cct. Dus inderdaad iets minder estervorming hierdoor.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.211
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle kloon
« Reactie #45 Gepost op: 14-01-2017 22:02 u »
Ook heb ik wel eens gehoord dat bij tripels bewust iets minder gist wordt gebruikt :weetniet:.
Iemand hier ervaring mee?

Bij La Trappe gebeurt dat inderdaad om meer esters te krijgen.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #46 Gepost op: 16-01-2017 13:43 u »
Die Westmalle gist kan best wat temperatuur hebben hoor na de eerste 48 uur van de vergisting, heb hem hier al op 28 graden gehad zonder een banaantje erin in het eindresultaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.211
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle kloon
« Reactie #47 Gepost op: 17-01-2017 20:57 u »
Die Westmalle gist kan best wat temperatuur hebben hoor na de eerste 48 uur van de vergisting, heb hem hier al op 28 graden gehad zonder een banaantje erin in het eindresultaat.

Opmerkelijk. Ik proef al een banaantje als het bier vergist is bij 20 ēC.
Had je misschien een donker bier gebrouwen met deze gist?

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Westmalle kloon
« Reactie #48 Gepost op: 05-01-2018 10:49 u »
ik heb in augustus 2017 een Westmalle Tripel geprobeerd te klonen. Daarbij het recept van Arie O. gebruikt. Die is lekker basic met uitstekend resultaat.

4,9 kg pilsmout
1,5 kg suiker
33 g EK Golding (60m)
17 g Saaz (60m)
11 g Saaz (10m)
WL 3787
2-staps maischschema
8gr/L bottelsuiker

Resultaat:
duidelijk meer schuim. kleur nagenoeg hetzelfde, mijn kloon wel duidelijk meer tweeschijnend. aroma verschilt van elkaar, mijne was wat fruitiger, wat minder kruidig. smaak vrijwel identiek (volgens 'proefpanel' van mijzelf en 2 vrienden)

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #49 Gepost op: 05-01-2018 11:00 u »
Marcel, hoe rijmt dat: aroma verschilt, mijne was fruitiger en minder kruidig en toch de smaak volgens jou vrijwel identiek????

Dat kan natuurlijk niet.

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Westmalle kloon
« Reactie #50 Gepost op: 05-01-2018 11:36 u »
Marcel, hoe rijmt dat: aroma verschilt, mijne was fruitiger en minder kruidig en toch de smaak volgens jou vrijwel identiek????

Dat kan natuurlijk niet.
wat een onzin. reuk en smaak zijn volgens mij 2 verschillende zintuigen.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 351
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #51 Gepost op: 05-01-2018 13:13 u »
Zul je gelijk in hebben.
Maar met zoveel verschillen, zal het ongetwijfeld een uitstekend bier zijn, wat ook perfect binnen de beschrijving van het
biertype past, maar een kopie van het origineel????

Ik heb met mijn 150 brouwsels en 2x de klasse E gewonnen te hebben, nog nooit het gevoel gehad echt heel dicht
bij het origineel gezeten te hebben.
Misschien ben ik te kritisch.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle kloon
« Reactie #52 Gepost op: 05-01-2018 13:25 u »
Opmerkelijk. Ik proef al een banaantje als het bier vergist is bij 20 ēC.
Had je misschien een donker bier gebrouwen met deze gist?

Nee Jacques ff lezen de eerste 48 uur van de actieve vergisting op 20 graden daarna hoger oplopend tot 28 graden

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 275
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Westmalle kloon
« Reactie #53 Gepost op: 05-01-2018 14:29 u »
Misschien ben ik te kritisch.
nee hoor, gewoon realistisch.
ik heb nu (toevallig) 1x een geslaagd produkt, qua smaak dan, want verder is het verre van een perfecte kloon. (ik noem het liever imitatie trouwens)

ik vind het grappig dat je met een op het oog eenvoudig recept als die van Adrie al zo dicht in de buurt van de WM Tripel kan komen.

Tags: