Toch nog even vermelden: de hierboven vermelde recepten zijn zeer gelijkend, zeker wat de hoppen betreft.
Origineel gebruikt Westmalle echter enkel pilsmout en vloeibare witte kandijsuiker.
Het is even schrikken door de vele hopsoorten.
Van die vele hopsoorten zitten in mijn recept enkele vervangers tussen.
Zo wordt de Fuggles soms gebruikt bij de originele, voor correcties naargelang hun actuele hopkwaliteit, om bepaalde aroma en smaaktoetsen te corrigeren.
Zo ook wordt de bitterheid bijgecorrigeerd met aromaloos concentraat, bij een volgende batch!
Wanneer bij WM de nieuwe hop in gebruik wordt genomen, is er een specialist proever (nog een geestelijke) die de hopsamenstelling inschat en dan bij elk brouwsel na proeven wat bijcorrigeert, batches worden immers gemengd. Het proeven gebeurd in team met 4 bieren waarbij een referentie brouwsel zit. De meester proever is niet de schenker, toch haalt hij steeds het glas met de referentie er uit!
Nu wil dat niet zeggen dat je dan ook al die hopsoorten dient te gebruiken. Een kloon zal altijd een goede benadering blijven.
Zo is het recept van Adrie een goede benadering.