Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!  (gelezen 3812 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #25 Gepost op: 09-01-2017 20:42 u »
Als de sg niet meer zakt, dan zou ik gaan coldcrashen en daarna bottelen. Ik lager het bier meestal een weekje voor het bottelen en ik heb met US-05 best wel heldere bieren.

Ok, en even voor mijn beeldvorming met coldcrashen en lageren bedoel je hier hetzelfde toch?
op wat voor temp coldcrash jij?

Grt
Wim


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.577
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #26 Gepost op: 09-01-2017 21:37 u »
We zijn 1 week verder en het sg is nu 1014 a 1016 een vergistingsgraad van 67 % Wat zouden jullie nu doen.

Nog laten staan?
Overhevelen naar schoon vat?
Cold crashen?
Anders?

grt
Wim

Werkt je waterslot nog?

Indien dat het geval is kun je overhevelen 0m op die manier raak je veel gist kwijt. Hierdoor heb je minder autolyseproducten in je bier. Wanneer dat niet meer het geval is kun je beter niet overhevelen vanwege het oxidatiegevaar. Oxidatie heeft namelijk een grotere negatieve invloed op de smaak van je bier dan autolyse. De gevolgen van autolyse kun je beperken door het bier niet weken lang te lageren (laten staan zonder vergisting) bij een kamertemperatuur. Beter is het dat je zodra het bier wat helderder is gaat bottelen.
Dat helder worden kun je bevorderen door het bier kort koud te lageren (cold crash). Doe dit pas als je zeker weet dat het bier uitgegist is.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #27 Gepost op: 09-01-2017 22:45 u »
Ok, en even voor mijn beeldvorming met coldcrashen en lageren bedoel je hier hetzelfde toch?
op wat voor temp coldcrash jij?

Grt
Wim

Lageren en cold-crash zijn niet helemaal hetzelfde.
Lageren is langdurig conditioneren op een koude temperatuur. (Bijv. voor een Pilsner.)
Cold-crashen doe je maar voor een korte tijd om alles te laten bezinken.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #28 Gepost op: 09-01-2017 22:50 u »
Lageren en cold-crash zijn niet helemaal hetzelfde.
Lageren is langdurig conditioneren op een koude temperatuur. (Bijv. voor een Pilsner.)
Cold-crashen doe je maar voor een korte tijd om alles te laten bezinken.
Ok das duidelijk en cold crashen doe je dan op welke temperatuur en hoe lang ?

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.479
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #29 Gepost op: 09-01-2017 23:00 u »
Ok das duidelijk en cold crashen doe je dan op welke temperatuur en hoe lang ?

Je kunt coldcrashen op een temperatuur die dicht bij het vriespunt van je bier is.
Enigzins limiterend hierin is ook je koelkast/inzet.
Als ik de mijne te koud instel dan bevriest mijn bier aan de zijde die dicht bij de achterkant zit. Als ik tussendoor draai gebeurd dit niet.
Maar daar heb ik eigenlijk geen zin in, dus ik zet hem iets warmer.

Ik zou zeggen probeer het is op 2 graden b.v. Je kunt zelfs doorgaan tot iets onder de 0. En qua tijd, een dag of 3 tot een week.

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #30 Gepost op: 09-01-2017 23:33 u »
Je kunt coldcrashen op een temperatuur die dicht bij het vriespunt van je bier is.
[...]
Ik zou zeggen probeer het is op 2 graden b.v. Je kunt zelfs doorgaan tot iets onder de 0. En qua tijd, een dag of 3 tot een week.

Inderdaad, wat ik het meeste ben tegengekomen is 0~4 C.
Ik heb bij mijn laatste bier 3C aangehouden voor 3 dagen.

Offline wvdbroek

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #31 Gepost op: 10-01-2017 00:30 u »
Inderdaad, wat ik het meeste ben tegengekomen is 0~4 C.
Ik heb bij mijn laatste bier 3C aangehouden voor 3 dagen.
En na de cold crash bottelen?

Offline zilver_brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #32 Gepost op: 10-01-2017 00:39 u »
En na de cold crash bottelen?

Ja! :proost:

Offline haicoterbeek

  • -
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.033
  • Land: nl
  • Brouwerij Ram
Re: 1e eigen probeersel met losse ingredienten!
« Reactie #33 Gepost op: 10-01-2017 23:35 u »

Brouwerij Val Dieux

Tags: