Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Imperial yeast  (gelezen 7963 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.373
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Imperial yeast
« Gepost op: 25-12-2016 01:25 u »
In dit:   

 filmpje, ergens bij de 4 minuten beweert een meneer dat deze : http://www.imperialyeast.com/  gist die in een soort cola/bierblikje zit net zoveel cellen bevat als een pakje korrelgist.
Je hoeft dus geen starter te maken.
Ik had hier nog nooit van gehoord, kent iemand deze gist?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.271
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: imperial yeast
« Reactie #1 Gepost op: 25-12-2016 01:28 u »
Interessant!
Maar, je kan het hier ook niet echt kopen toch?

Offline Tita_NL

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: nl
  • Brouwerij Parelhoen
    • Brouwerij Parelhoen
Re: imperial yeast
« Reactie #2 Gepost op: 25-12-2016 09:25 u »
In Europa alleen in Zweden. €12,46 per pakje en dan €25,86 verzendkosten. Beetje duur om zomaar uit te proberen volgens mij.

Offline elfpenner

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #3 Gepost op: 19-05-2018 20:04 u »
Vanaf nu ook te koop bij Brouwmarkt.
Ik ben benieuwd, het klinkt interessant.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #4 Gepost op: 19-05-2018 22:51 u »
Vandaag in Brouwmarkt geweest en daar is het inderdaad te krijgen. Net als Wyeast een vloeibare gist en behoorlijk wat soorten. In totaal wel 27 soorten met 2x zoveel gistcellen als Wyeast. Wel 7,95 per pak, maar als ze vers zijn dan hoef je niet zo snel een starter te maken. :D

https://www.Brouwmarkt.nl/producten/bierbrouwen/biergisten-kleinverpakking/imperial-yeast.html

Binnenkort eens wat testen.

Offline Jeukstaardt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.046
  • Land: nl
  • Bij twijfel, meer hop!
Re: Imperial yeast
« Reactie #5 Gepost op: 20-05-2018 08:46 u »
2x zoveel cellen voor zo’n beetje dezelfde prijs als Wyeast of White Labs. Interressant. Ben benieuwd naar deze gist. Keertje proberen maar.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Imperial yeast
« Reactie #6 Gepost op: 20-05-2018 10:26 u »
Je hoeft dus geen starter te maken.

Een starter maken is niet alleen maar afhankelijk van het aantal cellen dat je hebt, maar vooral van de conditie van die cellen. Als zo'n blikje, pakje of zakje niet krakend vers is moet je toch weer aan de starter en die maak je bij voorkeur vanuit een kleine hoeveelheid cellen.

Ingo

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.516
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Imperial yeast
« Reactie #7 Gepost op: 22-05-2018 11:34 u »
Was al langere tijd op zoek naar deze gist, helaas was dit nog niet (makkelijk) verkrijgbaar in Nederland. Mooie toevoeging qua aanbod weer, een keer proberen dit!

Offline marc0871

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
  • ik heb alleen een drankprobleem als de drank op is
Re: Imperial yeast
« Reactie #8 Gepost op: 22-05-2018 13:27 u »
Vanaf nu ook te koop bij Brouwmarkt.
Ik ben benieuwd, het klinkt interessant.


Yep.
Kreeg vandaag een nalevering en daar zat een flyertje bij met reclame voor deze gisten.

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #9 Gepost op: 28-05-2018 12:18 u »
Ik heb de Imperial Yeast B45 Gnome vandaag gekocht. Ik ga er maar vanuit dat het de La Chouffe gist is, een van mijn favoriete gisten. binnenkort ga ik mijn favoriet bond biertje mee brouwen, geinspireerd op (heel erg origineel :)) een la Chouffe biertje  ;D

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #10 Gepost op: 29-05-2018 07:48 u »
Waarom denk je dat dit de la chouffe gist is eigenlijk?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 878
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #11 Gepost op: 29-05-2018 08:38 u »
Waarom denk je dat dit de la chouffe gist is eigenlijk?
Ik denk: Gnome = dwerg & Chouffe = dwerg (zie etiket)

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Imperial yeast
« Reactie #12 Gepost op: 29-05-2018 09:06 u »
Een heel goede ontwikkeling vind ik dat er meer concurrentie op de gistmarkt komt, anderzijds maakt het de keuze ook weer lastiger.
(nu nog met de mouten)

Ik ben voornamelijk blij dan The Yeast Bay gisten nu ook verkrijgbaar zijn bij Unibrew. Ze hebben helaas nog niet alles uit hun assortiment maar ik kan me dan ook voorstellen dat de gisten nog niet heel veel gekocht worden. De Vermont Ale (Conan) en Funktown Pale ale, evenals de Hessian Pils kan ik iedereen aanbevelen, mooie gisten.

Maar goed dit topic ging over Imperial, geen ervaring mee helaas nog maar het zou fijn zijn als er meer bekend wordt over de strains en/of vergelijkingen met andere gisten.

Online Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 784
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #13 Gepost op: 29-05-2018 10:50 u »
Ik denk: Gnome = dwerg & Chouffe = dwerg (zie etiket)

Dit was mijn redenatie ook

Offline DieterB

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #14 Gepost op: 29-05-2018 16:23 u »
Binnenkort maar eens proberen deze gist. Gezien de naam zal het wel een Kölsch worden, gok ik zo ;)

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Imperial yeast
« Reactie #15 Gepost op: 01-06-2018 12:13 u »
De Conan gist waarnaar ik refereerde die hebben ze ook!

(Conan is bekend van de betere Amerikaanse IPA en met name NEIPA stijl bieren, bijvoorbeeld de Heady Topper.)

Het is de A04 Barbarian, dit is zeker voor mij wel een goede aanwinst want ik kan deze nu gewoon mee bestellen in plaats van opkweken uit mijn gistbankje. Fantastische gist!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Imperial yeast
« Reactie #16 Gepost op: 01-06-2018 15:01 u »
Hier een lijst met Imperial gisten, hun Wyeast en Whitelabs equivalenten en vermoedelijke oorsprong.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.516
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Imperial yeast
« Reactie #17 Gepost op: 01-06-2018 15:38 u »
Dank voor dit overzicht Adrie, ben wel benieuwd naar de resultaten van deze gisten.
Ga binnenkort maar eens weer een Bitter brouwen, de A05 is daar een mooie kandidaat voor!

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.180
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Imperial yeast
« Reactie #18 Gepost op: 01-06-2018 17:22 u »
Waarom denk je dat dit de la chouffe gist is eigenlijk?
Volgens Adries overzicht is de bron Achouffe. Klinkt als een op de markt van Alanya gekochte Rolex voor € 15
;-)

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Imperial yeast
« Reactie #19 Gepost op: 01-06-2018 17:31 u »
Volgens Adries overzicht is de bron Achouffe. Klinkt als een op de markt van Alanya gekochte Rolex voor € 15
;-)

Vind je? ;)

http://www.achouffe.be/nl

Offline Mark GA

  • Brouwvereniging Rotterdam
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.180
  • Land: nl
  • Maasgoud - powered by Green Anchors Crew
Re: Imperial yeast
« Reactie #20 Gepost op: 01-06-2018 17:32 u »
Vind je? ;)

http://www.achouffe.be/nl
HAAAHAAHAHAHAHA
nee joh!
Dat wist ik dus not

Offline breda82

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 252
  • Land: 00
  • Just experiment
Re: Imperial yeast
« Reactie #21 Gepost op: 01-06-2018 21:27 u »
Mooi, die barbarian gist ga ik binnenkort eens in mijn volgende neipa gebruiken!

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Imperial yeast
« Reactie #22 Gepost op: 02-06-2018 11:23 u »
Erg jammer dat ze de Loki gist niet in hun vaste assortiment hebben

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Imperial yeast
« Reactie #23 Gepost op: 04-06-2018 18:05 u »
Mooi, die barbarian gist ga ik binnenkort eens in mijn volgende neipa gebruiken!
Das een mooie. Ik heb ooit eens de vermont ale van the Yeastbay (das dezelfde gist) gekocht bij een buitenlandse webshop. Deze zit nu in mijn gistbankje en gebruik ik altijd in mijn NEIPA. Starter uit laten vergisten en 3-4 dagen in de koelkast is dat ding nog niet uitgezakt  :groots:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial yeast
« Reactie #24 Gepost op: 23-06-2018 11:20 u »
Zijn er al resultaten met deze gisten te melden?

Offline LuukDudink

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #25 Gepost op: 23-06-2018 13:54 u »
Hey iedereen,

15 juni hebben we met de A10 Darkness een Irish Red gebrouwen, gister hebben we deze overgeheveld. Begin SG was 1.050 en het SG van gister was 1.010. De hoofdvergisting was redelijk snel klaar. Gister even geproefd en het resultaat ligt behoorlijk dicht op de vorige batch Irish red die vergist is met de 1084 van Wyeast. De A10 vergisten alleen wel wat verder door dan de 1084 waardoor hij net wat droger is van smaak.

De reden dat we voor A10 hebben gekozen was voornamelijk omdat de 1084 uit voorraad was. We hoefde nu eigenlijk geen starter te maken omdat ze claimen bijna 200 miljard cellen in een zak te hebben, we zijn hier dus ook vanuit gegaan. Enten was super simpel, uit de koelkast halen, goed schudden en enten. Nog even een beetje gekoelde wort in het zakje zodat al het gister eruit is en dat is het! Ik ben benieuwd hoe het zich zal vormen over de komende weken.

Groetjes,
Luuk

Erick

  • Gast
Re: Imperial yeast
« Reactie #26 Gepost op: 24-06-2018 09:33 u »
Ik ga vandaag de joystick gebruiken (oftewel Pacman) voor een dead guy ale (om en nabij).
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.

Ben benieuwd!
 :degroeten:

Offline LuukDudink

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #27 Gepost op: 24-06-2018 11:32 u »
Ik ga vandaag de joystick gebruiken (oftewel Pacman) voor een dead guy ale (om en nabij).
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.

Ben benieuwd!
 :degroeten:

Ik vond dit in eerste instantie ook redelijk apart maar eer dat het gist uit de koelkast, goed geschud en gekneed en vervolgens na het desinfecteren in het gistvat zit, is het gist vast behoorlijk op temperatuur

Erick

  • Gast
Re: Imperial yeast
« Reactie #28 Gepost op: 24-06-2018 11:38 u »
Het is maar een kleine hoeveelheid natuurlijk en dus snel op temperatuur...
Goed punt :-)

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Imperial yeast
« Reactie #29 Gepost op: 24-06-2018 13:30 u »
Ik ga vandaag de joystick gebruiken (oftewel Pacman) voor een dead guy ale (om en nabij).
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.

Ben benieuwd!
 :degroeten:

Ik vraag me af of dat misschien nog een overblijfsel is van de tijd dat ze hun gisten nog in blikjes verkochten. Kwam toen nog regelmatig verhalen tegen van mensen die die blikjes uit de koelkast haalden, volledig naar kamertemperatuur lieten komen en vervolgens het blikje openden. Resultaat: overal gist behalve in het blikje.

Ze zijn pas redelijk recent overgestapt op de Wyeast achtige zakjes, waarschijnlijk omdat ze het gezeur van mensen die niet konden lezen zat waren.

Ze gebruikten trouwens origineel blikjes omdat de oprichters eerst een mobiele bier-inblikker hadden. Deze hebben ze hergebruikt toen ze besloten gist te willen produceren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial yeast
« Reactie #30 Gepost op: 24-06-2018 21:39 u »
Het eerste wat mij opvalt is de gebruiksaanwijzing: Pas uit de koelkast halen als je de gist gaat toevoegen.
Niet eerst zorgen dat de temperatuur van de gist en het wort zo dicht mogelijk bij elkaar liggen dus.

He he, eindelijk een goede gebruiksaanwijzing. Dat langzaam laten opwarmen van afgegoten gist is gewoon geen goed idee. Er zijn veel hongerige kelen en weinig of geen voeding. Dat gaat niet goed. De gist gaat interen op de voorraad glycogeen waardoor deze in een slechtere conditie komt en ook minder makkelijk zich vermenigvuldigt. Temperatuur shock is minder schadelijk voor de gist dan voedsel tekort.

Erick

  • Gast
Re: Imperial yeast
« Reactie #31 Gepost op: 24-06-2018 23:19 u »
Gist gaat ook snel aan de slag. Binnen 3 uur 'lift-off'. Gist was geproduceerd in april, best snel dus.

Offline ChrisH1986

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #32 Gepost op: 14-08-2018 20:49 u »
Dus als ik het goed begrijp hoef je bij deze gist geen starter of wat dan ook te maken en kan je het direct in het vat gooien?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial yeast
« Reactie #33 Gepost op: 14-08-2018 22:10 u »
Dus als ik het goed begrijp hoef je bij deze gist geen starter of wat dan ook te maken en kan je het direct in het vat gooien?

Dat kun je met andere vloeibare gist ook. Het gaat om de hoeveelheid gistcellen dat je ent ten opzichte van het wort dat je wilt vergisten. Een verpakking Imperial gist heeft ongeveer 2 keer zo veel gistcellen dan een verpakking Wyeast. In het geval dat je bij gebruik van Wyeast 2 verpakkingen nodig hebt kun je bij Imperial gist volstaan met 1 verpakking. I
n het geval je bijvoorbeeld 100 liter wort wilt vergisten met een begin SG van 1080 zul je toch een starter moeten maken...

Offline ChrisH1986

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #34 Gepost op: 15-08-2018 10:36 u »
Dat kun je met andere vloeibare gist ook. Het gaat om de hoeveelheid gistcellen dat je ent ten opzichte van het wort dat je wilt vergisten. Een verpakking Imperial gist heeft ongeveer 2 keer zo veel gistcellen dan een verpakking Wyeast. In het geval dat je bij gebruik van Wyeast 2 verpakkingen nodig hebt kun je bij Imperial gist volstaan met 1 verpakking. I
n het geval je bijvoorbeeld 100 liter wort wilt vergisten met een begin SG van 1080 zul je toch een starter moeten maken...

In dit geval gaat het om 20 liter met een begin sg van 1055. Dan heb ik aan 1 verpakking dus wel voldoende lijkt mij?

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #35 Gepost op: 15-08-2018 21:46 u »
Dat hangt ook af van hoe oud de gist is. Als de gist een paar maanden oud is dan moet je waarschijnlijk toch een starter maken. Bij Mr malty kan je het berekenen en hierbij rekening houden met de productie datum van de gist.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Imperial yeast
« Reactie #36 Gepost op: 16-08-2018 09:33 u »
Ik heb gisteren een weizen gebotteld met de Imperial Stefon gist (G01). Zakje was al wat ouder maar hij stond toch binnen 24 uur al goed te schuimen! Heb de schuimende gist afgeschept en in een potje gestopt en deze dit weekend hergebruikt op een weizenbock en daar stond binnen een paar uur al een flinke schuimlaag op. De gist ruikt verder als de Wyeast 3068 weizengist tijdens de vergisting (voornamelijk banaan). In het SG-sampletje wat ik tijdens het bottelen heb genomen vernam ik niet veel banaan meer, en wel een duidelijk zuurtje. Ben benieuwd hoe dit op fles wordt.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.593
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Imperial yeast
« Reactie #37 Gepost op: 26-08-2018 14:02 u »
Met de Imperial Yeast B44 ("Whiteout") heb ik een witbier gebrouwen.
De vergisting (18-21 ºC) duurde vrij lang en was erg rustig, conform wat de fabrikant vermeld: "Whiteout can be flocculent during fermentation, then become non-flocculent at the end. This may lead to slower than normal fermentation.". 
Het bier kan nu gebotteld worden en mijn voorlopige conclusie is dat het een dun bier wordt met niet veel smaak, dat kan o.a. liggen aan het vrij ver doorgisten (van 1044 naar 1008).
Ik wilde deze gist een keer proberen om geen starter te hoeven maken, maar ik ben behoorlijk teleurgesteld. Volgende keer koop ik liever 2 zakjes Wyeast of ik maak een starter.

Bert

Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Imperial yeast
« Reactie #38 Gepost op: 26-08-2018 19:13 u »
Met de Imperial Yeast B44 ("Whiteout") heb ik een witbier gebrouwen.
De vergisting (18-21 ºC) duurde vrij lang en was erg rustig, conform wat de fabrikant vermeld: "Whiteout can be flocculent during fermentation, then become non-flocculent at the end. This may lead to slower than normal fermentation.". 
Het bier kan nu gebotteld worden en mijn voorlopige conclusie is dat het een dun bier wordt met niet veel smaak, dat kan o.a. liggen aan het vrij ver doorgisten (van 1044 naar 1008).
Ik wilde deze gist een keer proberen om geen starter te hoeven maken, maar ik ben behoorlijk teleurgesteld. Volgende keer koop ik liever 2 zakjes Wyeast of ik maak een starter.

Bert
Goeie ervaringen met de Wyeast M21 (starter gemaakt), wel met slepende gisting maar uiteindelijk prima resultaat:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,36502.msg564698/topicseen.html#msg564698

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Imperial yeast
« Reactie #39 Gepost op: 28-08-2018 21:54 u »
Zijn er al resultaten met deze gisten te melden?
Had een zakje A04 Barbarian, en deze was goed, de gist ging als een speer 30l met begin SG van 1080 en twee zakjes.
Kreeg het idee dan de strain wel de conan is maar niet precies het zelfde als de Vermont Ale van Yeastbay, welke het meest lijkt op de echte strain van de Alchemist is weet ik niet zeker. Dat er bliksems goede (NE)IPA mee te brouwen is dat is niet gelogen. Ik denk ook dat er heel veel andere stylen mee te brouwen is want de gist is best wel clean de esters zijn voornamelijk fruitig en er zit ook iets peerachtigs in maar dan wel subtiel. SVG kan hoog zijn zo rond de 80 tot 85% bij een goede enthoeveelheid.

Aankomend weekend ga ik de A24 "Dry hop" uitproberen. Dat zijn twee gisten, de A04 Barbarian en de A20 Citrus.
De citrus zou een wilde giststam zijn, en dus een beetje (cirtusachtige) funkyness toevoegen. Ben benieuwd, het bier wordt een NEIPA met begin SG1077 (Imperial Neipa  :weetniet:) Daarna wil ik de "Juicy" uitproberen, ik ben immers dit jaar heel erg aan het experimenteren met gist om uiteindelijk te bepalen welke strain ik standaard voor hop forward bieren ga gebruiken en vast opneem en onderhoud in mijn gistbankje.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Imperial yeast
« Reactie #40 Gepost op: 10-09-2018 22:05 u »
De A24 Dry Hop is uit vergist, deze zakt niet erg lekker uit. ofwel echt
een poedergist. De hopgeur en smaak ligt er dik op, van de sacc trois die erin zit heb ik weinig vernomen. Fijne gist. dun laagje fluweelzachte krausen stond erop, het leek alsof de gist niet op gang wou komen. maar de gist had ondertussen al een groot deel van de suikers verwerkt.

Het is wel volgens mij een veelzijdige gist die in hop forward bieren een prima resultaat geeft

Begin sg 1077 eind sg 1012.
2 zakjes op 25 liter, waarvan ik 37 mililiter direct in een vial heb gedaan om op te slaan.

Bierstlijl : (ne)(imp)IPA


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Imperial yeast
« Reactie #41 Gepost op: 11-09-2018 07:53 u »
Klinkt interessant,  ga deze ook eens proberen (A24). Ik had ook gemerkt dat Conan bijna niet floculeerd (yeast bay vermont ale), dat helpt wel met de haze!

Zelf opkweken uit gistbank is bij mengculturen altijd een beetje tricky omdat bij het opkweken de verhouden gaat veranderen.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #42 Gepost op: 25-09-2018 10:59 u »
Ik heb momenteel een blond bier die vergist wordt met de imperial monastic. Het is duidelijke de Chimay gist/ Wyeast 1214. :brouwen:

Offline Johan_vL

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Van proberen kun je leren
Re: Imperial yeast
« Reactie #43 Gepost op: 25-09-2018 19:50 u »
Klinkt interessant,  ga deze ook eens proberen (A24). Ik had ook gemerkt dat Conan bijna niet floculeerd (yeast bay vermont ale), dat helpt wel met de haze!

Zelf opkweken uit gistbank is bij mengculturen altijd een beetje tricky omdat bij het opkweken de verhouden gaat veranderen.

Dit is toch geen probleem bij 1 of 2 keer opkweken uit een depot? ik dacht dat dit pas na 3x veranderingen teweeg brengt die merkbaar zijn ? :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial yeast
« Reactie #44 Gepost op: 25-09-2018 21:51 u »
Dit is toch geen probleem bij 1 of 2 keer opkweken uit een depot? ik dacht dat dit pas na 3x veranderingen teweeg brengt die merkbaar zijn? :brouwen:

Zo heel snel muteert gist niet. Er zijn brouwerijen die jarenlang hun gist steeds hergebruiken.

Andere brouwerijen kweken de gist op uit reincultuur en gebruiken die zo'n 3 keer bij ondergist en zo'n 7 tot 10 keer bij bovengist.

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Imperial yeast
« Reactie #45 Gepost op: 27-09-2018 21:43 u »
Zo heel snel muteert gist niet. Er zijn brouwerijen die jarenlang hun gist steeds hergebruiken.

Andere brouwerijen kweken de gist op uit reincultuur en gebruiken die zo'n 3 keer bij ondergist en zo'n 7 tot 10 keer bij bovengist.
Dit gaat helemaal niet over mutatie, en van een reincultuur is geen sprake. Dit is een mengcultuur waarbij de verschillende soorten een vaak een andere groeisnelheid hebben. Deze is door de fabrikant in een bepaalde verhouding in het pakje gedaan. Als je die gaat opkweken groeit 1 stam sneller dan de andere en veranderd die verhouding. Je resultaat zal dus anders zijn. Of dit na 1 of 4x pas gebeurt hangt af van het verschil in groeisnelheid.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial yeast
« Reactie #46 Gepost op: 27-09-2018 23:27 u »
Dit gaat helemaal niet over mutatie, en van een reincultuur is geen sprake. Dit is een mengcultuur waarbij de verschillende soorten een vaak een andere groeisnelheid hebben. Deze is door de fabrikant in een bepaalde verhouding in het pakje gedaan. Als je die gaat opkweken groeit 1 stam sneller dan de andere en veranderd die verhouding. Je resultaat zal dus anders zijn. Of dit na 1 of 4x pas gebeurt hangt af van het verschil in groeisnelheid.

Ok. Ik heb er overheen gelezen dat het gaat om een menggist. Overigens wel interessant voor de leverancier.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #47 Gepost op: 04-11-2018 18:46 u »
Ik heb de Imperial A20 Citrus in de koelkast liggen. Ik wil een licht biertje gaan maken met Pilsmout, beetje tarwe en Hersbrucker  hop.

Ik wil vooral het gistprofiel laten doorschijnen, want het klinkt interessant. Hoge temperatuur en een beetje onderenten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.682
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Imperial yeast
« Reactie #48 Gepost op: 04-11-2018 21:02 u »
Ik heb de Imperial A20 Citrus in de koelkast liggen. Ik wil een licht biertje gaan maken met Pilsmout, beetje tarwe en Hersbrucker   hop.

Ik wil vooral het gistprofiel laten doorschijnen, want het klinkt interessant. Hoge temperatuur en een beetje onderenten?

Die combinatie zorgt inderdaad voor meer hogere alcoholen en esters. Bij Belgische bierstijlen gewenst bij Amerikaanse en Duitse meestal niet.

Wat heb je in gedachten? Een Kölsch?
De hoeveelheid esters is namelijk ook afhankelijk van de zwaarte van je bier. Een zwaar bier heeft veel meer esters dan een laag alcoholisch bier.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #49 Gepost op: 04-11-2018 21:35 u »
Goed punt. Had inderdaad de sterkte van een kölsch in gedachten, maar denk dat ik hem toch maar iets sterker maak. Bedankt voor de tip.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.271
  • Land: be
Re: Imperial yeast
« Reactie #50 Gepost op: 05-11-2018 10:25 u »
De A20 Citrus = WLP644 Saccharomyces "bruxellensis" Trois voeger werd die verkocht als de WLP644 Brettanomyces bruxellensis Trois maar na onderzoek bleek deze dus geen Brett te zijn.
Citaat
This Belgian strain produces a slightly tart beer with delicate characteristics of mango and pineapple. Can also be used to produce effervescence when bottle-conditioning. Formally named Brettanomyces bruxellensis Trois, it was re-classified to be Saccharomyces, and probably S. cerevisiae . White Labs classifies this as a "wild Saccharomyces" Trois cannot ferment lactose. It does not produce significant amounts of acetic or lactic acid, even under aerobic conditions. Therefore if acid (lactic or acetic) is found in a Trois beer, contamination would be the cause. It also does not produce phenols (POF-), but does produce higher amounts of esters than most strains of S. cerevisiae. Determined to be Saccharomyces cerevisiae var. diastaticus .

Je moet echt niet tegen een hoger temperatuur vergisten of onder-enten om dit specifiek smaakprofiel te hebben.
Ik vond de bieren die er zuiver mee gebouwen waren niet echt lekker, de bieren waarbij deze in combinatie gebruikt waren met een andere Sachh (vb de A24) veel lekkerder!!
 :weetniet:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Imperial yeast
« Reactie #51 Gepost op: 05-11-2018 18:52 u »
Ik heb zat lekkere 'Trois' bieren gedronken, brewpub de Kromme Haring in Utrecht brouwt er een aantal mooie bieren mee bijvoorbeeld.
Het gaat wel een beetje richting de funky brett kant. Als je daar niet van houdt dan zou ik hem niet gebruiken. Dat wil echter niet zeggen dat je geen mooie bieren kan brouwen met enkel deze gist!

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #52 Gepost op: 05-11-2018 20:06 u »
Ik ga toch wel alleen deze giststam gebruiken, al is het maar omdat ik straks anders nog steeds de smaak van deze gist niet ken. Ik zal niet gaan overenten of hogere temperaturen gaan gebruiken, maar ik maak wel een bier met een start SG van 1070.

Heeft dit bier ook zo'n lange rijping nodig als een Brett-bier, of is dat in het geval van een wilde Sacch minder nodig?


Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 892
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Imperial yeast
« Reactie #53 Gepost op: 05-11-2018 20:33 u »
Ik ga toch wel alleen deze giststam gebruiken, al is het maar omdat ik straks anders nog steeds de smaak van deze gist niet ken. Ik zal niet gaan overenten of hogere temperaturen gaan gebruiken, maar ik maak wel een bier met een start SG van 1070.

Heeft dit bier ook zo'n lange rijping nodig als een Brett-bier, of is dat in het geval van een wilde Sacch minder nodig?
Het is een diastaticus, dus hij vergist ook maltodextrines net als een saison. Daardoor kan het wel langer duren voordat de laatste sg puntjes opgesnoept zijn en wil je niet te vroeg bottelen. Het zal wel helpen om tegen het einde van de vergisting de temperatuur wat te verhogen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.597
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Imperial yeast
« Reactie #54 Gepost op: 05-11-2018 22:38 u »
Ik heb de Imperial A20 Citrus in de koelkast liggen.

Interesante gist...  :)

Offline PaultjePils

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #55 Gepost op: 07-11-2018 00:34 u »
Omdat ik voor mijn brouwsels van 27 liter vaak minimaal 200 miljard cellen (bovengistend) nodig heb ben ik laatste tijd overgegaan op imperial yeasts. Mijn ervaring is dat er vergeleken Wyeast de gisten een langere lagtijd meebrengen maar de cellcount kan goed kloppen. Ik heb de tabel gebruikt op de eerste pagina van dit topic om de Wyeast vergelijkingen te op te zoeken. Graag wil ik deze ervaring delen.

Brouwsels van 27 liter:
Tripel : B48 triple double (Wyeast 3787 high trappist): 12.5 % suiker in stort en SVG van 85% (1086 naar 1010)

ESB: A09 Pub (Wyeast 1968 Londen esb: SVG van 66% (1055 naar 1019)

Amber Ale: A15 Independence (Wyeast 1272 american ale II): SVG 72% (1054 naar 1015)

NEIPA: A20 Citrus (WLP 644 "unicorn dust") SVG 79% (1056 naar 1012) (gist kan 85% halen, ik vermoed dat de stort van 20 procent havervlokken de SVG iets heeft laten dalen. NEIPA met el dorado single hop, echt een tropisch sapje van geworden! Blijft toch verbazingwekkend om smaken als passievrucht te halen uit hop en gist zonder toevoegen van fruit of smaakstoffen)

Utryp pilsner: 2L Starter met: L28 Urkel (ik vermoed Urquell H strain): SVG van 73% (1050 naar 1014).

Ik kan niet anders zeggen dan dat zowel fermentatie als smaak naar behoren zijn van deze gisten. Als het gist ouder is dan 3 maanden kan de lagtijd langer zijn en dat kan dan niet opgevangen worden door paar dagen eerder te smackpacken (starter ben ik dan te lui voor). Voor mij is een enkele verpakking imperial yeast voordeliger dan twee pakken Wyeast.

Gr Paul  :biersmile:

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 178
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Imperial yeast
« Reactie #56 Gepost op: 20-11-2018 16:45 u »
Vandaag na een week het SG bepaald en ik blijk al op op een SVG van 84 te zitten. En stuk hoger dan de fabrikant aangeeft maar hierboven werd ook al aangegeven dat hij een stuk hoger kan. Ben benieuwd!

Tags: gist