Irish Red

Gestart door marc0871, 23-12-2016 19:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

marc0871

Binnenkort wou ik eens een Irish Red Ale brouwen.
Zit ik met onderstaand recept enigszins in de richting?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk006
Naam receptIrish Red
Brouwdatum28-11-2016
BiertypeIrish Red Ale
Volume20,2 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zutphen
9,36 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,500 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC81,8 %
0,500 kgGoldSwaen RedDe Swaen50 EBC11,7 %
0,200 kgGoldSwaen Munich DarkDe Swaen150 EBC4,7 %
0,080 kgBlackSwaen BarleyDe Swaen1125 EBC1,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C15 min.60 min.4,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gBramling Crossbellen6,0%60 min.24,5 IBU
15,0 gFugglebellen4,3%10 min.1,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Biertje1985

Mooi topic, ik ben met precies het zelfde bezig, ik zie dat onze recepten stevig afwijken van elkaar.
Misschien kan ik een paar tips oppikken in dit draadje. Het lijkt erop dat een Irish red niet bepaald populair is bij de hobbybrouwers want er staat niet zo gek veel van op het forum.



Na wat onderzoek is mij het volgende opgevallen:

Basismout : Pale mout, vaak Maris Otter
Caramelmouten : tussen de 8 en de 12%
Geroosterde Gerst : tussen 1 en 3 %

Engelse hop, ik zie vaak de naam E.K. Goldings voorbij komen. Tussen 20 en 30 IBU

Gist: Irish Ale gist WY1084 maar ook US-05 en London ESB, zelf kies ik voor de WY1217 West coast IPA
(Clean gistprofiel zonder merkbare diacetyl)

Kleur tussen de 25 en 34 EBC.

marc0871

Wat heb jij voor zover dan?

Ik zit ook nog te denken aan een variant, waar ik de Red en de Munich dark omdraai, of wat meer gelijk trek.
Wat meer gebrande gerst zou misschien ook nog kunnen, Maar ik wil het niet te donker of te moutbitter maken.

Pale is misschien ook nog wel wat, als uitgangspunt.
Heb ik alleen nu niet op voorraad.

Biertje1985

Hierbij wat ik tot nu toe heb samengesteld:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRed Ale
Brouwdatum8-12-2016
BiertypeIrish Red Ale
Volume25,0 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd65 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lHellevoets kraanwater
14,72 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l7 mg/l38 mg/l65 mg/l57 mg/l50 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,800 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC89,4 %
0,400 kgCara-redWeyermann40 EBC7,4 %
0,090 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1375 EBC1,7 %
0,081 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC1,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Een stap67,0 °C1 min.76 min.3,5 l/kg
uit78,0 °C10 min.2 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
36,0 gE.K. Goldingpellets5,7%first wort hop25,0 IBU
20,0 gE.K. Goldingpellets5,7%5 min.2,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 l starterWest Cost IPA (1217)bovengist

Dit is absoluut niet het definitieve recept, ik wil de kleur nog wat lichter hebben en wellicht nog wat aan de (mout) verhoudingen doen.


Biertje1985

Volgens mij is een Irish Red niet in de mode, normaal zijn er genoeg brouwers met ideeën en ervaringen met een stijl.  :weetniet:

RienP

Soms is brouwen ook gewoon proberen en als het niet helemaal is wat je zoekt: lekker opdrinken en de 2e keer het recept wat aanpassen. Iemand moet die ervaring krijgen  ;D


marc0871

Lijkt me toch sterk dat er geen mensen zijn, die ervaring hebben met dit type bier :o

Citaat van: Biertje1985 op 24-12-2016  12:06 uHierbij wat ik tot nu toe heb samengesteld:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRed Ale
Brouwdatum8-12-2016
BiertypeIrish Red Ale
Volume25,0 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd65 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lHellevoets kraanwater
14,72 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
49 mg/l7 mg/l38 mg/l65 mg/l57 mg/l50 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,800 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC89,4 %
0,400 kgCara-redWeyermann40 EBC7,4 %
0,090 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1375 EBC1,7 %
0,081 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC1,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Een stap67,0 °C1 min.76 min.3,5 l/kg
uit78,0 °C10 min.2 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
36,0 gE.K. Goldingpellets5,7%first wort hop25,0 IBU
20,0 gE.K. Goldingpellets5,7%5 min.2,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 l starterWest Cost IPA (1217)bovengist

Dit is absoluut niet het definitieve recept, ik wil de kleur nog wat lichter hebben en wellicht nog wat aan de (mout) verhoudingen doen.



Mja, dat is wel iets anders, ja.
Toch beetje dezelfde richting, qua mouten.

Aangezien de gebrande gerst de grootste kleurende factor blijkt, zit ik er aan te denken om die te halveren. Vind hem inderdaad wat donker.

William

Citaat van: marc0871 op 28-12-2016  00:56 uLijkt me toch sterk dat er geen mensen zijn, die ervaring hebben met dit type bier :o

IK heb weinig ervaring met deze stijl. Als ik naar de bieren kijk die hier onder vallen (Kilkenny, Murphy's) dan is de moutstort niet te complex.

90% pale mout (liefst een T&F mout) en 10% cara 120/150 en eventueel een snufje roostmout.

Als gist zou ik dan toch een echte Irish Ale (WY1084) voor wat meer fruitigheid bij een iets hogere vergistingstemperatuur

Joost81

Ik heb onderstaande Irish Red al een paar keer gebrouwen. Het is gebaseerd op een recept van Adrie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=12474.10

één van mijn favorieten!!

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptIrish Red Ale 3
Kenmerknr 999
Brouwdatum16-4-2020
BiertypeIrish Red Ale
Aantal liters25
Gewenst begin SG1045 (4,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater40,6 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater22,2 liter
Spoelwater18,4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur27 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Carared (D)3,1 %0,174 kg40 EBC
Special B1,0 %0,055 kg391 EBC
Geroosterde gerst1,4 %0,078 kg900 EBC
Pale alemout82,0 %4,546 kg7 EBC
Munchenermout 15 EBC1,5 %0,083 kg16 EBC
Pilsmout 3 EBC11,0 %0,610 kg3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding6,6 %37 gr60 minuten25 EBU

Opmerkingen-



Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale S-04
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen-



Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C75 minuten4,0 l/kg
278°C5 minuten4,0 l/kg

Opmerkingen-



Biertje1985

Ziet er ook goed uit, ik heb de ingrediënten voor het recept met Carared al besteld, de gist was niet leverbaar dus ik heb nu WLP090 San Diego Super Yeast.
Niet echt een Engelse gist maar wel lekker clean. Deze wil ik ook gebruiken voor een ander brouwsel (de slurry) en ik dacht dat deze ook prima bij een Irish red ale past.
Al spreken we dan meer over een Red Ale ipv Irish. ^-^ De stijl is ook niet zo abstract, ik wil (denk ik) toch wel iets meer EK Golding aroma dus er zit een late hopgift bij. :brouwen:

Hierbij het recept wat ik ga brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptRed Ale
Brouwdatum08-12-2016
BiertypeIrish Red Ale
Volume25,0 l
Begin SG1,045 SG
Berekende kleur (Morey)30 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd65 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lHellevoets kraanwater
1,00 gCaSO4
5,00 mlMelkzuur
14,34 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
61 mg/l7 mg/l38 mg/l59 mg/l57 mg/l79 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,500 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC90,0 %
0,350 kgCara-redWeyermann40 EBC7,0 %
0,075 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1375 EBC1,5 %
0,075 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC1,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Een stap67,0 °C1 min.60 min.3,8 l/kg
uit78,0 °C10 min.2 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,3 gE.K. Goldingpellets5,7%first wort hop25,1 IBU
15,0 gE.K. Goldingpellets5,7%5 min.1,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterSan Diego Super (WLP090)bovengist


Biertje1985

Vanavond het bier gebrouwen, grootste wijziging is dat ik een ondergist heb gebruikt, ik had nog wat zakjes liggen die redelijk tegen de datum gingen lopen.
Wel voldoende geënt want ik had 3 zakjes S-23.
Zonde om weg te gooien, daarbij was de brouwwinkel vergeten moutextract mee te sturen dus kon ik geen simpele starter maken gisteren.

Brouwdag is goed verlopen rendement wat iets hoger dus ik heb een begin SG van 1050, ik ben niet zo een fan van water toevoegen en bij een verschil van 3 puntjes niet de moeite.

Het wort smaakte wat vlak, nu maar afwachten hoe de Irish red (LAGER) gaat worden.

Er zijn overigens red ale die ondergistend zijn, het bekendste voorbeeld is Murphy's irish red (Heineken product)

Biertje1985

Hmm. Gisting is nog niet erg op gang na 20 uur. Ik denk dat het handig is om nog een zakje toe te voegen.
Nu zijn ondergisters wel wat langzaam, maar dit heb ik met korrelgist nog niet gehad. Ik heb altijd begrepen dat je een ondergist eigenlijk niet kan overpitchen
tenzij je heel extreem gaat, dus misschien doe ik er wel 2 zakjes S-23 bij. (wel een duur biertje zo)


Brouwers

Citaat van: Biertje1985 op 30-12-2016  18:40 uHmm. Gisting is nog niet erg op gang na 20 uur. Ik denk dat het handig is om nog een zakje toe te voegen.
Nu zijn ondergisters wel wat langzaam, maar dit heb ik met korrelgist nog niet gehad. Ik heb altijd begrepen dat je een ondergist eigenlijk niet kan overpitchen
tenzij je heel extreem gaat, dus misschien doe ik er wel 2 zakjes S-23 bij. (wel een duur biertje zo)
24-36 uur is niet heel gekke starttijd voor een korrel ondergister.
Maar hoeveel had je toegevoegd eigenlijk?
Was dat maar 1 zakje, want dat is te weinig voor 25 l. Hiervoor heb je zeker 2 zakjes nodig.

Biertje1985

Citaat van: Brouwers op 30-12-2016  20:55 u24-36 uur is niet heel gekke starttijd voor een korrel ondergister.
Maar hoeveel had je toegevoegd eigenlijk?
Was dat maar 1 zakje, want dat is te weinig voor 25 l. Hiervoor heb je zeker 2 zakjes nodig.
Nee twee zakjes, meer had ik niet normaal ent ik wat meer voor een ondergister, ik heb 23 liter in het vergistingsvat.
Ze starten gewoonlijk wat sneller maar, ik denk dat het wel goed komt, er begint een laagje op te komen  :brouwen:. (Gelukkig :biersmile:)

Bovendien was de gist wat oud. Wel erg koud bewaard overigens.

Biertje1985

Zodoende weer van geleerd!

chimichi

Zoals al aangegeven in het topic is een Irish red niet bepaald het meest besproken bier op het forum. Daarom leek het me handig maar in dit oude topic te reageren. Dan hebben we zoveel mogelijk info bij elkaar. Ook ik ben begonnen met het maken van een recept. Ik heb me gebaseerd op dit topic en op dit recept van Johan Riethoff. Daarnaast heb ik de bierstijl opgezocht in de BABSG. De BABSG beschrijft de Irish Red als: "Low to medium candy-like karamel malt sweetness should be present in flavor. A toasted malt character should be present and there may be a slight roast barley or roast malt presence."

Als basis heb ik  vanwege de engels/ Ierse oorsprong gekozen voor Maris Otter. Voor de karamel en toffee smaak heb ik gekozen voor de gold swaen red. Voor de 'slight roast barley presence' heb ik een 'petit peu' geroosterde gerst toegevoegd. Als Hop heb ik de Engelse 'Bramling Cross' gebruikt. In BrouwHulp lijken alle parameters binnen de karakteristieken van de biersoort te vallen dus dat zit goed. Nu bestellen en hopelijk volgende week brouwen!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk002
Naam receptIrish Red
Brouwdatum
BierstijlIrish Red Ale
Volume20,0 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)26 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
Mijn water wizzard doet raar. Dat moet ik nog even uitzoeken
HoeveelheidIngrediënt
17,14 lHellevoetswater
-1,46 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l43 mg/l260 mg/l61 mg/l50 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,33 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC89,6 %
0,57 kgGoldSwaen RedDe Swaen50 EBC15,4 %
0,04 kgGeroosterde gerstDingemans1600 EBC0,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C2 min.75 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C2 min.10 min.7,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
26,1 gBramling Crosspellets6,0%90 min.23,0 IBU
14,3 gBramling Crosspellets6,0%10 min.4,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Irish Ale (1084)bovengist


chimichi

Zo, gisteren het recept in aangepaste vorm gebrouwen. De goldswaen vervangen voor een thomas fawcett pale amber malt. Bij van der Kooy zag ik geen malt van de Swaen liggen en ik heb het toen gewisseld voor Thomas Fawcett (beetje suf want ik heb niet gevraagd of ze het achter hadden liggen). Verder ben ik zojuist tot de conclusie gekomen dat in BrouwHulp tussentijds opslaan echt HEEL belangrijk is. Ik heb de Hopgiften in BrouwHulp als Pellets laten staan (ondanks dat ik deze een keer naar bellen heb aangepast) waardoor het geheel veel minder bitter is dan ik had gehoopt. Nu is de pale amber malt ook bitterder dan ik dacht dus ik hoop toch een mooie balans te hebben. (in onderstaande uitdraai heb ik de hopgift trouwens aangepast naar de werkelijkheid... vandaar het bijzonder lage aantal gram)

Op de brouwdag zelf heb ik na het proeven van het wort nog wel zitten denken over het recept. Ik proefde toen heel veel mout en koekjes. In het vervolg zou ik denk ik toch een crystalmalt toevoegen om zo meer karamel en toffee te krijgen. Al met al maakt het geen klap uit aangezien het bier vast lekker wordt en er niet bijzonder veel parate referentie is voor de bierstijl.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk002
Naam receptIrish Red
Brouwdatum28-06-2020
BierstijlIrish Red Ale
Volume17,6 l
Begin SG1,045 SG
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement78,1 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,10 lHellevoetswater
5,82 mlMelkzuur
11,59 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l43 mg/l255 mg/l61 mg/l50 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,25 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC67,6 %
1,05 kgPale amber maltThomas Fawcett and Sons62 EBC31,5 %
0,03 kgGeroosterde gerstDingemans1200 EBC0,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust68,0 °C1 min.60 min.4,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gBramling Crossbellen7,2%90 min.21,2 IBU
7,5 gBramling Crossbellen7,2%10 min.3,6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Irish Ale (1084)bovengist


RobbinR

Hey Chimichi,

Wij zijn binnenkort ook van plan om een Irish Red te gaan brouwen en we willen graag jouw recept volgen.
Kun je in deze thread de voortgang posten?
Wanneer het wort uitvergist is en hoe de smaak straks is?

Dan hebben wij ook een beetje een guideline voor ons proces.  :brouwen:

Brouw ze en drink ze! :proost:

Robbin

D.R.K.

Leuk om te zien dat dit type bier niet uit het oog verloren gaat, ben er zelf ook een fan van en beetje zitten knutselen voor een recept.
Doel was niet te standaard en beetje zoeken naar een hop die je niet overal zit, dus of het echt onder een Irish Red gaat vallen is maar de vraag... zolang die maar rood is denk ik dan :)

Qua gist ben ik er nog niet 100% over uit en eigenlijk de rest van het recept ook niet dus alle tips zijn welkom.
Gist alleen geen vloeibare en liever korrel, heb bij eerste brouwsel vloeibare gist gebruik en zeker handig maar niet goed te bewaren en relatief duur ( dus denk dat dit meer iets voor later weer is)

Waterprofiel wil ik nog aanpassen maar ga daar eerst even mee spelen in ander recept.

Hieronder mijn opzet en zoals aangegeven, alle tips zijn welkom  :proost:

Groet
Thomas

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK003
Naam receptRode Rakker
Brouwdatum12-07-2020
BierstijlIrish Red Ale
Volume21.0 l
Begin SG1.056 SG
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Rager)17 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23.00 lWater uit Groningen
8.25 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l231 mg/l52 mg/l18 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC86.5 %
0.50 kgCara RubyChateau50 EBC9.6 %
0.15 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC2.9 %
0.05 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC1.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C1 min.60 min.4.4 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.10 min.4.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15.0 gWillamettepellets5.5%60 min.13.0 IBU
10.0 gFugglebellen4.3%25 min.2.5 IBU
10.0 gFugglebellen4.3%10 min.1.2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
Liberty Bell Ale (M36)bovengist


chimichi

Citaat van: RobbinR op 30-06-2020  10:58 uHey Chimichi,

Wij zijn binnenkort ook van plan om een Irish Red te gaan brouwen en we willen graag jouw recept volgen.
Kun je in deze thread de voortgang posten?
Wanneer het wort uitvergist is en hoe de smaak straks is?

Dan hebben wij ook een beetje een guideline voor ons proces.  :brouwen:

Brouw ze en drink ze! :proost:

Robbin

Hey,

Sorry voor deze hele late reactie. Ik had je berichtje volledig gemist. Ik heb vrijdag met een eind sg van 1014 het bier gebotteld. Het was een redelijke haastklus omdat het kraantje onderin mijn emmer het opeens begaf. De smaak van het jongbier was erg lekker! Er zit wel een vrij roosterige smaak aan iets meer dan ik had gedacht. het 'biscuitje' is wel heel goed gelukt. Nu zit e.e.a. op de fles en ik hoop volgende week een foto met smaakprofiel te delen!

D.R.K.

Kleine aanpassing gemaakt, maar deze staat nu in het plan voor morgen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDRK003
Naam receptRode Rakker
Brouwdatum25-08-2020
BierstijlIrish Red Ale
Volume21.0 l
Begin SG1.056 SG
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)24 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23.00 lWater uit Groningen
9.46 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
79 mg/l7 mg/l27 mg/l231 mg/l52 mg/l18 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.50 kgPale Ale moutDingemans7 EBC86.5 %
0.50 kgCara RubyChateau50 EBC9.6 %
0.15 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC2.9 %
0.05 kgChocolade tarwemoutWeyermann1100 EBC1.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67.0 °C1 min.60 min.4.4 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.10 min.4.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25.0 gWillamettepellets5.5%60 min.17.3 IBU
15.0 gFugglebellen4.3%25 min.5.1 IBU
10.0 gFugglebellen4.3%10 min.1.8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.5 gSafale American (US-05)bovengist


marc0871

Dit topic helemaal uit het oog verloren :-[

Ik heb het recept wat ik oorspronkelijk bedacht had, nu al een paar keer gebrouwen.
Roostmout iets omlaag naar 50 g.
Wat eruit kwam, is eigenlijk nagenoeg exact wat er in de BKG-gids beschreven wordt.

Warme, robijnrode kleur,
Moutig,
Koekje erbij,
Karamelletje,
 Hopbitter wat het precies wel/niet haalt tegen het zoete,
Fruitig zuurtje. Donker fruit. Beetje cassis-achtig,
Hintje moutbitterheid door de gebrande gerst.
Ergens tussen 5 en 5,5%
Ernstig lekker :proost:

Bart3003

Goedemiddag
Leuk om te zien dat dit een recept is wat niet heel vaak voorkomt. Maakt het toch wat specialer 😉 Ik heb 3 weken terug ook voor het eerst een Irish red ale gebrouwen. Maar ik begin een beetje te twijfelen aan de vergistingstijden. Ik heb het nu 2 weken in het vergisting vat laten zitten en daarna dacht ik 2 weken op fles en proeven 🥳
Maar is dit genoeg? Of had ik het iets langer moeten doen? Heeft iemand een tip voor me! Of klopt mijn gedachte wel?

Snelbier

Citaat van: Bart3003 op 02-01-2022  10:25 uGoedemiddag
Leuk om te zien dat dit een recept is wat niet heel vaak voorkomt. Maakt het toch wat specialer 😉 Ik heb 3 weken terug ook voor het eerst een Irish red ale gebrouwen. Maar ik begin een beetje te twijfelen aan de vergistingstijden. Ik heb het nu 2 weken in het vergisting vat laten zitten en daarna dacht ik 2 weken op fles en proeven 🥳
Maar is dit genoeg? Of had ik het iets langer moeten doen? Heeft iemand een tip voor me! Of klopt mijn gedachte wel?
Vergistingstijd is afhankelijk van gistsoort, hoeveelheid gist, temperatuur, moutstort, etc..
Welke gist heb je gebruikt? Hoeveel gist op hoeveel wort? Temperatuur? Recept?
Als je denkt (of hoopt) dat vergisting klaar is: SG meten. Na een paar dagen wéér meten.
Pas als SG stabiel blijft én niet veel hoger dan voorzien is je bier te bottelen, kan best 3 weken duren..
Succes,  Snelbier

Noordzij_1

Nog een recept zoals ik de Irish Red gebrouwen heb.
Hij was erg lekker, mooi diep rood, en daarom ga ik hem nog eens maken.

Maar de vorige keer had ik Lallemand Danstar Nottingham gist gebruikt, die was nu bij Braumarkt uitverkocht (maar had wel andere items die ik wou hebben).
Ik heb nu Danstar Windsor als vervanging gekocht, heeft iemand daar ervaring mee ?
Zo te lezen zal deze wel aardig in de richting zitten, maar geen ervaring, dus dat kan een teleurstelling worden...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.