Waarom smaakt bier anders als het getapt is? (Lekkerder in mijn geval)

Gestart door Peterrr, 01-10-2017 17:50 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Peterrr

Deze vraag heb ik al jaren,  bij onze bedrijfs'BBq hebben we Palm op de tap en fles. (Voor als keggen leeg zijn 😎)
En steeds is het dat toch ik iedere keer de tap prefereert boven de fles.
En ik dan niet alleen.
Zelf als ik in een gelegenheid kom neem ik de tap het liefst, maar vergelijk dan nooit met fles.

Nu ik zelf een tapinstallatie heb.... juist dan vind ik mijn eigen bier nu echt anders dan uit de fles (niet dramatisch maar toch).
Wat verandert er nou wezenlijk? In het bierflesje en keg? Ik doe in de keg toch ook suiker en zet hem weg.

Nu vind ik dit, maar een ander kan het omgekeerde vinden.

 :proost2: Peter

Jules

Citaat van: Peterrr op 01-10-2017  17:50 uDeze vraag heb ik al jaren,  bij onze bedrijfs'BBq hebben we Palm op de tap en fles. (Voor als keggen leeg zijn 😎)
En steeds is het dat toch ik iedere keer de tap prefereert boven de fles.
En ik dan niet alleen.
Zelf als ik in een gelegenheid kom neem ik de tap het liefst, maar vergelijk dan nooit met fles.

Nu ik zelf een tapinstallatie heb.... juist dan vind ik mijn eigen bier nu echt anders dan uit de fles (niet dramatisch maar toch).
Wat verandert er nou wezenlijk? In het bierflesje en keg? Ik doe in de keg toch ook suiker en zet hem weg.

Nu vind ik dit, maar een ander kan het omgekeerde vinden.

 :proost2: Peter
Wat er veranderd weet ik niet.
Wat ik wel ondervind is dat bier dat in grote flessen gebotteld is zachter smaakt, wat ik lekkerder vind. Standaard bottel ik nu in 75 cl flessen.

Hoe dit komt? ???

Mvg J

Underdike

Ik vind van fust vaak wat frisser, en het schuim wat fijner en steviger... Invloed van het rvs en de koolzuur?
Blikjes cola zijn ook lekkerder dan glazen flessen cola (en die weer lekkerder dan plastic flessen cola).

Jacques

Verschil in smaak wordt vooral veroorzaakt door verschil in koolzuurgehalte. Fustbier heeft minder koolzuur dan flessenbier.

hansHalberstadt

Zou ook wel eens te maken kunnen hebben met de hoeveelheid kopruimte waar zuurstof inzit. Dat zou ook verklaren waarom 700 ml flessen beter smaken dan 300 ml. Ooit eens een flesje halfvol gebotteld. Daar was duidelijk een afwijkende smaak te proeven na een tijdje.

Peterrr

Ok,
Koolzuur, kopruimte. Plausibel
Zal binnenkort eens een 33 cl en een 75 cl samen openen heb altijd 1 grote fles bij het bottelen.
Ben daar wel benieuwd naar geworden nu.

 :biersmile:
Grt Peter

Etn82

Geloof dat het volume waar een bier op rijpt hierbij ook van invloed is. Zoals Jules ook aangeeft, zijn flessen van een groter volume vaak anders van smaak dan de kleine flessen.

Over het algemeen prefereer ik ook altijd van de tap boven de fles. Frisser en zachter van smaak, iets minder koolzuur.

brouwmus

Fust is vaak beter van smaak maar niet altijd. Zo vind ik aan Karmeliet van de tap een vreemd chemisch bijsmaakje zitten.

hansHalberstadt

Citaat van: brouwmus op 02-10-2017  10:43 uFust is vaak beter van smaak maar niet altijd. Zo vind ik aan Karmeliet van de tap een vreemd chemisch bijsmaakje zitten.
Tap niet goed gereinigd?

brouwmus

In verschillende kroegen op verschillende momenten? Dat lijkt me sterk, hoewel het natuurlijk nooit valt uit te sluiten - en wellicht is dit dan bij de Karmeliet snel te proeven?

hansHalberstadt

Citaat van: Peterrr op 01-10-2017  22:28 uOk,
Koolzuur, kopruimte. Plausibel
Zal binnenkort eens een 33 cl en een 75 cl samen openen heb altijd 1 grote fles bij het bottelen.
Ben daar wel benieuwd naar geworden nu.

 :biersmile:
Grt Peter
Kan ook te maken hebben met zuurstof diffusie lang de randen van de dopjes. Voor 700 ml fles is de verhouding biervolume/diffusieoppervlak dopje groter dan voor een 300 ml flesje en bij een fust heb je vrijwel helemaal geen zuurstof diffusie. Minder koolzuurprikkeling kan inderdaad ook een rol spelen
 

hansHalberstadt

Citaat van: brouwmus op 02-10-2017  10:53 uIn verschillende kroegen op verschillende momenten? Dat lijkt me sterk, hoewel het natuurlijk nooit valt uit te sluiten - en wellicht is dit dan bij de Karmeliet snel te proeven?
Kan ook zijn dat de omzetsnelheid laag is en er dus veel bier lang in de leiding staat. Dan heb je vooral bier uit de leiding ipv uit het fust en met smerige leidingen heb je dan snel smaakachteruitgang. Dat effect kan bij verschillende kroegen spelen.

brouwmus

Dat klinkt weliswaar aannemelijk, Hans, maar het was achtereenvolgens in de zomer van 2015 in Antwerpen en de winter van 2016 in Lier, in drukbezochte café's die goed bekend staan en serieus met hun koopwaar om lijken te gaan.

Maar in België heb je in het algemeen ruime keuze in eender welk café. Het was dus een bagatel, gewoon een kwestie van het volgend glas iets anders kiezen :)

BartC

Citaat van: brouwmus op 02-10-2017  10:43 uFust is vaak beter van smaak maar niet altijd. Zo vind ik aan Karmeliet van de tap een vreemd chemisch bijsmaakje zitten.

Ik weet niet of dit vandaag nog zo is, maar Karmeliet op vat werd / wordt (?) in een andere brouwerij gebrouwen dan de flessenversie. Deze info komt van een ex-medewerker van de brouwerij.
Algemeen werken vele brouwerijen op fles met hergisting en met CO2 saturatie als ze vaten afvullen. Dat kan ook al de soms grote smaakverschillen verklaren.

grtz
Bart

Alfred Brouwer

CiteerAlgemeen werken vele brouwerijen op fles met hergisting en met CO2 saturatie als ze vaten afvullen. Dat kan ook al de soms grote smaakverschillen verklaren.

Dat is ook mijn ervaring. Al met al dus een groot verschil in techniek tussen die twee, hergisting of niet. Gecombineerd met een flink verschil in zuurstof-inslag bij 33 cl of meer op fles en verder naar 20- of meer liter fust. Die laatste zijn vaak erg goed zuurstofvrij te krijgen, groot volume en ook nog eens zonder invallend licht.

Underdike

Bier op fust gaat vanaf opening ook langzaam achteruit... als een aangeslagen fust er 2 weken over doet om leeg te gaan zal dit zeker merkbaar zijn, terwijl diezelfde 2 weken langer op de fles weinig uit gaat maken.

Dund

Ik heb lang geleden op een rondleiding bij Grolsch (nog in de oude fabriek) gehoord dat over het algemeen flessenbier gepasteuriseerd wordt en fusten bier niet. Hierdoor is fustenbier minder lang houdbaar. In de rondleiding werd toen ook aangegeven dat Grolsch ook het flessenbier niet pasteuriseerd als enige Nederlandse pils brouwer. Het is al lang geleden dus ik kan ernaast zitten maar dit is me altijd bijgebleven.

Etn82

Citaat van: Underdike op 04-10-2017  18:53 uBier op fust gaat vanaf opening ook langzaam achteruit... als een aangeslagen fust er 2 weken over doet om leeg te gaan zal dit zeker merkbaar zijn, terwijl diezelfde 2 weken langer op de fles weinig uit gaat maken.

Is niet per se het geval. Wanneer de fusten gekoeld staan (zoals in een keggerator) blijft je bier zeker wel langer goed dan twee weken, gelukkig, want ik zo snel drink ik niet  ;)

In feite heb je bij gekoelde fusten te maken met bier in een 'lager tank'. Smaakontwikkeling blijf je daarom ook houden. Bier trekt bijvoorbeeld helder na een tijdje. Sommige bieren worden er na een week of wat zelfs beter op.

RoodeLeeuwVenlo

Nu heb ik al jaren een biercafé en ken ik deze mening. Er zijn dus meerdere factoren:
- Hergisting op fles en niet op vat. Zoals eerder vermeld gesatureerd.
- Inderdaad flessen wel pasteuriseren en vaten niet.
- Leiding kan 'vuil' zijn. D.w.z. slecht gespoeld of niet vaak genoeg. Vooral een probleem bij oudere 'pils-installaties'. Vroeger stond bier (vooral pils) gewoon in de (warme) kelder en de leiding ging door een koelwaterbak en daarna geïsoleerd naar de tapkraan. Het stuk van vat naar koeling was vaak niet gekoeld. Daar krijg je dan verandering van het bier. Daarom moet je elke 4 weken de leidingen laten reinigen. Niet al mijn collega's doen dat. De meeste wel gelukkig. Heb je een nieuwere installatie, met fusten kasten direct onder de tap, of (zoals wij) een koelcel van waar uit het bier door gekoelde leidingen naar de tapkranen gaat, dan heb je dit probleem niet en hoef je ook maar eens in de 8 weken te reinigen. Nadeel is dat je vat wel eerst een dag moet koelen voor je kunt tappen. Vroeger hadden de meeste café's maar 1 soort bier. Pils. Dat liep dan altijd snel genoeg. Inmiddels heeft elk café ten minste 4 kranen en lopen alle vier die bieren minder dan toen die ene pils.
- Karmeliet heeft lange tijd de productie niet aangekund. Het verhaal gaat dat een deel bij PALM werd gebrouwen. Dat zal nu niet meer zijn nu Brouwerij Bosteels en dus ook Karmeliet eigendom is van AB-Inbev. En Palm van Bavaria. Hoegaarden lijkt mij een meer logische plek voor de over productie.
- (even een zijsprong) Nu PALM inmiddels van Bavaria is, is de productie van de Urthel Bieren terug naar België verhuisd. Van La Trappe naar PALM. Het leuke hier aan is dat ik dat merkte tijdens mijn werk bij het bijvullen van flesjes Urthel Samaranth. Ik zette een nieuwe krat in het rek en zag dat de laatste fles nog van La Trappe was en de nieuwe van PALM. Ik heb toen van elk een fles apart gezet en ze langs elkaar geproefd. Twee verschillende bieren. Bij de La Trappe versie duidelijk de La Trappe gist met banaan geproefd. De 'PALM-versie' is met een andere gist. Ik vermoed die van Steenbrugge.
- Wat Jacques al aangaf is het vooral een CO2 geval. Fles heeft meer CO2 dan vat. Dat voelt heel anders in de mond waardoor het anders lijkt te smaken.
- En natuurlijk speelt beleving ook een rol. Een goed getapt glas tegen het schenken van een flesje. Lastig om dat objectief te beoordelen.

hansHalberstadt

Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 05-10-2017  12:34 u- Hergisting op fles en niet op vat. Zoals eerder vermeld gesatureerd.
Bij mij thuis gebruik ik ook hergisting op de fust met beide fust en fles ook dezelfde hoeveelheid koolzuur, maar toch smaakt het fustenbier meestal lekkerder dan de flesjes.
Misschien toch de 'beleving' of temperatuur of koolzuur wat ontsnapt tijdens het tappen wat een mooi romig schuim geeft en toch iets minder koolzuur in het glas.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.