Hobbybrouwen > Grondstoffen

Wyeast 3522 voor De Koninck kloon?

(1/2) > >>

JamMasterJustin:
Hoi allemaal,

Ik twijfel over het gebruik van een gist voor een De Koninck kloon. Ik denk erover om de Wyeast 3522 (Belgian Ardennes Yeast) te gebruiken voor een De Koninck kloon (ik had graag de White Labs 515 of de Wyeast 3655 - Schelde gebruikt, maar deze zou niet of nauwelijks leverbaar voor een schappelijke prijs). Aangezien ik grofweg 60 liter wil brouwen (2 fusten van 30 liter) wil ik graag voldoende gist die makkelijk verkrijgbaar is.

Ik heb het idee opgedaan om voor mijn derde brouwsel iets groter te gaan uitpakken. Komend jaar word ik 30 jaar en wil ik voor het feest bier gaan brouwen (in een fust en tappen maar). Ik voel er weinig voor op pils te maken (gelet op de lange duur van de lagering). Met een bescheiden brouwinstallatie van 28 liter en één van 20 liter gaat dat maar moeizaam.

Nu heb ik bedacht om als bier een De Koninck (APA) kloon voor te schotelen. Ik heb het recept van Adrie genomen, een recept op internet als voorbeeld gepakt en hier nog een ONK-recept weten te vinden. Het recept zit (denk ik) wel goed qua grondstoffen. Commentaar op het recept is overigens meer dan welkom.

Het gaat mij vooral om de gistkeuze. Gaat dit enigszins slagen en op een De Koninck lijken? Wat hebben jullie als advies qua gisttemperatuur (hoofd, na en hergisting) en de temperatuur voor de lagering?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerkNaam receptKachel BollekeBrouwdatumBiertypePale Ale (Belgisch)Volume21,0 lBegin SG1,053 SGBerekende kleur (Morey)24 EBCBerekende bitterheid (Rager)23 IBUBrouwzaalrendement75,0 %Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt22,00 lWater uit Zutphen7,62 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO466 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%2,043 kgPilsmoutDingemans3 EBC40,3 %2,043 kgVienna moutWeyermann7 EBC40,3 %0,568 kgBiscuitDingemans50 EBC11,2 %0,341 kgAroma 50Dingemans50 EBC6,7 %0,079 kgSpecial BDingemans350 EBC1,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteEiwitrust56,0 °C1 min.15 min.4,3 l/kgAmylaserust66,0 °C15 min.30 min.4,3 l/kgUitmaischen73,0 °C10 min.15 min.4,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU34,1 gSaazpellets3,4%90 min.18,2 IBU34,1 gSaazpellets3,4%15 min.4,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist

Graag jullie reacties!

orangeloo:
Zonder Koninck gist geen koninckkloon vrees ik.
Dan is het maar net de vraag hoe dicht je het origineel wil benaderen.
Ik heb ooit wel een redelijk goede kloon gebrouwen, maar dat was ook met de schelde ale gist.
En die is inderdaad moeilijk te vinden.

JamMasterJustin:
Dank voor je reactie. Jouw recept was ook een inspiratiebron voor die van mij

Ik begrijp niet zo goed waar de verschillen liggen, omdat ik niet zo'n duidelijk smaakprofiel kan vinden.

foz:
In mijn beleving accentueerde de Schelde Ale de moutigheid van een Belgian Pale ale, terwijl Belgian Ardennes meer de esterige smaak van een La Chouffe oplevert. Voor een vervanger zou ik eerder gaan voor een gist bedoeld voor een moutige stijl. MJ M03 Newcastle Dark Ale bijvoorbeeld.

Brouwers:
Je zou de wlp515 kunnen nemen, volgens de omschrijving is dit de gist van de koninck. Deze is op voorraad bij de Brouwmarkt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie