Een blondbier (met fijnsparrensiroop)

Gestart door Luiaard, 25-05-2017 11:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Luiaard

Beste Forumleden,

Een paar weken geleden heb ik een paar mooie verse fijnsparscheuten verzameld en hier heeft mijn lieve vriendin twee potjes siroop van gemaakt (per potje 200 gram suiker). De siroop heeft een goede, zoete fijnsparrengeur (vergelijkbaar met de geur van een douglassenbos op een warme dag).

Nu wil ik hiermee een lekker blond bier mee gaan maken. Het volgende recept heb ik aan de hand van bestaande (blondbier)recepten bedacht en in BrouwHulp ingevoerd. Kan iemand hier nog aanvulling opgeven of zijn er misschien nog zaken die helemaal verkeerd zullen uitpakken in dit recept? Is het overigens een goed idee om de suikers de laatste 15 minuten koken toe te voegen of eventueel na de hoofdvergisting? Ik wil op 18c beginnen met vergisten (stabiele temperatuur in kelder) en eventueel het gistvat verplaatsen naar een kamer met c.a. 22 graden voor de nagisting.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHet Goudhaantje
BierstijlBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,065 SG
Alcoholgehalte6.4 vol.%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,75 lWater uit Arnhem
2,44 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,99 kgPilsmoutDingemans3 EBC70,4 %
0,21 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,4 %
0,21 kgCara-hellWeyermann25 EBC7,4 %
0,21 kgFijnsparrensiroopZelf gemaakt20 EBC7,4 %
0,21 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC7,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.45 min.6,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.6,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,6 gTettnangerbellen3,5%90 min.13,5 IBU
15,8 gTettnangerbellen3,5%30 min.11,2 IBU
10,5 gSaazpellets3,4%10 min.3,8 IBU
10,5 gSaazpellets3,4%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

[/tabular]



brouwerwaldonk

Hoe heb je die Fijnsparrensiroop gemaakt?
Heb je al een bier gemaakt met die siroop en hoe smaakt het dan?
Is 7,4% niet wat veel of moet het zoveel zijn om het nog te proeven?

Eric v B

Onderstaande recept heb ik ooit eens van een Amerkaanse site gehaald. Het bier heb ik nog niet zelf gebrouwen maar de reviews waren positief. Hier werkt men met dennentoppen en niet met siroop. De hop heb ik aangepast omdat ik deze hop op voorraad heb.

Misschien heb je er iets aan. Succes!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk142
Naam receptDennentoppenbier
Brouwdatum12-09-2016
BierstijlBlond
Volume16,0
Begin SG1,071 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement70,7 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lVenlo water.
1,30 gCaCl2
0,90 gCaSO4
2,60 mlMelkzuur
10,77 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
80 mg/l5 mg/l9 mg/l53 mg/l32 mg/l51 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPale Ale MoutSBI7 EBC45,5 %
1,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC27,3 %
1,50 kgVienna moutWeyermann7 EBC27,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gOpalbellen8,0%90 min.12,7 IBU
12,0 gOpalbellen8,0%30 min.9,1 IBU
11,0 gOpalbellen8,0%15 min.5,4 IBU
15,0 gOpalbellen8,0%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
22,50 gDennen toppenspecerijkoken 30 min
7,50 gDennen toppenspecerijkoken 90 min

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterEast Coast Ale (WLP008)bovengist


Luiaard

Bedankt voor de reacties.

De siroop is gemaakt met water en suiker, waarbij de fijnsparscheuten in het water getrokken hebben. Het bestaat uit zo'n 15 - 20 gram scheuten en 200 gram suiker (waarbij de scheuten natuurlijk niet meer aanwezig zijn in siroop zelf).

@ Eric, bedankt voor het recept. Oorspronkelijk had ik het idee om meer tarwe te gebruiken, aan jouw recept te zien is dit goed mogelijk.

Neetje

Citaat van: Luiaard op 25-05-2017  13:48 uOorspronkelijk had ik het idee om meer tarwe te gebruiken

Goed idee.

Luiaard

Bedankt voor de tips en reacties, ik heb het recept uiteindelijk aangepast. Omdat ik bepaalde hoeveelheden mout 'over' had heb ik besloten om die maar op te maken (nadat ik in het dennentoppenbier-recept zag dat een grotere hoeveelheid tarwemout goed mogelijk was). Nu ziet het er als volgt uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk02
Naam receptHet Goudhaantje
Brouwdatum27-05-2017
BierstijlBlond
Volume11,5 l
Begin SG1,066 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,3%
Alcoholgehalte6,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement68,1 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Arnhem
5,41 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC53,1 %
1,30 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC36,3 %
0,18 kgCara-hellWeyermann25 EBC5,0 %
0,20 kgSparrenscheutensiroop (waarvan 200g suiker)Gemaakt door vriendin35 EBC5,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gTettnangerbellen3,5%90 min.19,2 IBU
10,0 gSaazpellets3,4%30 min.5,9 IBU
5,0 gSaazpellets3,4%whirlpool0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

[/tabular]

Ik ben hem nu aan het koken, ná het filteren zat ik íets hoger met mijn SG als BrouwHulp aangaf. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.


Luiaard

Iets meer dan drie weken geleden gebotteld en het heeft een zeer interessante smaak! (waarschijnlijk) Door de koudhop is de smaak van fijnspar gecombineerd met een kruidige hop smaak, desalniettemin is de fijnspar aanwezig. Koolzuur valt licht tegen, had ik iets meer gewenst maar zo is het ook prima. Mooi schuimkraagje, die ook blijft tijdens het drinken. Ik heb me alleen in het been geschoten door ze in 0,5l flessen te bottelen, ze zijn toch vrij zwaar  :proost:

Dit is het uiteindelijke recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk02
Naam receptDe Kruisbek
Brouwdatum27-5-2017
BierstijlBlond
Volume11,0
Begin SG1,071 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,1 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Arnhem
5,26 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC53,1 %
1,30 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC36,3 %
0,18 kgCara-hellWeyermann25 EBC5,0 %
0,20 kgFijnsparrensiroop op basis van 200 gram suikerVriendin35 EBC5,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gTettnangerbellen3,5%90 min.20,4 IBU
10,0 gSaazbellen4,3%30 min.7,2 IBU
10,0 gSaazbellen4,3%koudhop0,0 IBU
5,0 gSaazbellen4,3%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Start nagisting31-5-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering7-6-2017
Temp. lagering19,0 °C


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.