Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Een blondbier (met fijnsparrensiroop)  (gelezen 1046 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: nl
Een blondbier (met fijnsparrensiroop)
« Gepost op: 25-05-2017 11:53 u »
Beste Forumleden,

Een paar weken geleden heb ik een paar mooie verse fijnsparscheuten verzameld en hier heeft mijn lieve vriendin twee potjes siroop van gemaakt (per potje 200 gram suiker). De siroop heeft een goede, zoete fijnsparrengeur (vergelijkbaar met de geur van een douglassenbos op een warme dag).

Nu wil ik hiermee een lekker blond bier mee gaan maken. Het volgende recept heb ik aan de hand van bestaande (blondbier)recepten bedacht en in BrouwHulp ingevoerd. Kan iemand hier nog aanvulling opgeven of zijn er misschien nog zaken die helemaal verkeerd zullen uitpakken in dit recept? Is het overigens een goed idee om de suikers de laatste 15 minuten koken toe te voegen of eventueel na de hoofdvergisting? Ik wil op 18c beginnen met vergisten (stabiele temperatuur in kelder) en eventueel het gistvat verplaatsen naar een kamer met c.a. 22 graden voor de nagisting.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHet Goudhaantje
BierstijlBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,065 SG
Alcoholgehalte6.4 vol.%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,75 lWater uit Arnhem
2,44 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,99 kgPilsmoutDingemans3 EBC70,4 %
0,21 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC7,4 %
0,21 kgCara-hellWeyermann25 EBC7,4 %
0,21 kgFijnsparrensiroopZelf gemaakt20 EBC7,4 %
0,21 kgBruine basterdsuikerSupermarkt35 EBC7,4 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.45 min.6,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.6,2 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,6 gTettnangerbellen3,5%90 min.13,5 IBU
15,8 gTettnangerbellen3,5%30 min.11,2 IBU
10,5 gSaazpellets3,4%10 min.3,8 IBU
10,5 gSaazpellets3,4%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
7,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist






Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline brouwerwaldonk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: be
  • VAW is mijn informatiebron
Re: Een blondbier (met fijnsparrensiroop)
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2017 12:55 u »
Hoe heb je die Fijnsparrensiroop gemaakt?
Heb je al een bier gemaakt met die siroop en hoe smaakt het dan?
Is 7,4% niet wat veel of moet het zoveel zijn om het nog te proeven?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.903
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Een blondbier (met fijnsparrensiroop)
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2017 13:42 u »
Onderstaande recept heb ik ooit eens van een Amerkaanse site gehaald. Het bier heb ik nog niet zelf gebrouwen maar de reviews waren positief. Hier werkt men met dennentoppen en niet met siroop. De hop heb ik aangepast omdat ik deze hop op voorraad heb.

Misschien heb je er iets aan. Succes!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk142
Naam receptDennentoppenbier
Brouwdatum12-09-2016
BierstijlBlond
Volume16,0
Begin SG1,071 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement70,7 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,00 lVenlo water.
1,30 gCaCl2
0,90 gCaSO4
2,60 mlMelkzuur
10,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
80 mg/l5 mg/l9 mg/l53 mg/l32 mg/l51 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPale Ale MoutSBI7 EBC45,5 %
1,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC27,3 %
1,50 kgVienna moutWeyermann7 EBC27,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust63,0 °C1 min.30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gOpalbellen8,0%90 min.12,7 IBU
12,0 gOpalbellen8,0%30 min.9,1 IBU
11,0 gOpalbellen8,0%15 min.5,4 IBU
15,0 gOpalbellen8,0%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
22,50 gDennen toppenspecerijkoken 30 min
7,50 gDennen toppenspecerijkoken 90 min


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l starterEast Coast Ale (WLP008)bovengist



Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: nl
Re: Een blondbier (met fijnsparrensiroop)
« Reactie #3 Gepost op: 25-05-2017 13:48 u »
Bedankt voor de reacties.

De siroop is gemaakt met water en suiker, waarbij de fijnsparscheuten in het water getrokken hebben. Het bestaat uit zo'n 15 - 20 gram scheuten en 200 gram suiker (waarbij de scheuten natuurlijk niet meer aanwezig zijn in siroop zelf).

@ Eric, bedankt voor het recept. Oorspronkelijk had ik het idee om meer tarwe te gebruiken, aan jouw recept te zien is dit goed mogelijk.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Een blondbier (met fijnsparrensiroop)
« Reactie #4 Gepost op: 25-05-2017 14:41 u »
Oorspronkelijk had ik het idee om meer tarwe te gebruiken

Goed idee.

Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: nl
Re: Een blondbier (met fijnsparrensiroop)
« Reactie #5 Gepost op: 27-05-2017 19:47 u »
Bedankt voor de tips en reacties, ik heb het recept uiteindelijk aangepast. Omdat ik bepaalde hoeveelheden mout 'over' had heb ik besloten om die maar op te maken (nadat ik in het dennentoppenbier-recept zag dat een grotere hoeveelheid tarwemout goed mogelijk was). Nu ziet het er als volgt uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk02
Naam receptHet Goudhaantje
Brouwdatum27-05-2017
BierstijlBlond
Volume11,5 l
Begin SG1,066 SG
Eind SG1,013 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,3%
Alcoholgehalte6,9 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement68,1 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Arnhem
5,41 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC53,1 %
1,30 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC36,3 %
0,18 kgCara-hellWeyermann25 EBC5,0 %
0,20 kgSparrenscheutensiroop (waarvan 200g suiker)Gemaakt door vriendin35 EBC5,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gTettnangerbellen3,5%90 min.19,2 IBU
10,0 gSaazpellets3,4%30 min.5,9 IBU
5,0 gSaazpellets3,4%whirlpool0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist



Ik ben hem nu aan het koken, nį het filteren zat ik ķets hoger met mijn SG als BrouwHulp aangaf. Ik ben benieuwd wat het gaat worden.


Offline Luiaard

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Land: nl
Re: Een blondbier (met fijnsparrensiroop)
« Reactie #6 Gepost op: 01-07-2017 16:07 u »
Iets meer dan drie weken geleden gebotteld en het heeft een zeer interessante smaak! (waarschijnlijk) Door de koudhop is de smaak van fijnspar gecombineerd met een kruidige hop smaak, desalniettemin is de fijnspar aanwezig. Koolzuur valt licht tegen, had ik iets meer gewenst maar zo is het ook prima. Mooi schuimkraagje, die ook blijft tijdens het drinken. Ik heb me alleen in het been geschoten door ze in 0,5l flessen te bottelen, ze zijn toch vrij zwaar  :proost:

Dit is het uiteindelijke recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk02
Naam receptDe Kruisbek
Brouwdatum27-5-2017
BierstijlBlond
Volume11,0
Begin SG1,071 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)28 IBU
Brouwzaalrendement75,1 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,00 lWater uit Arnhem
5,26 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC53,1 %
1,30 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC36,3 %
0,18 kgCara-hellWeyermann25 EBC5,0 %
0,20 kgFijnsparrensiroop op basis van 200 gram suikerVriendin35 EBC5,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gTettnangerbellen3,5%90 min.20,4 IBU
10,0 gSaazbellen4,3%30 min.7,2 IBU
10,0 gSaazbellen4,3%koudhop0,0 IBU
5,0 gSaazbellen4,3%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,8%
Start nagisting31-5-2017
Temp. nagisting19,0 °C
Start lagering7-6-2017
Temp. lagering19,0 °C



Tags: