Desinfecteren met de magnetron

Gestart door NHY, 16-11-2005 22:08 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eduard

Desinfecteren kan ook aardig goed met een snelkookpan en een stukje gaas. Van het stukje gaas kun je een dubbele bodem vouwen die 5-10 cm boven de panbodem ligt, terwijl het water in de pan zich daaronder bevindt. Deksel op de pan, gas aan, en lekker laten koken onder druk. Het is nog altijd geen 'echte' autoclaaf maar op deze manier krijg je toch aardig wat onzichtbaar kleine vijandjes de andere wereld in geholpen.

MO

Niet zo flauw Oscar, metalen voorwerpen doen hele andere dingen in de magnetron, dat weet eenieder neem ik aan. Hondjes drogen schijnt ook niet heel goed te lukken in die apparatuur. Maar je handdoeken, vaatdoeken, theedoeken, plastic apparatuur, glazen flessen, materiaal van hout etc is dus uitstekend te desinfecteren in de magnetron.

Oscar

Mo, zoals het onderzoek al aangaf, trad er een desinfecterende werking op wanneer er water aanwezig was, dus natte handdoeken en theedoeken kun je inderdaad ook desinfecteren. Hout misschien ook, mits nat en doorweekt. Glas is twijfel achtig omdat het geen vloeistof is (Chemisch gezien wel geloof ik), maar ik denk niet dat je glas in een magnetron kan desinfecteren. Plastic evenmin.

MO

Zoals ik het begrijp moet je ze alleen nat houden opdat ze geen vlam vatten. Maar dat is mijn interpretatie. Een plastic lepeltje kun je wel ontsmetten (volgens mij) want je kookt de micro-organismen, die van zichzelf water bevatten, kapot.

stoker

Wel, er is water aanwezig, het merendeel van de beestjes bestaat voor het grootste deel uit water. Stel je eens voor wat er gebeurt als dat water begint te koken.

Menno

Ik heb thuis diverse plastic bakjes waarop aan de onderzijde vermeld staat dat deze in geen enkel geval in de magnetron mogen. :neenee:

In 1e instantie leek het mij wel wat (bijv. hevel), maar ik zou het er niet op wagen om plastic in de magnetron te doen. :lessmile:

JeroenCV

Dat hangt van het type plastic af.

Menno

Citaat van: JeroenCV op 31-01-2007  10:52 uDat hangt van het type plastic af.
Klopt! Maar staat dit altijd op het plastic vermeld dat je gebruikt bij het brouwen? ???

JeroenCV

Nee, maar je kan er vanuit gaan dat thermoharders wel in de magnetron kunnen.

Harold


Blijkens volgend artikeltje (hoofdstuk 2.6.1) is desinfectie met een magnetron niet betrouwbaar.
http://www.wip.nl/free_content/richtlijnen/11beleid%20reiniging%20desinfectie%20en%20sterilisatie.pdf

Harold

MO

Staat inderdaad in 2.6.1. Opmerkelijk. Dan niet.

RobinB

Aan de andere kant is de WIP-richtlijn van 2005 en dit artikel van dec 2006 (JEH) en is hun conclusie:

"In conclusion, consumers and homebound
patients can use microwave ovens to significantly
reduce microbial pathogens in the
home environment. Microwave irradiation is
a cost-effective, practical, fast, easy, and safe
method of disinfecting household and medical
devices."

Ook andere materialen zijn getest, bijvoorbeeld spuiten en glazen voorwerpen. Soms is het echter nodig ze tot 12 min in de magnetron te doen, wat het alweer minder praktisch maakt. Dit is waarschijnlijk hetzelfde wat de WIP richtlijn bedoelt met dat het niet betrouwbaar is. Bij verschillende materialen zijn verschillende tijden in de magnetron nodig en als je van tevoren niet weet hoe lang.... :)

12345

Ik heb laatst een zwaar donker bier gebrouwen (10 – 10,5%) en door allerlei omstandigheden kwam ik uit op 2,5 liter teveel met een iets te laag start SG.
Er moet volgens recept 20% suiker in maar die ga ik pas toevoegen na de hoofdvergisting en wel in twee stappen van elk 10%: telkens nadat de vorige stap vrijwel is uitvergist. Dit om de gist aan de gang te houden.

Tot zover de inleiding, nu de vraag:
Omdat ik al teveel liters heb, wil ik bij de suikertoevoegingen liever geen water meer gebruiken (normaal wordt de suiker opgelost in 2x de hoeveelheid suiker) maar ik zoek een alternatief:
1) gewoon wat extra suiker toevoegen, maar dan klopt het recept niet meer
2) gebruik jongbier uit het gistvat om de suiker in op te lossen – kost alleen wat gist
3) gooi de suiker er zo in. Bang voor ziektekiemen? 2 minuten in de magnetron doodt 99% van alle huishoudziektekiemen las ik net op google. Eerst de suiker fijnmalen in de blender, dan 2 of 5 minuten droog in de magnetron en dan hup, het gistvat in.

Zie ik het fout?

John

Ik zou 2 aanhouden: jongbier koken met suiker. Gist die daarvan dood gaat is m.i. Te verwaarlozen. Let wel op:het jongbier zal ERG gaan schuimen in de pan!

12345

Citaat van: Oscar op 29-01-2007  11:21 uMo, zoals het onderzoek al aangaf, trad er een desinfecterende werking op wanneer er water aanwezig was, dus natte handdoeken en theedoeken kun je inderdaad ook desinfecteren. Hout misschien ook, mits nat en doorweekt. Glas is twijfel achtig omdat het geen vloeistof is (Chemisch gezien wel geloof ik), maar ik denk niet dat je glas in een magnetron kan desinfecteren. Plastic evenmin.
Oscar, dit klopt niet. Ziektekiemen als bacteriën en schimmels bevatten altijd enig water en als je microgolven door water stuurt, warmt dat water op en zelfs vrij fanatiek. Daarop is de werking van de magnetron gebaseerd. Gaat het water in de ziektekiemen koken, dan is het exit ziektekiem. Maar dat staat hierboven al ... zie ik nu.


12345

Citaat van: John op 15-10-2013  16:33 uIk zou 2 aanhouden: jongbier koken met suiker. Gist die daarvan dood gaat is m.i. Te verwaarlozen. Let wel op:het jongbier zal ERG gaan schuimen in de pan!
Ntsja John, ik heb 30 liter en er moet nog 2,2 kg suiker bij. Volgens Bartjes zou ik dan 4 - 4,5 kg jongbier moeten gebruiken om het in op te lossen (en te koken (en af te koelen)). dat is zo'n 14% van het jongbier en dus ook zo'n 14% van de gist. Dat vind ik niet meer te verwaarlozen...  :-\

12345

Citaat van: Harold op 31-01-2007  13:15 uBlijkens volgend artikeltje (hoofdstuk 2.6.1) is desinfectie met een magnetron niet betrouwbaar.
http://www.wip.nl/free_content/richtlijnen/11beleid%20reiniging%20desinfectie%20en%20sterilisatie.pdf

Harold
Ik vond dit artikel wel erg kort door de bocht aangaande desinfecteren in de magnetron. Geen enkele uitleg of verklaring of bronvermelding: dan mag je het wat mij betreft voorlopig wel vergeten. Gewoon doen dus.

Je moet natuurlijk wél uitkijken wát je ín die magnetron stopt want het is niet alleen water dat verhit oiv. microgolven. Alles met een dipool kan op deze manier verhit worden, ook oa. keukenzout, ammoniak en zoutzuur.

Metaal liever niet, staat hierboven ook al, want er gaan rare inductiestroompjes door lopen. Zelf heb ik ooit een RVS-bruissteentje erin gestopt en dat was daarna totaal verstopt: alle poriën waren blijkbaar dicht gelast.

Hierboven staat ook dat je met thermoplasten moet opletten. Ik betwijfel het, maar het zou misschien kunnen dat het gaat smelten. Voor de zekerheid eerst maar uitproberen. Ook rubber en siliconen eerst even proberen. Dikke kans dat het gewoon werkt.

Wit Knien

Wat ik een beetje mis is de kans op thermoshock als gevolg van het gebruik van water en glas, met name het glas van bierflesjes kan hier last van hebben. Thermoshock treedt op wanneer een stuk glas ongelijk verhit wordt, doordat een gedeelte uitzet en een ander gedeelte niet treedt er een groter wordende spanning op. Totdat het glas breekt. Mij lijkt dit juist problematisch bij het gebruik van een magnetron.

RobinB

12345; je haalt een topic van 2007 omhoog hè? ;)

Zooms

Als je regelmatig eten verwarmt in de magnetron weet je dat de verdeling van de warmte onregelmatig is. Sommige stukken worden zeer heet, andere blijven koud. Dit verschilt overigens per type magnetron, maar het effect van de ongelijkmatige verdeling van de micro-waves oftewel de microgolven blijft voor iedere magnetron bestaan. Daar heb je dus ook last van als je wilt desinfecteren. Het doekje dat kletsnat is wordt in de magnetron helemaal verhit, mede omdat water hier enigszins in kan stromen en de warmte dus ook. Hetzelfde geldt voor het natte sponsje.

Met een flesje zie ik dit niet zo snel gebeuren. Het effect dat een van binnen vochtige bacterie de magnetronstraling aan zal trekken treedt gewoon niet op. Niet doen dus, want het is gewoon onbetrouwbaar.

12345

Citaat van: RobinB op 15-10-2013  20:20 u12345; je haalt een topic van 2007 omhoog hè? ;)
Ik wist niet dat dat serieus een bezwaar was? In het begin kreeg ik nogal eens op mijn kop als ik een nieuw topic was gestart terwijl er al topics over het onderwerp bestonden. Nu probeer ik zoveel mogelijk aan een bestaand topic aan te haken en zoek er maar een uit die een beetje passend lijkt. Naar de datum kijk ik verder niet.  :weetniet:

12345

Citaat van: Wit Knien op 15-10-2013  18:57 uWat ik een beetje mis is de kans op thermoshock als gevolg van het gebruik van water en glas, met name het glas van bierflesjes kan hier last van hebben. Thermoshock treedt op wanneer een stuk glas ongelijk verhit wordt, doordat een gedeelte uitzet en een ander gedeelte niet treedt er een groter wordende spanning op. Totdat het glas breekt. Mij lijkt dit juist problematisch bij het gebruik van een magnetron.

Dat heb ik dus uitgeprobeerd. Eerst met een leeg flesje Warsteiner. Dat kun je dus echt beter niet doen want in de bovenste wikkel zit aluminiumfolie en dat begon na 3,5 minuut af te fikken en er kwam zowaar een deuk en een gat in de fles op die plaats. Daarna een flesje zonder wikkels 7 minuten op vol vermogen. Niets aan de hand.

Hoe het met dun glas zit, zou je dan weer moeten uitproberen. Kijken of het 2 minuten meegaat.

Overigens wilde ik dus eigenlijk suiker in de magnetron doen ...  ;D

Wat ik niet goed snap is dat het glas toch wel erg heet wordt. Er zit toch geen kristalwater in glas? Of misschien een andere dipool? Zijn er chemici in de zaal??

HERSTEL: net het flesje nog eens goed tegen het licht gehouden en nu blijkt er toch een barst in te zitten. Inderdaad dus geen geschikte methode voor glaswerk.

RobinB

Citaat van: 12345 op 15-10-2013  22:20 uIk wist niet dat dat serieus een bezwaar was?

Geen serieus bezwaar, zie de smiley.
Hou er wel rekening mee dat je op verouderde inzichten kan reageren, waarvan akte.
Ik vind dat nooit zo zinvol.

Wit Knien

Wat ik zo lees op het internet heb je met twee effecten 12345, eventuele luchtbellen in het glas kunnen uitzetten en zo zorgen voor druk en daardoor barsten. Ten tweede is het heel goed mogelijk dat er verscheidene metalen in het glas zitten die warm worden onder invloed van magnetronstraling. Uit een duister verleden als stagiar bij een tegelfabrikant weet ik nog dat zouten worden toegevoegd voor kleur / verwerkingseigenschappen zoals smelt / thermische uitzettingscoefficient. Eigenlijk gebeurt op microschaal hetzelfde als met je aluminiumfolie, het wordt warm. Dit zorgt voor stress in het glas en krak.

Overigens heeft dikker glas hier meer last van dan dunner glas, bij dunner glas kan de spanning makkelijker verdeelt worden.

12345

Tja, het blijft een zaak van experimenteren, denk ik.
- Glas zou eigenlijk moeten kunnen maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Een dikwandig flesje mag er zo'n 2 - 3 minuten in bij 750 Watt.
-Metaal geeft altijd problemen door grote hitte wegens inductiestromen.
-Dunwandige PP en PE kunnen vast niet want die beginnen bij 90 ºC al in elkaar te zakken.
-Suiker moet ook niet te lang want het is een polair molecuul (las ik op Wikipedia en elders) dus dan wordt het ook heet. Remedie: kleine hoeveelheden en niet langer dan 2 - 3 minuten. Raak je toch zo'n 99% van je ziektekiemen kwijt en in geval van toevoeging na de hoofdvergisting, als je al een behoorlijk alcoholpercentage hebt, lijkt me dat geen probleem. Ik ga het in elk geval eens proberen. Niet aan te raden als het om een starter gaat om dan de poeder in de magnetron te doen: de ontsmetting is dan waarschijnlijk onvoldoende


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.