Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bottelsuiker  (gelezen 2086 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline johan1234

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 12
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bottelsuiker
« Gepost op: 03-11-2013 21:39 u »
Moet je aan elk recept bottelsuiker toevoegen? ik heb namelijk maar 1 recept ontdekt waar men honing toevoegd om op de fles te gisten. Verder kan ik eigenlijk nergens iets vinden van suiker toe te voegen tijdens het bottelen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bottelsuiker
« Reactie #1 Gepost op: 03-11-2013 22:22 u »
Als je koolzuur door hergisting wilt wel.
De hoeveelheid koolzuur kan je varieren door te varieren met de hoeveelheid bottelsuiker.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bottelsuiker
« Reactie #2 Gepost op: 03-11-2013 22:23 u »
Moet je aan elk recept bottelsuiker toevoegen? ik heb namelijk maar 1 recept ontdekt waar men honing toevoegd om op de fles te gisten. Verder kan ik eigenlijk nergens iets vinden van suiker toe te voegen tijdens het bottelen.

Dan heb je niet goed gezocht...

Gebruik de zoekfunctie van het forum en zoek eens op "bottelsuiker" en "suiker bottelen". Kijk verder bij de tag bottelen/afvullen.

Tip: lees ook deze cursus.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bottelsuiker
« Reactie #3 Gepost op: 04-11-2013 19:06 u »
Verder kan ik eigenlijk nergens iets vinden van suiker toe te voegen tijdens het bottelen.

Om koolzuur in je bier op je flesjes te krijgen zul je suiker moeten toevoegen zodat er nog iets van hergisting plaatsvindt. Dit kan in de vorm van kristalsuiker, rietsuiker, honing, basterdsuiker, moutextract/onvergiste wort  :brouwen:

Offline Paul Bier

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 76
  • Land: nl
  • Bier isn't just a drink
Re: Bottelsuiker
« Reactie #4 Gepost op: 04-11-2013 23:25 u »
Het beste kan je de totale hoeveelheid suiker voor het gehele vat 10 min. koken in een steelpannetje. Je jong bier giet je vanuit je lagervat in het gistvat zodat de gistkoek achter blijft in je lagervat. Uiteraard eerst het gistvat desinfecteren. Vervolgens giet je het afgekoelde suikermengsel in je gistvat. Even roeren met een gedesinfecteerde lepel en bottelen maar. Let op de temperatuur van het moment dat het bier voor het laatst gistte is mede van belang voor de hoeveelheid bottelsuiker.
Je kan ook suiker in je flesjes doen, maar dat is minder nauwkeurig en meer werk.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.230
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bottelsuiker
« Reactie #5 Gepost op: 05-11-2013 00:11 u »
Het beste kan je de totale hoeveelheid suiker voor het gehele vat 10 min. koken in een steelpannetje.

10 min is overdreven. Even aan de kook brengen tot het is opgelost. :)

Vervolgens giet je het afgekoelde suikermengsel in je gistvat.

Als je eerst de suikeroplossing in je bottelvat doet hoef je minder te roeren want dan is de suiker al voor een groot deel gemengd. :)

let op de temperatuur van het moment dat het bier voor het laatst gistte is mede van belang voor de hoeveelheid bottelsuiker.

De brouwsoftware houdt daar rekening mee voor je bottelsuiker berekening!  :)

Tags: