Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zuurmout  (gelezen 1306 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.543
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Zuurmout
« Gepost op: 27-11-2016 16:44 u »
Ik hoor vaak dat je bij "zure gisten" je apparatuur extra goed moet reinigen of zelfs na het koken alles voor zuur en "normaal" moet scheiden (dus als je een gistvat eens voor een zuur bier gebruikt hebt nooit meer voor een normaal bier gebruiken).

Geldt dit ook bij het gebruik van zuurmout?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 965
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Zuurmout
« Reactie #1 Gepost op: 27-11-2016 17:08 u »
Ik hoor vaak dat je bij "zure gisten" je apparatuur extra goed moet reinigen of zelfs na het koken alles voor zuur en "normaal" moet scheiden (dus als je een gistvat eens voor een zuur bier gebruikt hebt nooit meer voor een normaal bier gebruiken).

Geldt dit ook bij het gebruik van zuurmout?

Nee, volgens mij alleen voor houten vaten. Voor gebruik van zuurmout zeker niet.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 614
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Zuurmout
« Reactie #2 Gepost op: 27-11-2016 18:07 u »
Nee. Bij zuurmout is er gebruik gemaakt van de natuurlijk in mout voorkomende lactobacillus om melkzuur aan te maken. Met deze mout kan de pH van het beslag worden verlaagd zonder het Reinheitsgebot te schenden. Lactobacillus overleeft de kook niet, en zal dus pas een probleem opleveren als je het wort niet pasteuriseert of kookt. Maar gezien lactobacillus ook in niet-aangezuurde mout voorkomt kun je gerust je normale schoonmaakregime aanhouden.

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.543
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Zuurmout
« Reactie #3 Gepost op: 28-11-2016 11:56 u »
Toppers, bedankt!

Tags: