[gezocht] recept Heen & Weer van Brouwerij De Molen

Gestart door JamMasterJustin, 27-11-2016 10:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JamMasterJustin

Hoi allemaal,

Heeft een van jullie al eens een gooi gedaan om het bier Heen & Weer van Brouwerij De Molen proberen te klonen? Ik ben benieuwd of jullie 't recept weten.

Ik heb dit bier gisteren geproefd: lekker, zeg! Het is een triple die qua hop-smaken toch ook behoorlijk aan een IPA doet denken.



Ik hoor graag van jullie

EvdBroek

Citaat van: JamMasterJustin op 27-11-2016  10:44 uHoi allemaal,

Heeft een van jullie al eens een gooi gedaan om het bier Heen & Weer van Brouwerij De Molen proberen te klonen? Ik ben benieuwd of jullie 't recept weten.

Ik heb dit bier gisteren geproefd: lekker, zeg! Het is een triple die qua hop-smaken toch ook behoorlijk aan een IPA doet denken.



Ik hoor graag van jullie

Het kan nooit moeilijk zijn lijkt me.
Op het etiket staan alle ingrediënten al op en ook de kleur, alcoholgehalte en hopbitterheid zijn aangegeven.
Waarom probeer je zelf niet een recept in elkaar te zetten?

Bram86

Citaat van: EvdBroek op 27-11-2016  10:54 uHet kan nooit moeilijk zijn lijkt me.
Op het etiket staan alle ingrediënten al op en ook de kleur, alcoholgehalte en hopbitterheid zijn aangegeven.
Waarom probeer je zelf niet een recept in elkaar te zetten?

Dat. En misschien dat je De Molen ook even kan mailen. Geen idee hoe vrij ze zijn in het geven van recepten.

JamMasterJustin

Goede tips! Eigenlijk één waar ik zelf nog niet aan had gedacht  :nut:

Ik heb dit ervan gemaakt

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHeen & Weer benadering
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume25,0 l
Begin SG1,088 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)61 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,50 lWater uit Zutphen
12,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,800 kgPilsmoutDingemans3 EBC84,3 %
0,700 kgkaramel tarwemoutWeyermann120 EBC7,6 %
0,750 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 167,0 °C1 min.60 min.2,1 l/kg
Stap 275,0 °C1 min.5 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSaazpellets3,4%90 min.12,4 IBU
75,0 gColumbusbellen18,3%15 min.40,3 IBU
25,0 gColumbusbellen18,3%5 min.8,4 IBU
50,0 gColumbusbellen18,3%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

Wat denken jullie ervan? Ik ben een beginner dus de kans dat er een fout in is geslopen is aanwezig. Het koudhoppen heb ik gedaan voor de aromatoevoeging

zilver_brouwer

Citaat van: JamMasterJustin op 27-11-2016  14:10 uGoede tips! Eigenlijk één waar ik zelf nog niet aan had gedacht  :nut:

Ik heb dit ervan gemaakt

Wat denken jullie ervan? Ik ben een beginner dus de kans dat er een fout in is geslopen is aanwezig. Het koudhoppen heb ik gedaan voor de aromatoevoeging

Vanwaar de bijna 10% suiker? Als dat was toegevoegd in het origineel had het in de ingrediënten gestaan. :o

JamMasterJustin

Dat was ivm het alcoholpercentage, zonder de suiker heb je 9,750 kilo pilsmout en 0,600 caramelmout.

Dan kom je hierop uit

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHeen & Weer
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume25,0 l
Begin SG1,092 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,50 lWater uit Zutphen
14,15 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,750 kgPilsmoutDingemans3 EBC94,2 %
0,600 kgCara 120Dingemans120 EBC5,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 167,0 °C1 min.60 min.1,7 l/kg
Stap 275,0 °C1 min.5 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSaazpellets3,4%90 min.11,6 IBU
85,0 gColumbusbellen18,3%15 min.42,8 IBU
25,0 gColumbusbellen18,3%5 min.7,9 IBU
40,0 gColumbusbellen18,3%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


Jeukstaardt

Ik zou je hopgift veranderen door de Columbus als primaire bitterhop te gebruiken. Je gebruikt nu de hop met het laagste alpha% als langste in de kookketel. Zou ik veranderen, heb je minder hop nodig om aan dezelfde bitterheid te komen.


JamMasterJustin

Dank! Handige link!

Dan komt ie er zo uit te zien

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptHeen en Weer benadering
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume25,0 l
Begin SG1,091 SG
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)62 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Zutphen
14,96 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,5 %
0,650 kgCara 120Dingemans120 EBC6,5 %
0,300 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC3,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 167,0 °C1 min.45 min.2,0 l/kg
Stap 272,0 °C1 min.15 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gColumbusbellen18,3%90 min.19,3 IBU
70,0 gColumbusbellen18,3%15 min.36,1 IBU
15,0 gSaazpellets3,4%10 min.1,2 IBU
15,0 gColumbusbellen18,3%10 min.5,8 IBU
40,0 gColumbusbellen18,3%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist


Jeukstaardt


EvdBroek

Misschien iets langer maischen...

Succes hè!!
En laat maar eens horen of het er op lijkt :)

PrinsHeerlijk

Maar de gistkeuze? Ik meen dat US05 een zeer clean bier oplevert en je juist wat andere smaakjes wil bij een Belgische Tripel. Misschien dat je zo'n gist kan opkweken.  :biersmile: Succes!

William

Citaat van: PrinsHeerlijk op 27-11-2016  19:35 uMaar de gistkeuze? Ik meen dat US05 een zeer clean bier oplevert en je juist wat andere smaakjes wil bij een Belgische Tripel. Misschien dat je zo'n gist kan opkweken.  :biersmile: Succes!

US05 op hogere temperaturen geeft best een aardig gistprofiel.

Heeft de Heen&Weer een duidelijk gistprofiel of is het meer hop?

JamMasterJustin

Ik ben nog niet zo ervaren om te zeggen dat ik een duidelijk gistprofiel proef, maar ik meende hoofdzakelijk hop te proeven

William

Citaat van: JamMasterJustin op 27-11-2016  20:16 uIk ben nog niet zo ervaren om te zeggen dat ik een duidelijk gistprofiel proef, maar ik meende hoofdzakelijk hop te proeven

Reacties op ratebeer suggereren ook meer een hopprofiel en koriander dan gist.

Biertje1985

Ik denk dat het tripel-ish wordt genoemd en geen IIPA vanwege de gist, US-05 komt dan niet in aanmerking. Misschien een Belgische gist?

Misschien deze gebruiken Safbrew BE-256? Of een alternatief.

JamMasterJustin

Ik wilde mijn kloon al Tr-IPA noemen

Bedankt voor de tip met de gist en jullie reacties!

Jeukstaardt

Ik heb vorig jaar een La chouffe houblon achtig bier gebrouwen met ingrediënten die ik nog had liggen. Lijkt veel op deze.
 Ik heb gist opgekweekt uit een fles Houblon en dat is een lekker biertje geworden als ik dat zelf zeggen mag :)

tdp

Citaat van: Jeukstaardt op 28-11-2016  12:51 uIk heb vorig jaar een La chouffe houblon achtig bier gebrouwen met ingrediënten die ik nog had liggen. Lijkt veel op deze.
 Ik heb gist opgekweekt uit een fles Houblon en dat is een lekker biertje geworden als ik dat zelf zeggen mag :)

Dat mag je zeggen ;)

Jeukstaardt

 ;D Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen...
Hij is alweer een tijdje op... Hmmmm... ::)

JamMasterJustin

Heb je daar ook het recept van? Dat kan ik als inspiratie en evt aanpassing meenemen

William

Dan zou je de Belgian Ardennes gist (WY3522) kunnen gebruiken.

Arelse Krijs

Ik heb deze laatst ook gedronken en hij beviel goed  :proost:

Nu zou ik deze ook wel willen brouwen en kwam ik deze posts tegen :groots:
@JamMasterJustin ik was me aan het afvragen hoe dit biertje smaakte, met welke gist je nu gebrouwen hebt en of hij in de buurt kwam van het origineel?

Ik hoor het graag

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.