Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Moutextract koken  (gelezen 8949 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

maxatase

  • Gast
Moutextract koken
« Gepost op: 15-11-2005 11:55 u »
Bij het brouwen met moutextract in poeder dient deze dan ook 1,5 uur te worden gekookt of enkel de hop?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: moutextract koken
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2005 12:06 u »
Welkom Maxatase bij dit forum!

Moutextract samen met hop en water koken. 90 minuten is ok, maar 75 minuten moet ook wel goed gaan. Succes!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: moutextract koken
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2005 12:22 u »
Volgens mij hoort men de hop 60-90 minuten te koken, en vervolgens doet men dan
de laatste 10 minuten het moutextract erbij.

 :degroeten:

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: moutextract koken
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2005 12:37 u »
Ik heb 1 maal bier gebrouwen met moutpoeder, waarbij het geheel werd gekookt. Maar het zou maar zo kunnen dat 10 minuten voor 'pasteurisatie' volstaat.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: moutextract koken
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2005 20:41 u »
Om de hop bij een op wort gelijkende pH te koken (belangrijk voor het 'soort' alfazuur-omzetting), zou ik toch het moutextract de volle tijd meekoken. Kook je de hop eerst een uur in water, dan kook je het bij een veel hogere pH dan gebruikelijk, en dat moet haast wel een ander soort bitterheid en smaak tot gevolg hebben.

Meningen?


Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: moutextract koken
« Reactie #5 Gepost op: 16-11-2005 00:10 u »
Hier kan ik me heel goed in vinden Edgar, ik denk dat er nog veel meer meespeelt dan enkel pH. Uitvlokking van eiwitten? en nog veel andere processen die we misschien niet eens kennen.

Johannes

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Re: moutextract koken
« Reactie #6 Gepost op: 16-11-2005 00:11 u »
Hallo allen,

Ongeveer 20 jaar geleden toen ik mijn eerste schreden op het brouw pad zette heb ik na enkele bierkits ook een paar keer met moutextract gebrouwen, weliswaar was dat vloeibare extract. Volgens een boek van Jan van Schaik was de brouwprocedure vanaf het koken hetzelfde als met mout, misschien dat het met poeder anders is dat weet ik niet, volgens mij bestond dat toen nog niet eens.

Pieter

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: moutextract koken
« Reactie #7 Gepost op: 16-11-2005 07:25 u »
Hoi brouwvrienden,

Citaat
maar volgens een boek van Jan van Schaik was de brouw procedure vanaf het koken hetzelfde als met mout
Dat is merkwaardig, want dat van die 10 minuten heb ik juist uit het boek van Jan van Schaik.
Ik heb het in ieder geval niet zelf verzonnen.

Citaat
en nog veel andere processen die we misschien niet eens kennen
Dat van de pH kan ik inkomen, eiwitten ook wel, maar misschien is de warme-trub er al uitgehaalt.
Misschien mag moutextract geen uur koken.
Wat zegt de fabrikant? Wie maakt het eigenlijk?  ???

 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: moutextract koken
« Reactie #8 Gepost op: 16-11-2005 09:24 u »
Ongeveer 20 jaar geleden toen ik mijn eerste schreden op het brouw pad zette heb ik na enkele bierkits ook een paar keer met moutextract gebrouwen, weliswaar was dat vloeibare extract  maar volgens een boek van Jan van Schaik was de brouw procedure vanaf het koken hetzelfde als met mout, misschien dat het met poeder anders is dat weet ik niet, volgens mij bestond dat toen nog niet eens.

Ik heb mijn eerste schreden op het brouwpad al een aantal jaren daarvoor gezet (ik brouw nu 25 jaar). Moutextractpoeder was ook toen gewoon te koop en had mijn voorkeur omdat het gemakkelijker is af te wegen.

Ook bij moutextractpoeder krijg je eitwituitvlokken. Daarnaast is het lange koken van het wort vooral noodzakelijk voor de isomerisatie van de alfazuren. Korter koken met hop kan maar dn moet je wel meer hop toevoegen. Gelet op mijn ervaringen zou ik moutextract altijd minstens 30 minuten mee laten koken met de hop om de eiwitten goed te laten uitvlokken.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: moutextract koken
« Reactie #9 Gepost op: 16-11-2005 13:12 u »
Ook bij moutextractpoeder krijg je eitwituitvlokken.

Inderdaad, ook al staat er 'eiwitvrij' op de verpakking. Ik heb wel de indruk dat er minder eiwit uitvlokt dan bij zelfgemaakt wort; dat er dus een deel is uitgekookt.

Tags: koken beginner