Gistarter pas actief genoeg als waterslot bubbelt?

Gestart door Pieter., 14-11-2005 13:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Pieter.

Hallo allen,

Een dezer dagen wil ik een trappist gaan maken ala Chimay Rood en daarom probeer ik nu ook gist uit een flesje Chimay terug te winnen. Uiteraard heb ik alles goed steriel gemaakt voordat ik de laatste 1 a 2 cm uit het flesje Chimay in een grotere fles heb gegoten, ik heb een halve liter wort gemaakt uit licht moutextract met een SG van 1037 toegevoegd en daarna flink geschud en een waterslot erop gezet. Nu 4 dagen later kan ik duidelijk zien dat de gist zich vermeerderd heeft (ongeveer 5x zoveel) maar het waterslot staat nog steeds stil, ik heb nog geen beluchtings set helaas. De gist ziet er precies zo uit als in het oorspronkelijke flesje dus geen vreemde kleur of zo. Mijn vraag is eigenlijk: moet ik echt wachten totdat het waterslot actief wordt?

Pieter

MO

Ik ben bang dat je uitgezakte eiwitten of andere vaste deeltjes uit het moutpoeder verwart met gistcellen.

Ja, je moet echt een actief waterslot hebben, zonder CO2 geen vergisting! Proef maar, waarschijnlijk is de oplossing nog hartstikke zoet.

Johannes

Das toevallig ik wilde woensdag ook een Chimay rood kloon gaan brouwen! Ik had Chimay flesjes gekocht en op het oog leek het al dat de gist niet levensvatbaar was. De gist plakte namelijk niet meer aan de bodem. Mijn starter zweeft van alles in: dooie gistcellen en eiwitten maar geen schuimkraagje waaruit blijkt dat de gist actief is. Geen brouwdag woensdag.

:degroeten:

Johannes

Pieter.

Het ziet er nu ongeveer zo uit:

Het schuim is nog van het schudden (ongeveer 3 uur geleden)



Pieter

Johannes

Lastig om te zien op de foto maar ik durf niet met zekerheid te zeggen dat hier een levende gistcel tussenzit, integendeel.... je kunt het beste je zintuigen gebruiken door te ruiken en te proeven kun je erachter komen.

Edgar

Sniff 'n' Tell.

De dop waarin je waterslot zit kan natuurlijk nog lek zijn. In ieder geval: als het nog actief is en je schudt, komt er ineens zeer veel CO2 vrij. Dat is niet te missen.

Proeven is ook een perfecte methode. Koolzuurprikkeling en zoetheid/zuurte zeggen ook heel veel. Zoal Johannes dus al zei: je zintuigen zullen het je weten te zeggen.

Gio


Jacques

Gelet op de structuur onder in de fles druf ik er donder op te zeggen dat het wort niet aan het gisten is.
Bij een gistiing was dit materiaal al lang verspreid door de koolzuurbelletjes.

Pieter.

Bedankt voor alle reacties dusver,

Er beginnen wel een soort witte bolletjes aan de oppervlakte te ontstaan die na beweging weer uit elkaar vallen, als ik de fles even kantel en weer rechtop zet geeft dat hetzelfde effect als dat je het met een flesje cola doet. Morgen zal ik het SG maar eens meten. Mocht het niet gaan gisten heb ik pech mede omdat de andere flesjes Chimay bij mijn lokale drankboer allemaal de zelfde datum hebben (2009)

Pieter

Johannes

Pieter,

Hoe warm staat je starter? Ik zet de starter vaak in een bak met aquariumelement op 27 graden, dan heb je ze een stuk sneller aan de praat (als er uberhaupt nog leven in de fles zit natuurlijk).

Johannes

Gio

ik heb de laatste tijd slechte ervaring met opkweek Chimay.
Twee keer Chimay opgestart en twee keer niet aan geslagen. Heb toen gekozen voor een andere gist.
Westmalle dubbel (of evt. Rochefort 8) iets ander gistprofiel, maar start wel lekker op.


 

Hopmans

                                                           :-\

CiteerEr beginnen wel een soort witte bolletjes aan de oppervlakte te ontstaan die na beweging weer uit elkaar vallen

Klinkt als foute boel.

Schimmel ben ik bang.   :-[

Sterkte Pieter. Ik hoop dat ik het fout heb.

Edgar

Citaat van: Hoppie op 14-11-2005  21:17 u:-\

Klinkt als foute boel.

Schimmel ben ik bang.   :-[

Sterkte Pieter. Ik hoop dat ik het fout heb.

Klinkt mij meer als gist.

Pieter.

Giststarter staat schuin boven mijn vrouw haar computer monitor, op een soort verhoging zeg maar. Als het niet lukt ga ik maar een Rochefort proberen te starten, met daarbij een Rochefort kloon uiteraard want dat bier is ook uitermate lekker, of ik zou een korrelgist moeten gebruiken  :denken:

Pieter

Hopmans

Zijn het witte bolletjes (met evt een koolzuurbel) of witte eilandjes Pieter?
Ik zou wel de kat uit de boom kijken.

 :degroeten:

Pieter.

Het zijn bolletjes die eigenlijk bestaan uit heeeele kleine belletjes.

Pieter

Hopmans

Aah ! Dat klinkt inderdaad goed.

Misschien slaat de starter dan alsnog aan.
Lekker veel schudden, en dan kan het nog wat worden.  :)

 :degroeten:

SiriS

Hi Pieter,

Het opkweken van gist om een wort mee te vergisten, zoals jij in deze thread omschrijft, is een Russische roulette (maar dan op brouwniveau). Heb je meer behoefte aan een voorspelbare constante kwaliteit (kwantiteit gistcellen) zie dan de thread "De perfecte giststarter".

Je giststarter is pas actief genoeg als je waterslot bubbelt door de constante stroom steriele lucht die door de giststarter heen gepompt wordt, en je giststarter meer lijkt op koffiemelk dan op slappe thee.

Groet, SiriS

Edgar

Citaat van: SiriS op 15-11-2005  08:10 uJe giststarter is pas actief genoeg als je waterslot bubbelt door de constante stroom steriele lucht die door de giststarter heen gepompt wordt, en je giststarter meer lijkt op koffiemelk dan op slappe thee.

Als ik lucht toevoer aan mijn starter kan ik geen waterslot gebruiken. Jij gebruikt zeker labflessen met een zij-opening?

Overigens Pieter: Het hoeft niet persé perfect. Ook met 'roulette-starters' kan je lekker bier maken.

Pieter.

Hallo allen,

Hedenochtend omstreeks 11:00 is het waterslot activiteit gaan tonen.

<begint zijn brouwspulletjes bij elkaar te zoeken>

Pieter

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.