Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De betekenis van secundaire vergisting  (gelezen 1213 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
De betekenis van secundaire vergisting
« Gepost op: 24-11-2016 18:41 u »
Ik had met iemand op een ander (engelstalig) forum laatst een discussie over de betekenis van "secundaire vergisting".

Naar mijn weten is secundaire vergisting de fase van de vergisting (met dus nog actieve gist) waar de hevige primaire vergisting voorbij is, en de laag krausen op het jongbier zo goed als weg is.

Hij zei (grof vertaald) dat met "secundaire vergisting" bedoeld wordt het overhevelen van het bier na de vergisting, al dan niet bovenop bijvoorbeeld suiker of fruit. En dat "secundaire vergisting" dus eigenlijk een verkeerde naam is, aangezien er vaak na het overhevelen helemaal geen vergisting meer plaats vindt.

Nu heb ik mijn definitie uit het boek "Verander water in bier" van Adrie Otte, en volgens mij moet dat wel kloppen, gezien hoe dat boek op dit forum zo populair is.

Kunnen jullie dit voor mij misschien wat verduidelijken?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.373
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De betekenis van secundaire vergisting
« Reactie #1 Gepost op: 24-11-2016 22:11 u »
Volgens mij word daar inderdaad mee bedoeld het overhevelen naar een mandfles .
En gaat dan de vergisting nog wel verder, ik heb heel vaak dat er dan nog enkele puntjes afgaan.
Want er zit dan nog zat aktieve gist in je jongbier.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: De betekenis van secundaire vergisting
« Reactie #2 Gepost op: 24-11-2016 22:19 u »
Secundaire vergisting is eigenlijk letterlijk een tweede vergisting, dus met een andere gist, b.v. Brettanomyces. In algemeen spraakgebruik zijn de grenzen vager.

Hoofdgisting, nagisting (al dan niet na overhevelen), flessegisting (die ook secundair zijn kan)

Ingo

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De betekenis van secundaire vergisting
« Reactie #3 Gepost op: 24-11-2016 22:45 u »
Wat de Engelstalige secundaire vergisting noemen heet in het Nederlands: nagisting. De nagisting is de langzame vergisting na de heftige hoofdgisting. Er vindt altijd een nagisting plaats, dat is niet afhankelijk van het wel of niet overhevelen. In feite bepaalt de gist wanneer de nagisting begint en niet de brouwer.

Overigens wordt vaak de term nagisting verkeerd gebruikt voor de hergisting op de fles. Dan is er wel sprake van een nieuwe vergisting, namelijk van de bottelsuiker die toegevoegd wordt aan het bier om koolzuurdruk te krijgen.

Tags: overhevelen