Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Graag jullie mening! Smokey porter  (gelezen 2396 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Graag jullie mening! Smokey porter
« Gepost op: 22-11-2016 12:26 u »
Hallo medebrouwers,

Graag hoor ik jullie mening over het volgende recept.
Doel is een rijke maar simpele, rookachige (niet over de top), bitterzoete ''porter'' te brouwen. Hoger in alcohol.
Dit is een van de eerste keren dat ik met BrouwHulp werk en vraag me af ik alles goed invul.
volgens BrouwHulp heb ik aan 1 pak gist te weinig. Kan dit kloppen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptSmokey Porter
Brouwdatum22-11-2016
BiertypePorter (Robust)
Volume20,5 l
Begin SG1,080 SG
Berekende kleur (Morey)64 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Zutphen
12,96 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,798 kgPilsmoutDingemans3 EBC65,0 %
1,476 kgRookmoutWeyermann6 EBC20,0 %
0,738 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC10,0 %
0,369 kgChocolademoutDingemans900 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 įC1 min.40 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.10 min.2,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
63,0 gE.K. Goldingbellen4,9%90 min.41,9 IBU
15,0 gMagnumbellen14,9%15 min.8,1 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)London ESB Ale (1968)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #1 Gepost op: 22-11-2016 13:02 u »
Ik zou de hopgiften omdraaien, Magnum als bitterhop en EKG als aromahop.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #2 Gepost op: 22-11-2016 13:28 u »
Ik sluit me aan bij TDP.
Bovendien mag het aandeel geroosterde mouten nog wel omhoog met 3-5%. Aangezien je ook omschrijft dat je een bitterzoet bier wil, zou ik ook een aandeel (eventueel donkere) caramouten gebruiken.

Zorg wel voor een voldoende gist (uiteraard).  :brouwen:

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #3 Gepost op: 22-11-2016 18:06 u »
Ik zou de hopgiften omdraaien, Magnum is een typische bitterhop en EKG juist goed voor aroma en smaak. Je kunt je afvragen of je per se een aroma-gift wilt hebben in een rookbier. Is de dominante smaak dan rook of hop? Twee dominante smaken samen in ťťn bier werkt niet zo goed als je zou denken, dan gaan ze met elkaar "vechten".

Verder zou ik de chocolademout op 5% laten en en MŁnchener omhoog gooien naar ~25%, dat kan in zo'n zwaar bier best. Qua rookmout denk ik dat je een keuze moet maken, wil je wel of geen rooksmaak? Echt superintens is die rooksmaak maar zelden, zelfs in de echte rookbieren valt het wel mee. Zeker samen met chocolademout moet je wel wat brengen om die smaak echt te krijgen. Wellicht kan de gift omhoog naar 40 Š 50%.

Deze gist is redelijk fruitig in zijn smaakprofiel, dat werkt in combinatie met een rooksmaak niet heel goed. Wellicht is een wat neutralere gist zoals Danstar Nottingham een betere keuze aangezien die een neutraler profiel oplevert.

Een amylaserust bij 69 ļC levert een vrij dik bier op wat goed past bij deze moutstort, wel zou ik deze stap wat langer maken. Bijvoorbeeld een uur.

Offline HoppyBrewBoy

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #4 Gepost op: 22-11-2016 19:17 u »
Mooi recept, dit ligt ook wel in mijn straatje van bieren die ik nog wel eens wil brouwen. Mijn ideeŽn:

- Hopgiften zoals hiervoor al gezegd omdraaien met je streef IBU gehalte in gedachten houdend. Bitterzoet is een moeilijke combinatie in bier: ze werken elkaar tegen. Dus als je ze allebei wil hebben zul je veel IBU's (met name bitterhop) moeten hebben ťn veel restsuikers (vooral donkere mouten met veel onvergistbare suikers). Dus wat meer donkere mouten, maar hopsoorten vind ik goed gekozen.

- aromahop inderdaad zoals hiervoor al gezegd wat mij betreft onnodig als je voor een (lichte) rookporter gaat. Dat gezegd hebbende, een hopgift op 15 min. geeft ook smaak, dus wellicht deze naar 20 a 30 minuten verplaatsen voor meer smaak, minder aroma. De aroma gaat toch verloren met de rookmout die wel wat heftiger mag. Anders wordt de rook zo'n raar bijsmaakje.

- Dan de maischstap, die zou ik ook wat langer doen (dank Nerro voor de info, ik ga mijn temperatuur ook wat hoger gooien als ik een dikker bier wil).

- Het kan misschien net met 1 pak gist, maar wil je dat risico lopen? Ik zou dat alleen doen als ik geen andere keus had (brouwdag gepland, geen mogelijkheid meer om extra gist te kopen)

Succes, dit gaat vast lekker worden!

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #5 Gepost op: 22-11-2016 20:04 u »
- Het kan misschien net met 1 pak gist, maar wil je dat risico lopen? Ik zou dat alleen doen als ik geen andere keus had (brouwdag gepland, geen mogelijkheid meer om extra gist te kopen)

1 smackpack op 20 liter met een SG van 1080 is echt te weinig gist. Hier moet je echt een starter voor maken.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #6 Gepost op: 22-11-2016 22:16 u »
Super bedankt allemaal! Hier kan ik wat mee   ;D

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.690
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #7 Gepost op: 23-11-2016 00:23 u »
Je hebt erg weinig gebrande mouten, met chocolade kun je zeker to 15% gaan, hoeft natuurlijk niet zoor een Stout. Met 5% zit je meer in de orde van een Imperial American Brown Ale.

Durf je wat?

Draai Pilsmout en Muenchner om, neem zo veel pilsmout als je chocolade en rookmout hebt, plus een beetje voor de enzym zekerheid. Hoog inmaischen is ok, maar 40 min is te kort in zo'n geval. Ook bij je origineel zou ik dat wat langer doen, of je controleert op zetmeel (jodiumproef)

Als je het omdraait wees voorbereid op een slechte conversie (enzymbooster voorbereiden)

Ingo (die zich blijft verbazen dat iedereen z'n water uit Zutphen haalt ;) )

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #8 Gepost op: 23-11-2016 00:41 u »
Je hebt erg weinig gebrande mouten, met chocolade kun je zeker to 15% gaan,

20 %! En 25% moet ook kunnen  :brouwen:

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 624
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #9 Gepost op: 23-11-2016 11:56 u »
20 %! En 25% moet ook kunnen  :brouwen:

JE VERGEET JE CAPS LOCK AAN TE ZETTEN OSCAR  ;D

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #10 Gepost op: 23-11-2016 12:21 u »
Een enzymbooster? Hoe moet ik dat zien?
Ik zal mijn recept eens aanpassen aan alle tips ( zeer gewaardeerd) en het opnieuw plaatsen.
En dan maar eens een bestelling plaatsen denk ik.
Hoe lang op de fles denken jullie? Half jaartje?

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #11 Gepost op: 23-11-2016 13:12 u »
20 %! En 25% moet ook kunnen  :brouwen:

Als je koffie wilt zetten wel. In bier zou ik de chocolademout zelden boven de 10% laten gaan, wellicht in een RIS. In een porter is 10% mooi.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.505
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #12 Gepost op: 23-11-2016 14:04 u »
Ik heb met mijn Zwette Zjon (zie zoekfunctie voor recept) een heel mooie en krachtige rooksmaak verkregen door een 7-8% whiskeymout (Brouwmarkt) te gebruiken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.690
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #13 Gepost op: 23-11-2016 17:13 u »
Een enzymbooster? Hoe moet ik dat zien?
Ik zal mijn recept eens aanpassen aan alle tips ( zeer gewaardeerd) en het opnieuw plaatsen.
En dan maar eens een bestelling plaatsen denk ik.
Hoe lang op de fles denken jullie? Half jaartje?

Neem ca. 10% van je stortgewicht in pilsmout en schroot het fijn, maisch dat apart in in water van 25-30įC en laten staan. De enzymen worden vrijgemaakt en "zwemmen in het water. Als het niet wil converteren kun je tegen het einde van de maisch de vloeistof er bij doen. Enzym uit een potje werkt natuurlijk ook.

Ondanks alle suggestie, brouw je eigen ding en vergelijk het met je voorstelling, dan kun je altijd nog op basis van de ideeŽn hier wat doen.

Stout hoeft niet lang op de fles te liggen, kun je rustig vers drinken.

Ingo

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.303
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #14 Gepost op: 23-11-2016 18:14 u »
Heb hier een smoked porter staan met 55% rookmout van weyerman en de rooksmaak is vaag aanwezig
Volgende keer gebruik ik gewoon een peated wiskey mout

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.143
  • Land: nl
  • Et hštt noch emmer joot jejange.
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #15 Gepost op: 23-11-2016 19:46 u »
Heb hier een smoked porter staan met 55% rookmout van weyerman en de rooksmaak is vaag aanwezig
Volgende keer gebruik ik gewoon een peated wiskey mout
Mijn eerste kennismaking met Rookbier was ’llenaut Turbahunt. Dit was een van de weinige bieren die ik aan de gootsteen heb gevoerd. Ik dacht toen dat rookbier niet mijn ding was. Later ben ik met angst en beven aan een Smoked Porter begonnen en nu blijkt dat ik een subtiele rooksmaak wel kan waarderen. Vorige week een Beech Smoked Bock van het Uiltje gedronken en deze smaakte erg lekker en zoiets zou ik best wel een keer willen brouwen. Maar hoeveel % rookmout gebruik je en welke rookmout? Als ik denk aan 55% rookmout dan doemt er een ’llenaut Turbahunt op en dat is dus het laatste wat ik wil. Ik moet er niet aan denken dat ik 15 liter bier aan de gootsteen  moet voeren.


Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.252
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #16 Gepost op: 23-11-2016 20:05 u »
In bier zou ik de chocolademout zelden boven de 10% laten gaan,

Proef mijn double chocolate porter maar eens  :biersmile: :proost:


 :proost:

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #17 Gepost op: 23-11-2016 22:06 u »
Gaaf etiket! Hoeveel chocolademout zit daar in dan Oscar?

Online joenedu

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 512
  • Land: nl
  • In hops we trust
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #18 Gepost op: 23-11-2016 22:40 u »
En waar is die verkrijgbaar? :D

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #19 Gepost op: 24-11-2016 15:27 u »
Zondag de rookbok van Mommeriete gedronken: Een van de eerste bieren met rookmout die ik kan waarderen! Echt heel erg lekker :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.061
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #20 Gepost op: 24-11-2016 23:10 u »
Net toevallig een zelfgebrouwen roggerookporter gedronken van een jaar oud. Die was erg lekker. De rooksmaak was zeer subtiel. Mag van mij wat sterker. Ook de kleur mag donkerder. Zit nu aan een commerciŽle porter die een stuk donkerder is, maar ook meer een hardere gebrande mout smaak heeft.

De moutsamenstelling van mijn bier was
Pilsmout 3 EBC               43,6 %
Roggemout                    34,2 %
Rauchmalz                    18,7 % 
Chocolademout                3,1 %
Zwarte mout                  0,4 %

Het is maar net welke kant je op wilt.

Offline Abrink88

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: 00
  • Beter 1 bier in de hand dan 10 over de grond...
Re: Graag jullie mening! Smokey porter
« Reactie #21 Gepost op: 25-11-2016 18:18 u »
Zal er met een 20% rookmout stort voldoende rooksmaak over blijven?
En is het ook een optie om er 2 smackpacks in te gooien? Of is een enzymbooster genoeg?

Tags: