Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Whirlpool  (gelezen 2053 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de zwaegers

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • van het concert des levens hebben wij het recept
Whirlpool
« Gepost op: 21-11-2016 21:11 u »
Brouwvrienden,

Het volgende. We zijn onze brouwinstallatie aan het  en maken nu een brouwpan van 150 liter.
In deze pan komt een regelbaar roerwerk. 1 tot 2 toeren tijdens maischen, en na filteren terug de pan in wat dan de kookpan wordt.
Na koken willen we door het roerwerk sneller te laten draaien een whirlpool creŽren.
Mijn vraag: is het mogelijk om met een roerwerk een whirlpool te creŽren en zodoende aan de zijkant de heldere wort af te tappen?
Wie heeft hier ervaring mee of heeft hier een idee over?
We horen graag van jullie.

de zwaegers

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: whirlpool
« Reactie #1 Gepost op: 21-11-2016 21:41 u »
Denk geen goed idee.
Tijdens maischen wil je juist alles verplaatsen en met wirlpool maak je alleen een vortex. (roeren aan buitenzijde)
Zou je met je menger een vortex creŽren werkt je deze weer tegen zodra je stopt. Misschien lukt het om na snel roeren meteen het roermechanisme eruit halen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Whirlpool
« Reactie #2 Gepost op: 21-11-2016 22:25 u »
In principe is het mogelijk om met een whirlpool eiwitten kwijt te raken. Echter het is geen goed idee om dit te doen met een vast roerwerk. In commerciŽle brouwerijen bestaat een whirlpool uit een grote ronde kuip waarbij het wort aan de zijkant ingelaten wordt. Deze inlaat is zodanig gesitueerd dat het wort zonder roerwerk een draaiende beweging maakt.

De onderstaande foto van een whirlpool heb ik afgelopen vrijdag gemaakt bij de trappistenbrouwerij Koningshoven (La Trappe).



De inlaat zit linksonder. In het midden zit een sproeikop voor het schoonmaken van de whirlpool.

Offline de zwaegers

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • van het concert des levens hebben wij het recept
Re: Whirlpool
« Reactie #3 Gepost op: 21-11-2016 23:16 u »
Maar zou het in principe wel mogelijk zijn om met een draaiend roerwerk een vortex te creŽren en dan via een zij ingang de heldere wort af te tappen?

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Whirlpool
« Reactie #4 Gepost op: 22-11-2016 08:37 u »
Nee dat denk ik niet. De schoepen van de roerder (waarschijnlijk iets wat lijkt op een radial flow impeller dan) zullen da vaste stof naar de buiten zijde duwen omdat bij een roerder zorgt dat de hoeksnelheid van de rondraaiende vloeistof binnen in sneller is dan aan de buitenzijde. Bij de wirlpool dat Jacques beschrijft is de hoeksnelheid van de vloeistof aan de buitenzijde groter dan aan de binnenzijde.

De vraag is ook hoe jullie van plan zijn te verwarmen. Als jullie met een directe vlam onder de pan verwarmen is een roerwerk dat een vortex creŽert een zeer slecht keuze. Het wort zal in een horizontaal vlak bewegen en het wort aan de bodem zal niet 'ververst' worden met een temperatuursgradient in verticale richting tot gevolg. Een roerwerk hier moet dus turbulente of stroming in verticale richting geven. Iets wat je dan weer niet wil voor de wirlpool.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.678
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Whirlpool
« Reactie #5 Gepost op: 22-11-2016 21:00 u »
Nee dat denk ik niet. De schoepen van de roerder (waarschijnlijk iets wat lijkt op een radial flow impeller dan) zullen da vaste stof naar de buiten zijde duwen omdat bij een roerder zorgt dat de hoeksnelheid van de rondraaiende vloeistof binnen in sneller is dan aan de buitenzijde. Bij de wirlpool dat Jacques beschrijft is de hoeksnelheid van de vloeistof aan de buitenzijde groter dan aan de binnenzijde.

De vraag is ook hoe jullie van plan zijn te verwarmen. Als jullie met een directe vlam onder de pan verwarmen is een roerwerk dat een vortex creŽert een zeer slecht keuze. Het wort zal in een horizontaal vlak bewegen en het wort aan de bodem zal niet 'ververst' worden met een temperatuursgradient in verticale richting tot gevolg. Een roerwerk hier moet dus turbulente of stroming in verticale richting geven. Iets wat je dan weer niet wil voor de wirlpool.

Ook ik vermoed dat de schoepen van het roerwerk er voor zorgen dat de trub zich niet netjes verzameld in het middel van de wirhlpool.

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.056
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Whirlpool
« Reactie #6 Gepost op: 22-11-2016 21:06 u »
Waarom schoepen of een propellor?
Denk dat een roerder moet zijn als wij met de hand doen. Een soort van lepel die de vloeistof in beweging brengt langs de buitenmantel.
Zodra de vloeistof voldoende in beweging is, roerder uitnemen omdat deze na stoppen weer tegen werkt.

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 623
Re: Whirlpool
« Reactie #7 Gepost op: 22-11-2016 21:09 u »
Het zou wellicht kunnen met een (omgekeerde) propeller, aan de BOVENKANT van de vloeistof, die het leeuwendeel van de breedte van je vat bestrijkt.

Die kun je er dan uit tillen als je klaar bent en dan laat je de vortex rustig doodgaan.



Offline de zwaegers

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 60
  • Land: nl
  • van het concert des levens hebben wij het recept
Re: Whirlpool
« Reactie #8 Gepost op: 22-11-2016 21:22 u »
Genoeg inspiratie om het weekeinde een en ander uit te gaan proberen
Denk toch dat het een inlaat aan de zijkant wordt om vloeistof rond te laten draaien en zo een vortex te creŽren.
Ee zullen e.e.a laten zien door wat foto's.
Wordt vervolgd.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Whirlpool
« Reactie #9 Gepost op: 23-11-2016 08:34 u »
Waarom schoepen of een propellor?
Denk dat een roerder moet zijn als wij met de hand doen. Een soort van lepel die de vloeistof in beweging brengt langs de buitenmantel.
Zodra de vloeistof voldoende in beweging is, roerder uitnemen omdat deze na stoppen weer tegen werkt.

Maar dan nog zal je een ander type roeder nodig hebben tijdens de mash om wille van de reden die ik beschreef.  :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.359
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Whirlpool
« Reactie #10 Gepost op: 23-11-2016 09:30 u »
Kurukurunabe,

Ingo

Tags: whirlpool