Whirlpool

Gestart door de zwaegers, 21-11-2016 21:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

de zwaegers

Brouwvrienden,

Het volgende. We zijn onze brouwinstallatie aan het  en maken nu een brouwpan van 150 liter.
In deze pan komt een regelbaar roerwerk. 1 tot 2 toeren tijdens maischen, en na filteren terug de pan in wat dan de kookpan wordt.
Na koken willen we door het roerwerk sneller te laten draaien een whirlpool creëren.
Mijn vraag: is het mogelijk om met een roerwerk een whirlpool te creëren en zodoende aan de zijkant de heldere wort af te tappen?
Wie heeft hier ervaring mee of heeft hier een idee over?
We horen graag van jullie.

de zwaegers

Neetje

Denk geen goed idee.
Tijdens maischen wil je juist alles verplaatsen en met wirlpool maak je alleen een vortex. (roeren aan buitenzijde)
Zou je met je menger een vortex creëren werkt je deze weer tegen zodra je stopt. Misschien lukt het om na snel roeren meteen het roermechanisme eruit halen.

Jacques

In principe is het mogelijk om met een whirlpool eiwitten kwijt te raken. Echter het is geen goed idee om dit te doen met een vast roerwerk. In commerciële brouwerijen bestaat een whirlpool uit een grote ronde kuip waarbij het wort aan de zijkant ingelaten wordt. Deze inlaat is zodanig gesitueerd dat het wort zonder roerwerk een draaiende beweging maakt.

De onderstaande foto van een whirlpool heb ik afgelopen vrijdag gemaakt bij de trappistenbrouwerij Koningshoven (La Trappe).



De inlaat zit linksonder. In het midden zit een sproeikop voor het schoonmaken van de whirlpool.

de zwaegers

Maar zou het in principe wel mogelijk zijn om met een draaiend roerwerk een vortex te creëren en dan via een zij ingang de heldere wort af te tappen?

HopSwiers

Nee dat denk ik niet. De schoepen van de roerder (waarschijnlijk iets wat lijkt op een radial flow impeller dan) zullen da vaste stof naar de buiten zijde duwen omdat bij een roerder zorgt dat de hoeksnelheid van de rondraaiende vloeistof binnen in sneller is dan aan de buitenzijde. Bij de wirlpool dat Jacques beschrijft is de hoeksnelheid van de vloeistof aan de buitenzijde groter dan aan de binnenzijde.

De vraag is ook hoe jullie van plan zijn te verwarmen. Als jullie met een directe vlam onder de pan verwarmen is een roerwerk dat een vortex creëert een zeer slecht keuze. Het wort zal in een horizontaal vlak bewegen en het wort aan de bodem zal niet 'ververst' worden met een temperatuursgradient in verticale richting tot gevolg. Een roerwerk hier moet dus turbulente of stroming in verticale richting geven. Iets wat je dan weer niet wil voor de wirlpool.

Jacques

Citaat van: HopSwiers op 22-11-2016  08:37 uNee dat denk ik niet. De schoepen van de roerder (waarschijnlijk iets wat lijkt op een radial flow impeller dan) zullen da vaste stof naar de buiten zijde duwen omdat bij een roerder zorgt dat de hoeksnelheid van de rondraaiende vloeistof binnen in sneller is dan aan de buitenzijde. Bij de wirlpool dat Jacques beschrijft is de hoeksnelheid van de vloeistof aan de buitenzijde groter dan aan de binnenzijde.

De vraag is ook hoe jullie van plan zijn te verwarmen. Als jullie met een directe vlam onder de pan verwarmen is een roerwerk dat een vortex creëert een zeer slecht keuze. Het wort zal in een horizontaal vlak bewegen en het wort aan de bodem zal niet 'ververst' worden met een temperatuursgradient in verticale richting tot gevolg. Een roerwerk hier moet dus turbulente of stroming in verticale richting geven. Iets wat je dan weer niet wil voor de wirlpool.

Ook ik vermoed dat de schoepen van het roerwerk er voor zorgen dat de trub zich niet netjes verzameld in het middel van de wirhlpool.

Neetje

Waarom schoepen of een propellor?
Denk dat een roerder moet zijn als wij met de hand doen. Een soort van lepel die de vloeistof in beweging brengt langs de buitenmantel.
Zodra de vloeistof voldoende in beweging is, roerder uitnemen omdat deze na stoppen weer tegen werkt.

nembrionic

Het zou wellicht kunnen met een (omgekeerde) propeller, aan de BOVENKANT van de vloeistof, die het leeuwendeel van de breedte van je vat bestrijkt.

Die kun je er dan uit tillen als je klaar bent en dan laat je de vortex rustig doodgaan.



de zwaegers

Genoeg inspiratie om het weekeinde een en ander uit te gaan proberen
Denk toch dat het een inlaat aan de zijkant wordt om vloeistof rond te laten draaien en zo een vortex te creëren.
Ee zullen e.e.a laten zien door wat foto's.
Wordt vervolgd.

HopSwiers

Citaat van: Neetje op 22-11-2016  21:06 uWaarom schoepen of een propellor?
Denk dat een roerder moet zijn als wij met de hand doen. Een soort van lepel die de vloeistof in beweging brengt langs de buitenmantel.
Zodra de vloeistof voldoende in beweging is, roerder uitnemen omdat deze na stoppen weer tegen werkt.

Maar dan nog zal je een ander type roeder nodig hebben tijdens de mash om wille van de reden die ik beschreef.  :)

seed7

Kurukurunabe,

Ingo

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.