Hoelang wachten na het bottelen

Gestart door jevahoe, 16-11-2016 20:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jevahoe

Ik heb nu heel veel gelezen op dit forum op de wiki pagina diverse boeken en internet. Alleen 1 ding blijft mij onduidelijk. Na het bottelen laat ik mijn bier 10 dagen op 23 graden staan daarna 4 weken op 18 graden daarna zet ik het koel. Maar volgens veel mensen is dit te lang. Ik doe dit omdat ik bij de eerste keer brouwen een Arsegan mout brouwpakket  heb gekocht en dit zo in het stappen plan stond. Wacht ik te lang of kan ik eerder proeven?

Tjardo

Na twee weken op kamertemperatuur zal er normaal gesproken genoeg koolzuur zijn gevormd dus kan je je eerste biertje proeven. De meeste bierstijlen smaken beter als je nog een maandje of langer extra wacht, een witbier of bv een IPA kan al na twee weken heel goed smaken...

Haagse Wouter

Zodra je het lekker vindt :).
En dat weet je alleen door het bier te bewaren en door de tijd heen te drinken.

Neetje

Een licht biertje drink ik al na 1 1/2 week na bottelen. 1 week hergisting en enkele dagen koelen om gist te laten bezinken en koolzuur goed op te nemen.
De donkere bieren veranderen wat van smaak de eerste 2 maanden.

Oscar

Citaat van: jevahoe op 16-11-2016  20:59 uhet stappen plan stond. Wacht ik te lang of kan ik eerder proeven?

Ja je wacht te lang... na 1 week warm trek ik het eerste flesje open om te zien en te proeven of het bier koolzuur heeft. Na nog 1 week wachten is het bier klaar om gedronken te worden en voorzie ik de flesjes van een stickertje (dat kan natuurlijk al eerder) en gaan ze de schuur in :-) en kunnen ze indien gewenst gedronken worden  :proost: :proost:

hans_nwk

Na twee weken moet er genoeg koolzuur in zitten, het schuim duurt altijd een paar weken langer voor het goed is (bij hoppige bieren wat sneller).

Bieren met Belgische gisten zijn bij mij pas op smaak na een week of zes (of nog wat langer) een witbier, weizen of apa veel sneller.

Jacques

Citaat van: jevahoe op 16-11-2016  20:59 uWacht ik te lang of kan ik eerder proeven?

Je kunt dus veel eerder proeven.

Zeker als het gaat om bieren met een hoppig karakter is het beter niet te lang te wachten met drinken. De hoppige smaak wordt namelijk snel minder. Heb je net je best gedaan op een mooi hoppig bier te brouwen door late hopgiften en koudhoppen. Allemaal vergeefse moeite als je het bier te lang laat staan.

Bij bieren die het moeten hebben van een gistprofiel (dit is vooral bij Belgische biertypen) kan het wat langer gewacht worden met drinken. Maar bewaar ook dit soort bieren niet te lang. Na verloop van tijd krijg je altijd last van de ontwikkeling van een oxidatiesmaak.

Sjoerd

Wat is niet te lang voor een goed gebrouwen Belgisch biertje? Tripels zijn normaal gesproken redelijk lang houdbaar, en quadrupels al helemaal. Moet je als hobbybrouwer een kortere periode aanhouden?

Jacques

Citaat van: Sjoerd op 17-11-2016  23:39 uWat is niet te lang voor een goed gebrouwen Belgisch biertje? Tripels zijn normaal gesproken redelijk lang houdbaar, en quadrupels al helemaal. Moet je als hobbybrouwer een kortere periode aanhouden?

Proef regelmatig je bieren en na verloop van tijd weet je wat jou het beste bevalt.
Of je een verouderingssmaak krijgt ligt aan de zwaarte van het bier maar ook aan je manier van werken. Vandaar dat het lastig is om daar termijnen voor te noemen.

hobbybob

1 van de voordelen van je eigen bier brouwen is dat jezelf kan bepalen wanneer je iets proeft :biersmile:

Voorbeeld: afgelopen zondag heb ik 32 liter licht blond gebotteld, heeft de afgelopen week op 21 graden gestaan.
Gisteravond 1 fles koud gezet, vanavond proeven. ( ik bottel steevast wat petflesjes iedere keer zodat ik de drukopbouw ietsjes kan monitoren )

Ik zeg altijd wacht niet te lang met proeven, je leert wat over de smaakontwikkeling van je bieren

ciesvandekwis

Om de CO2druk te testen is het altijd handig van enkele beugelflessen mee te bottelen, na een week ff beugel lossen en de al of niet pssst aanhoren, het mooiste geluid dat er bestaat  :brouwen:.

GeBaxke

Het is bijna sinterklaas.

En CO2 meter op een fles is ook een optie, dit gebruik is zelf op mijn vaten ook en werkt prima.

Kadotip voor een leuke Sint:
https://www.Brouwmarkt.nl/manometer-voor-beugelfles.html

Kadotip voor een heeeele leuke Sint:
http://www.vanderkooyjubbega.nl/CO2-meter-vr-kroonkurken-26-mm.html

hobbybob

Citaat van: GeBaxke op 18-11-2016  09:44 uHet is bijna sinterklaas.

En CO2 meter op een fles is ook een optie, dit gebruik is zelf op mijn vaten ook en werkt prima.

Kadotip voor een leuke Sint:
https://www.Brouwmarkt.nl/Brouwmarkt-producten/bierbrouwen/bier-bottelen/beugels-voor-bierflessen/manometer-voor-beugelfles.html

Kadotip voor een heeeele leuke Sint:
http://www.vanderkooyjubbega.nl/CO2-meter-vr-kroonkurken-26-mm.html

Petfles werkt net zo goed alleen kan je de druk niet aflezen;-)
De gebottelde petflesjes kun je direct na het bottelen gewoon indrukken, na een dag of 3 ( meestal ) lukt je dat bijna niet meer en na 5 dagen helemaal niet meer dan weet je dat de boel op druk is.

Hans VH

Volgens mijn ervaring hangt het ook af van de gist die je gebruikt. Ik werk meestal met de Wyeast 3711 (French saison) en de 3787 (Trappist High Gravity).

Met de 3711 zijn mijn bieren zeer snel na de warme hergisting goed drinkbaar en lekker (2-3 weken).
Met de 3787 worden mijn bieren lekkerder naarmate ze ouder worden. Na 3-4 weken zijn ze vaak teleurstellend, langer wachten en ze worden lekker (minstens 6 weken, na 3 of 6 maanden nog lekkerder).

marc0871

Meestal gaat het eerste flesje binnen een week al open.
Dan is het al heel anders dan ten tijde van het bottelen.

De eerste paar weken proef je duidelijk de smaakelementen. Daarna worden de smaken wat complexer.
De pieken vlakken wat af en nieuwe smaakindrukken komen tevoorschijn.
Zeg maar van een relatie waar de vonken vanaf vliegen, naar een harmonieus huwelijk.
Echt mooi om dat te volgen.

Wees nooit bang dat je te vroeg bent met proeven.
Je zou zomaar smaakervaringen kunnen missen.

Jacques

Citaat van: GeBaxke op 18-11-2016  09:44 uHet is bijna sinterklaas.

En CO2 meter op een fles is ook een optie, dit gebruik is zelf op mijn vaten ook en werkt prima.

Kadotip voor een leuke Sint:
https://www.Brouwmarkt.nl/manometer-voor-beugelfles.html

Kadotip voor een heeeele leuke Sint:
http://www.vanderkooyjubbega.nl/CO2-meter-vr-kroonkurken-26-mm.html

Vandaag was ik de gehele dag bij trappistenbrouwerij van La Trappe.

Daar worden bij elke partij gebotteld bier de druk gecontroleerd met een manometer.





De warme kamer heeft er een temperatuur van 25 ºC.

Haagse Wouter


William

Citaat van: Haagse Wouter op 18-11-2016  23:41 uIs er iemand bekend met het goedkope Chineze alternatief.
http://www.dx.com/nl/p/double-scale-mini-dial-hydraulic-air-pressure-gauge-meter-manometer-413852

Is een heel zacht prijsje.

De manometer zal de prijs niet zijn. Het is vooral de koppeling naar de fles en de gasdichte connectie met de manometer. Wel heel goed zelf te maken voor weinig.

Eric v B

Citaat van: Haagse Wouter op 18-11-2016  23:41 uIs er iemand bekend met het goedkope Chineze alternatief.
http://www.dx.com/nl/p/double-scale-mini-dial-hydraulic-air-pressure-gauge-meter-manometer-413852

Is een heel zacht prijsje.
Gaat maar tot 2 bar. Ik zou voor 5 of 10 bar gaan (ik weet niet wat de standaarden zijn). En ik sluit me aan bij William: De constructie is een grotere uitdaging dan de manometer.
Ik doe het zo (al vaker gepost ik weet het):


Pimmels



Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.