Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vredesgijt kloon  (gelezen 2594 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vredesgijt kloon
« Gepost op: 15-11-2016 22:42 u »
We willen graag een keer een kloon proberen te brouwen. Hierbij is onze keuze gevallen op de Vredesgijt van brouwerij De Natte Gijt.


Van het etiket heb ik de volgende informatie:
  • 6,8% alcohol
  • Bitterheid: 65 IBU
  • Mout: Pale Ale, Rook, Munchener
  • Hop: Cascade, Amarillo, Citra

Op basis daarvan een eerste opzet gemaakt. Heb helaas op dit moment geen flesjes meer in huis, zodat ik nog een aantal keer kan proeven en op basis daarvan de verhoudingen mout en hop kan aanpassen. Het etiket zegt zegt dat het een frisse IPA met een lichte rooktoets. Misschien is 35% rookmout iets te veel van het goede, maar ik vind het origineel vrij rokerig smaken.

Graag jullie mening en tips over onderstaand recept  :brouwen:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptVredesgijt Kloon
Brouwdatum
BiertypeOverige bieren
Volume18,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)66 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
22,00 lWater uit Zutphen
6,28 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,117 kgPale Ale moutDingemans7 EBC55,0 %
1,983 kgRookmoutWeyermann5 EBC35,0 %
0,567 kgMŁnchenermoutDingemans17 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 167,0 įC1 min.60 min.3,6 l/kg
Stap 278,0 įC5 min.5 min.3,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gAmarillobellen10,5%first wort hop27,7 IBU
10,0 gCitrabellen12,7%first wort hop22,3 IBU
27,0 gAmarillobellen10,5%koudhop0,0 IBU
27,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
27,0 gCascadebellen9,7%koudhop0,0 IBU
18,0 gCitrabellen12,7%0 min.6,1 IBU
18,0 gAmarillobellen10,5%0 min.5,0 IBU
18,0 gCascadebellen9,7%0 min.4,7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vredesgijt kloon
« Reactie #1 Gepost op: 16-11-2016 10:00 u »
Ik heb het bier nooit gedronken, maar het recept ziet er goed uit. Het gekke van rookmout is dat in sommige bieren 35% heel erg rokerig is, terwijl het in andere recepten slechts een vage rokerigheid geeft. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Dit heeft volgens mij te maken met dichtheid, bitterheid en donkere moutsoorten. Ik denk dat je in dit bier de hoeveelheid rookmout tot maximaal 20% moet doseren. Bij hogere doseringen gaat naar mijn mening de door jou genoemde frisheid wat naar beneden.

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vredesgijt kloon
« Reactie #2 Gepost op: 16-11-2016 14:22 u »
Dank je voor de tip. Laatst een smoked porter gebrouwen en die had 10% rookmout. Daar had ik graag wat meer rooksmaak gehad. Vandaar dat ik nu wat meer had gedaan. Ik ga het recept aanpassen.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Vredesgijt kloon
« Reactie #3 Gepost op: 16-11-2016 14:47 u »
Met whiskeymout krijg je ook een leuke rooksmaak in je bier, en zelfs met kleinere hoeveelheden, zie Zwette Zjon:
http://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/index.php?topic=4629.msg84170#msg84170

Heel volle rookgeur en smaak, maar ligt ook aan de donkere stort.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.860
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Vredesgijt kloon
« Reactie #4 Gepost op: 16-11-2016 15:07 u »
Whiskymout is wel een andere smaak, 'gewone' rookmout is meer barbeque of houtkachel. Whiskymout is toch meer vettig, jodium, zuurder (?) en veel bepalender voor de smaak van het bier. Hiermee bedoel ik dat de smaak vrij bepalend en sterk is en er niet te veel smaken naast moeten staan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.248
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vredesgijt kloon
« Reactie #5 Gepost op: 16-11-2016 23:14 u »
We willen graag een keer een kloon proberen te brouwen. Hierbij is onze keuze gevallen op de Vredesgijt van brouwerij De Natte Gijt.
...
Graag jullie mening en tips over onderstaand recept  :brouwen:


Waarom informeer je niet even bij de brouwer? Rudy Nordhausen is lang een actief lid geweest van dit forum voordat hij commercieel zijn bier op de markt zette.

Offline Bram86

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vredesgijt kloon
« Reactie #6 Gepost op: 17-11-2016 07:06 u »
Waarom informeer je niet even bij de brouwer? Rudy Nordhausen is lang een actief lid geweest van dit forum voordat hij commercieel zijn bier op de markt zette.

Ja, goeie. Dat was me een beetje ontschoten als mogelijkheid. Dank je.

Tags: