Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Sodakeg hoe werkt dat?  (gelezen 3400 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline an3s

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Sodakeg hoe werkt dat?
« Gepost op: 12-11-2016 17:30 u »
Na een zoekpoging alleen maar praktische draadjes over de sodakeg gezien te hebben, heb ik maar een nieuw topic aangemaakt.

Hoe werkt dat nou, bottelen met een sodakeg? Gewoon fermenteren in een vat en daarna met suiker naar de keg? Of geen suiker door de CO2?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.426
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeën dan tijd om te brouwen.
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #1 Gepost op: 12-11-2016 17:43 u »
Kan beide. Ik kies ervoor om geen suiker in het fust te doen. Ik zie er geen meerwaarde voor.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.102
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #2 Gepost op: 12-11-2016 17:58 u »
Wanneer je zoals ik ervoor kiest om geen suiker tijdens het vullen van je keg toe te voegen moet je geforceerd carboniseren. Zet het fust bij 6  ºC  met 1 bar koolzuurdruk op het fust gedurende ruim een week en je bier is van voldoende koolzuur voorzien. Zorg wel dat je koolzuurkraan van de koolzuurfles en regelaar open blijft ander komt er geen koolzuur in je bier. En zorg ervoor dat je systeem niet lekt omdat ander je koolzuurfles leegloopt.

Er zijn andere manieren van geforceerd carboniseren maar bovenstaande manier werkt prima.

Offline an3s

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #3 Gepost op: 12-11-2016 22:56 u »
Bedankt! Ik denk dat ik een setje ga kopen. Scheelt veel tijd lijkt mij.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #4 Gepost op: 13-11-2016 10:15 u »
Heb ik ook een vraag, als het mag?

Vanuit het gist of bottelvat in de keg, hoelang rijp je het bier.
Of gaat er gelijk koolzuur op en zet je het zo een paar weken weg?
Ben zelf ook aan het onderzoeken of ik het wil gaan doen.

Bedankt gr. Peter

Offline an3s

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #5 Gepost op: 13-11-2016 10:20 u »
Peter zoals ik het lees in de reactie van Henielma kan je meteen naar de keg. Een week voor je gaat drinken onder druk zetten, dan zou er genoeg koolzuur in moeten zitten.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #6 Gepost op: 13-11-2016 10:31 u »
Ja maar je hebt dan kopruimte boven in je keg ....
Dat lijkt me geen goede zaak voor de smaak, vandaar vraag ik mij af of er niet gelijk koolzuur in moet.
En daarna pas wegzetten en laten rijpen.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.102
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #7 Gepost op: 13-11-2016 10:51 u »
De koolzuur moet je er direct opzetten nadat je het bier in het fust gedaan hebt en na die week kan je het fust in te kelder zetten om eventueel te laten rijpen. De koolzuur blijft er dan natuurlijk gewoon in.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.796
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #8 Gepost op: 13-11-2016 12:09 u »
Voordat ik bier in een vat hevel, zet ik het vat onder druk met koolzuur. Dus na schoonmaken/desinfectie onder druk wegzetten. Je hebt zo ook direct in de peiling of het vat niet lekt.

Online Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.373
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #9 Gepost op: 13-11-2016 12:23 u »
Ik heb ook wel is gezien dat ze terwijl er druk op het vat word gezet, het overdrukventiel los trekken om de zuurstof eruit te laten.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #10 Gepost op: 13-11-2016 12:44 u »
Ok bedankt mannen,  duidelijk ik ga me oriënteren op de spullen nodig ervoor.

Grt Peter

Offline Biermagneet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 530
  • Land: nl
  • Work is the curse of the drinking classes
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #11 Gepost op: 13-11-2016 13:44 u »
Ik heb ook wel is gezien dat ze terwijl er druk op het vat word gezet, het overdrukventiel los trekken om de zuurstof eruit te laten.

Klopt persoonlijk zet ik 2 bar druk op de keg zo druk je het lid tegen keg aan om af te dichten.
dan druk er af via ventiel.
nogmaals druk er op en ontluchten 3e keer druk er op en dan wegzetten ( ik doe navergisting op keg )
Op deze manier zit er weinig tot geen lucht meer in de keg.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.471
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #12 Gepost op: 09-07-2017 09:57 u »
Hoe maken jullie je sodakegs schoon na gebruik?
De binnenkant kun je simpel met een borstel schoonmaken. Maar ik heb ook eens de koppelingen losgeschroefd en daar zit behoorlijk wat bruine aanslag waar je niet bijkomt, ook in de tapstang.
zonder ze uit elkaar halen blijft feitelijk alleen doorspoelen met 80 ºC 3% natronloog over.   

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #13 Gepost op: 09-07-2017 10:25 u »
Hoe maken jullie je sodakegs schoon na gebruik?
de binnenkant kun je simpel met een borstel schoonmaken. Maar ik heb ook eens de koppelingen losgeschroefd en daar zit behoorlijk wat bruine aanslag waar je niet bijkomt, ook in de tapstang.
zonder ze uit elkaar halen blijft feitelijk alleen doorspoelen met 80 ºC 3% natronloog over.
Ik haalde hem eerst altijd uit elkaar en vulde de keg met pbw oplossing en liet het zo een dagje staan. Voor gebruik vul ik hem met starsan, heb gewoon een volle keg staan die ik x aantal keer hergebruik.

Omdat pbw nogal wat kost en zo redelijk snel op gaat heb ik sinds deze week een keg washer aangeschaft [url][https://store.brewpi.com/mashing/cleaning/mark-s-keg-washer-mark-ii/url]. Werkt redelijk goed.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 825
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #14 Gepost op: 09-07-2017 10:31 u »
Ik haal m ook altijd uit elkaar. ff schoon spoelen met krachtige koude straal water. Daarna vul ik hem met heet water en Oxi.
Alle onderdelen van de keg doe ik dan ook in de keg. Daarna ff schoonspoelen en meestal vul ik de keg gelijk weer met een volgend brouwsel.

Offline DinBo

  • t Wort Wat!
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: 00
  • Blijven proberen tot het lukt
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #15 Gepost op: 26-08-2018 11:12 u »
Voordat ik bier in een vat hevel, zet ik het vat onder druk met koolzuur. Dus na schoonmaken/desinfectie onder druk wegzetten. Je hebt zo ook direct in de peiling of het vat niet lekt.

Als zo'n leeg vat onder druk staat kan je toch niet bijvullen? Of de druk moet bij vullen weer weg zijn?

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #16 Gepost op: 26-08-2018 11:21 u »
Als zo'n leeg vat onder druk staat kan je toch niet bijvullen? of de druk moet bij vullen weer weg zijn ?

Als het bier er in gaat moet de druk er uit inderdaad... Het bier komt dan wel in een keg met CO2, dus zonder lucht  :biersmile:

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 893
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #17 Gepost op: 26-08-2018 19:20 u »
Ik poog volledig zuurstofloos te werken na de vergisting. Ik heb een fermentasaurus met druk set en heb na de vergisting dus een gistvat met wat overdruk. De keg vul ik na desinfecteren helemaal met water totdat deze overstroomt. Dan het deksel er op en met CO2 het water eruit drukken. Dan heb je dus 0 zuurstof in je keg, iets wat je niet lukt met een paar keer op druk zetten en weer aflaten, en het kost je netto minder CO2! Vervolgens sluit ik de quick disconnect op mijn fermentasaurus aan op die van de keg en druk ik het gistvat leeg in de keg.

Online haicoterbeek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • Brouwerij “Ram”
Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #18 Gepost op: 28-08-2018 00:46 u »
Ik poog volledig zuurstofloos te werken na de vergisting. Ik heb een fermentasaurus met druk set en heb na de vergisting dus een gistvat met wat overdruk. De keg vul ik na desinfecteren helemaal met water totdat deze overstroomt. Dan het deksel er op en met CO2 het water eruit drukken. Dan heb je dus 0 zuurstof in je keg, iets wat je niet lukt met een paar keer op druk zetten en weer aflaten, en het kost je netto minder CO2! Vervolgens sluit ik de quick disconnect op mijn fermentasaurus aan op die van de keg en druk ik het gistvat leeg in de keg.
Prima uitleg knobby! Ik doe het net zo vanuit mijn brewtech cct! Ik heb de 3” triclamp deksel, waar al een overdrukventiel op zit, voorzien van een CO2 ball-lock koppeling.
Met een druk van 0,1 bar (is ca. 1mwk) pomp ik de inhoud van mijn cct over naar een 19L keg.


Foto 1: 3” triclamp deksel met ball lock

Het is ook mogelijk vanuit de keg te bottelen mocht je toch flesjes willen vullen.

Carboniseren doe ik op de keg. 7 graden/1 bar toevoegen via de dippijp.

Je kunt ook met behulp van een spunding valve (zie foto hieronder) je keg gebruiken als gistvat. Je moet dan wel een iets  ingekorte dippijp gebruiken die boven de gistslurry steekt.


Foto 2: spundingvalve

De spundingvalve laat de CO2 druk af!


19 L keg’s zijn ook tweede hands te krijgen trouwens. Met een paar nieuwe afdichtingsrubbers zijn ze weer als nieuw.

Druksetjes, Afdichtingsrubbers, slang, koppelingen en tapkranen zijn allemaal voordelig te bestellen via AliExpress.

CO2 flessen kun je kopen (eigen fles) maar ook uit een ruilsysteem betrekken.

Een fles met een inhoud van 2 kg is wel het minimum. 0,5 kg is erg snel leeg.

Mijn oude vergistingskast heeft een inhoud voor 2 stuks 19L kegs. Dus deze is multifunctioneel geworden. Of vergistingskast of tapkast (keezer).

Kortom! Een CO2 set biedt vele voordelen!

Offline TimW

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sodakeg hoe werkt dat?
« Reactie #19 Gepost op: 28-08-2018 17:40 u »

Druksetjes, Afdichtingsrubbers, slang, koppelingen en tapkranen zijn allemaal voordelig te bestellen via AliExpress.



Let op met koppelingen bestellen via aliexpress. Ik heb er een aantal liggen die niet fatsoenlijk op een keg te draaien zijn.


Bij het aflaten van bier uit het gistingsvat breng ik via de dippijp een laagje koolzuur in de keg. Vervolgens vanuit het gistvat het bier via de dippijp aflaten onder de koolzuurdeken. Indien de kegs gevuld is de kopruimte een paar keer spoelen met koolzuur door de druk af te laten via het ventiel.