Ik zou zeggen, zoek eens op het forum. Diverse brouwers hebben al met succes een lambiek gebrouwen. Eén liter, daar heb je dus niets aan. Een lambiek krijg je alleen door vergisting in een houten vat.
Ik gebruik daar al enkele jaren zonder problemen gewoon PET flessen van 20 voor liter voor waar eikenchips in liggen welke na dat het over schuimen is gestopt worden afgesloten met een rubberen stop.
Je moet gewoon proberen te zorgen dat er ongeveer de zelfde hoeveelheid O
2/l lambiek/jaar toevoegt als bij een groot eiken vat van 200L. Met een klein eiken vat van vb 30l ga je eigenlijk je sowieso veel te veel O
2/l lambiek/jaar toevoegen daar de oppervlakte van het eikenvat in relatie met de inhoud veel groter is dan bij een 200L vat! (zie bijgevoegde tabel)
Het gevolg van te veel O
2 permeabiliteit is dat de melkzuurbacteriën en je brett's meer zuurstof krijgen dan nodig dit resulteert dan in een lambiek met een mogelijk afwijkend smaakpatroon tov een lambiek gemaakt in een 200L vat of uw lambiek moet mogelijk niet zo lang rijpen (proeven is de boodschap).
Dit geldt zelfs nog meer voor een Vlaams roodbruin daar deze in nog grotere foeders worden gerijpt en dus de hoeveelheid O
2/l jong bier/jaar daar nog veel kleiner is.

Spijtig dat Raj Apte geen PET in zijn vergelijk heeft gestoken, maar PET is
bijna zo gasdicht als glas
Interessante link om even te lezen:
http://www2.parc.com/emdl/members/apte/GingerBeer.pdfUit Wild Brews van Jeff Sparrow
Most traditional producers of wild brews believe you cannot produce their product without wooden
casks. The most successful U.S. producers also use oak barrels to ferment and age their beer. I do believe
a long aging in wood imparts a complexity—which may or may not include an oaky character—largely
absent with other methods. Wooden barrels, however, may be impractical for some brewers. Alternatives
to the use of wooden casks by both commercial and homebrewers include fermenting and aging in
stainless steel, plastic, glass, and the use of pieces of oak.
Some Belgian brewers produce Flanders red and Lambic in stainless steel tanks. Dirk Lindemans of the
Lindemans brewery lists less risk of oxidation, a consistent temperature, and ease of cleaning as
advantages over oak barrels.
En nog een mooie test van de doorlaatbaarheid van O2 van stoppen en watersloten
http://www.mocon.com/assets/documents/PPS_Article_highq.pdf