Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maximaal koolzuur  (gelezen 1160 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Maximaal koolzuur
« Gepost op: 14-12-2017 19:53 u »
Hoi,

Hoe krijg je maximaal koolzuur uit je suikertoevoeging in je fles.

Benieuwd, groet, Johan


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline stiaanke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 218
  • Land: be
Re: maximaal koolzuur
« Reactie #1 Gepost op: 14-12-2017 20:58 u »
Suiker die je toevoegt vergist volledig tot koolzuur en alcohol.

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 115
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: maximaal koolzuur
« Reactie #2 Gepost op: 14-12-2017 23:42 u »
Afstemmen op biertype...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.771
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: maximaal koolzuur
« Reactie #3 Gepost op: 14-12-2017 23:43 u »
Hoe krijg je maximaal koolzuur uit je suikertoevoeging in je fles.

Dat krijg je vrijwel altijd!  :brouwen:

Offline JOhtheo

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 75
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maximaal koolzuur
« Reactie #4 Gepost op: 15-12-2017 22:36 u »
Ha, ha
Dank je mannen,

Nee, ik dacht dat jullie wel aan een half woord genoeg zouden hebben,
maar ik bedoel dat ik met 1 en hetzelfde recept de ene keer meer koolzuur in mijn bier heb dan een andere.
Kan ik met mijn vergistingstemp. ook nog iets er aan beinvloeden?

Ook lijken de zware bieren los van genoemd effect fijner koolzuur te hebben als de minder zware

Hej, en als jullie het gewoon niet weten, is dat ook ok,

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Maximaal koolzuur
« Reactie #5 Gepost op: 15-12-2017 23:02 u »
De heren hebben gelijk! Het kan wel zijn dat de ene keer je bier nog niet helemaal uitgegist was en de andere keer wel. Dan heb je de ene keer meer koolzuur dan de andere keer, want meer suikers voor de hergisting.
Ook de temperatuur waarop je bottelt scheelt, koud bier bevat meer opgelost koolzuur dan warmer bier, en heeft dus alvast een 'voorsprong' qua prik.

Verder heb ik het idee dat hoe 'dikker' het bier is, hoe langzamer de belletjes opstijgen en zo minder prikkeling geven. Maar dat is mijn perceptie....

 :biersmile:

Mark.

Offline Kristof.Anthonis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 87
  • Land: be
  • Elk brouwsel weer een beetje beter :-)
Re: Maximaal koolzuur
« Reactie #6 Gepost op: 16-12-2017 14:20 u »
Aansluitend bij dit topic..

Net zoals zovelen onder jullie ben ik onlangs begonnen met brouwen samen met een aantal vrienden.
Over ons eerste brouwsel zijn we qua smaak tevreden maar het is erg flets, niet genoeg koolzuur dus.

We hebben het 2 weken op kamertemperatuur laten hergisten en vervolgens kouder gezet (ong. 5C), nu een drietal weken.
Wat zouden de oorzaak/oorzaken hiervan kunnen zijn? Kwestie dat we dit kunnen vermijden want flets bier presenteert natuurlijk niet..

Alvast bedankt voor de reacties ;-)

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Maximaal koolzuur
« Reactie #7 Gepost op: 16-12-2017 16:22 u »
En van de meest gestelde vragen, eerst even dit, identiek hetzelfde recept na brouwen dient onder identiek dezelfde omstandigheden te gebeuren, niet evident voor een hobbybrouwer, wij kennen het recept noch de omstandigheden niet maar oorzaken van weinig koolzuur kunnen oa zijn, te weinig bottelsuiker, te weinig gist of een verstokte vergisting, een deel van de benodigde info kan je zelf bekomen door een SG meting.
mvg

Tags: