Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Overweegt u dit brouwsel een keer te maken ?

Ja
1 (14.3%)
Nee
5 (71.4%)
Weet ik nog niet
1 (14.3%)

Totaal aantal stemmen: 7

Poll gesloten: 29-12-2017 16:25 u

Auteur Topic: Bootjes bier  (gelezen 2520 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline natnek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Bootjes bier
« Gepost op: 05-11-2016 10:45 u »
Hallo luitjes

Het hele internet afgestruind maar kon geen kloonrecept vinden van Bootjesbier.
Dus ben ik zelf maar aan de slag gegaan.
Volgens mij is dit een volmout bier ala Belgian Pale ale van 7 procent met Europese en Amerikaanse hoppen verder zit er koriander/gember/sinaasappel in.

Door wat puzzelen heb ik het volgende start recept gemaakt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptsloepjesbier
Brouwdatum
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume20,3 l
Begin SG1,071 SG
Berekende kleur (Morey)26 EBC
Berekende bitterheid (Rager)33 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.





Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,600 kgPilsmoutDingemans3 EBC39,6 %
2,500 kgPale Ale moutDingemans7 EBC38,1 %
0,628 kgBiscuitDingemans50 EBC9,6 %
0,523 kgVienna moutWeyermann7 EBC8,0 %
0,314 kgCara 120Dingemans120 EBC4,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase63,0 °C30 min.3,3 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C35 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.3,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,2 gCascadepellets5,5%90 min.17,0 IBU
16,3 gChinookpellets13,0%20 min.10,9 IBU
19,0 gAmarillobellen8,9%10 min.4,7 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,05 gGemberwortelkruidkoken
1,57 gKorianderzaadspecerijkoken
2,09 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
Schelde Ale (3655)


Ik zou zeggen brand los



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 261
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Bootjes bier
« Reactie #1 Gepost op: 12-05-2017 14:09 u »
Beetje late reactie, maarruh, ik ga 'm ook proberen te benaderen (ik gebruik wel Gozdawa U.S. West Coast als gist, dus zal nooit echt helemaal in de buurt komen).

Verder, wat ik kan vinden over het Bootjesbier is, dat er in ieder geval géén sinaasappel in zit. En wél dat er 4 soorten graan in zitten, waarmee ik dan maar aanneem dat ook tarwe, haver en rogge erin zitten.
Verder gebruiken ze 'Belgian and US aromatic hops' én passen ze dryhopping toe, dat zie ik bij jou ook niet terug.

Vooralsnog ziet het er bij mij zo uit:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkB006
Naam receptBootjesbier
Brouwdatum13-05-2017
BierstijlAmber-Red (American)
Volume19,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)27 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lWater uit Kuuks Water
4,26 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC56,6 %
1,000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC18,9 %
0,500 kgRoggemoutWeyermann4 EBC9,4 %
0,300 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,7 %
0,300 kgGold Swaen BrownSwaen220 EBC5,7 %
0,200 kgCara-amberWeyermann70 EBC3,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gCascadepellets5,5%60 min.14,1 IBU
10,0 gAurorapellets8,2%60 min.14,0 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%12 min.2,5 IBU
5,0 gAurorapellets8,2%12 min.1,9 IBU
40,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU
15,0 gAurorapellets8,2%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gGemberwortelkruidkoken
7,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gU.S. West Coast ()bovengist



Offline natnek

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bootjes bier
« Reactie #2 Gepost op: 20-09-2017 17:14 u »
Haha  ook weer een late reactie maar met de hulp van Wolter is er toch een recept uit gekomen.
En inderdaad koudhoppen was ik vergeten en is erg belangrijk bij dit recept.

inmiddels geproefd en ik vind hem nog lekkerder dan bootjesbier :)

hier is het recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptsloepjesbier
Brouwdatum09-11-2016
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume20,6 l
Begin SG1,073 SG
Eind SG1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad71,2%
Alcoholgehalte6,8 vol.%
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
23,00 lHoorns drinkwater
1,52 gCaSO4
7,81 mlMelkzuur
7,51 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
53 mg/l12 mg/l100 mg/l122 mg/l109 mg/l138 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,856 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC59,4 %
1,268 kgPilsmoutDingemans3 EBC19,5 %
0,609 kgBiscuitDingemans50 EBC9,4 %
0,507 kgVienna moutWeyermann7 EBC7,8 %
0,254 kgCara 120Dingemans120 EBC3,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase63,0 °C20 min.30 min.3,5 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.35 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,1 gChinookpellets13,0%90 min.15,9 IBU
10,1 gAmarillobellen8,4%20 min.3,9 IBU
7,1 gCascadepellets5,5%20 min.2,0 IBU
3,0 gChinookbellen13,0%20 min.1,8 IBU
30,4 gAmarillobellen8,9%5 min.6,2 IBU
22,3 gCascadebellen5,5%5 min.2,8 IBU
8,1 gChinookbellen13,0%5 min.2,4 IBU
30,4 gAmarillobellen8,4%koudhop0,0 IBU
22,3 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
8,1 gChinookbellen13,0%koudhop0,0 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,03 gGemberwortelkruidkoken
4,06 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Schelde Ale (3655)bovengist
2,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting22,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,019 SG
Schijnbare vergistingsgraad74,0%
Start nagisting02-02-2017
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering20-11-2016
Temp. lagering0,0 °C



Nog bedankt Wolter :)

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bootjes bier
« Reactie #3 Gepost op: 21-09-2017 15:51 u »
Welke gist heb je nu gebruikt?

Of heb je inderdaad 2 verschillende gisten en in totaal voor 20 l 4 pakken gebruikt?

Groet,
Hans
 

Offline Marcel_k

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 261
  • Land: nl
  • brouwt met Bulldog Beerbrewer 25
    • Twitter
Re: Bootjes bier
« Reactie #4 Gepost op: 23-09-2017 17:16 u »
Op het etiket van Bootjesbier staat tarwe gewoon vermeld, dus die moet er zéker in.
Die 4 zakken gist, dat zal inderdaad wel een tikfoutje zijn.

Ik heb vandaag mijn imitatie simultaan geproefd met de echte. Smaakt nagenoeg hetzelfde. 😁 misschien heb ik wat teveel gember.
Geur verschilt wel een beetje: volgende keer doe ik nog meer in de koudhop.

Offline Winne2

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bootjes bier
« Reactie #5 Gepost op: 24-09-2017 09:59 u »
Goed bezig Marcel...

Tags: