Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maischen met valse bodem  (gelezen 324 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 994
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Maischen met valse bodem
« Gepost op: 18-01-2020 13:22 u »
Ik heb gezocht op valse bodem maar het antwoord op mijn vraag nog niet kunnen vinden:
Voor incidentele grotere brouwsels heb ik een pan op het oog met onderin een verwarmingselement, een kraan en daarboven een valse bodem.

De valse bodem heeft sleufjes van 0,7 mm. Kun je in zo'n pan maischen en roeren zonder dat alles onderin verdwijnt? Koken zou ik dan in een andere pan doen, afvoer eventueel via filterhex of bazooka filter.

Heeft iemand hier ervaring mee of dat lukt zonder brouwzak?

Groet,
Hans


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 973
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Maischen met valse bodem
« Reactie #1 Gepost op: 18-01-2020 13:49 u »
Ik heb ook wel eens met een 50 literketel met valse bodem op gas gebrouwen. Hierbij brandde het onder de filterplaat aan omdat het fijne spul er toch eerst doorheen zakte. Dus dat was geen succes.

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Maischen met valse bodem
« Reactie #2 Gepost op: 18-01-2020 14:50 u »
Ik heb de afgelopen 5 jaar gemaischt in een pan met valse bodem van geperforeerd RVS van RT 1.5 - 2.5 op gas. Hierbij heb ik nooit iets aangebrand. Wel merkte ik wel dat er een aanzienlijk temperatuurverschil ontstond onder en boven de filterplaat, tijdens het verwarmen tapte ik daarom regelmatig wort af in een grote maatbeker en goot dit weer bovenop het beslag. Omdat de Kerstman wist dat ik niet met allerlei pompen et cetera aan de gang wilde gaan heb ik van hem afgelopen kerst 2 nieuwe ketels van Polsinelli gekregen met halo-filters, zie deze link. Met dit "systeem" moet het temperatuurverschil verleden tijd zijn omdat het beslag nu direct in contact is met de bodem van de ketel. Een roermechaniek voor tijdens het verwarmen naar de volgende maischstap zit in de pijpleiding.

Offline Stratocaster

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maischen met valse bodem
« Reactie #3 Gepost op: 18-01-2020 17:06 u »
Ik brouw met een pan van 35 liter met een valse bodem, onderin de pan zit een kraan. Ik pomp het wort omhoog en zorg zo voor voldoende circulatie. Omdat er soms wel eens wat kaf door het filter kwam gebruik ik nu een biab zak, die rust op de filter bodem. Hiermee is de temperatuur erg stabiel en heb ik geen last van het aanbranden van deeltjes.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 994
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maischen met valse bodem
« Reactie #4 Gepost op: 18-01-2020 17:15 u »
Bedankt allemaal voor de reacties! Als ik het ga proberen zal het met een pompje zijn voor wat circulatie of op temperatuur brengen, mout storten en niet meer aankomen.

Groet,
Hans

Offline Jaap W

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • een tevreden bierdrinker is geen onruststoker
Re: Maischen met valse bodem
« Reactie #5 Gepost op: 18-01-2020 17:29 u »
Ik heb onderin mijn maischketel een filterplaat zitten, die staat ongeveer 5 cm vanaf de bodem van de ketel. Mijn maischketel staat bovenop mij heetwaterketel en ik pomp continue mijn wort uit de maischketel door mijn heetwaterketel terug bovenin mijn maischketel. Nog nooit iets aangebrand gehad. Als ik de maisch temperatuur moet verhogen, dan maak ik het water in mijn heetwaterketel warmer en dan wordt de vloeistaf in mijn maischketel ook automatisch warmer. Dit is dus niet zo'n moderne alles in een ketel, maar een zelf gebouwde HERMS-instalatie. Is misschien even iets meer werk, maar voor een lekker biertje heb ik dat er wel voor over.  :biersmile: :proost: :nut: :lekkerbier:

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 154
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Maischen met valse bodem
« Reactie #6 Gepost op: 18-01-2020 18:16 u »
Ik denk trouwens dat je met die sleufjes van 0,7 mm weinig “partikels” door je filter krijgt. Mijn filter heeft gaatjes van 1,5 mm en er zat op enkele plekken ‘n aardige kier tussen filter en de wand van de pan en ik heb nooit serieus last gehad van vaste stukken van het bostel in mijn wort.

Tags: