wat was de maximale kooktemperatuur volgens jouw bron?
Constanten der moleculaire smeltpuntsverlaging, resp. kookpuntverhoging (Tabellenboekje 1962) (z.g. kryoscopische en ebullioscopische constanten).
Voor verschillende oplosmiddelen, gerangschikt naar opklimmend smeltpunt resp. kookpunt, gelden de volgende constanten C der moleculaire verlaging resp. verhoging, waaronder is te verstaan de verandering van smeltpunt resp. kookpunt, wanneer 1 g-molecule der stof opgelost was in 100 g oplosmiddel.
Bij water (smp. 0 °C) staat constante 18.6.
Een heel verhaal, waarvan ik de strekking niet meer precies weet. Maar het lijkt mij dat water onder normale druk bij meer dan 102 °C zou kunnen koken, als er veel in opgelost kan worden. Oplosbaarheid van glucose is bij 10 0°C 700 gram in 100 gram water (bijna 4 g-mol). Dat dit allemaal theorie is moge duidelijk zijn.
Misschien dat de theorie bij MO verser in het geheugen ligt.
Hans Hans