Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Munchener 15, storting en spuiters  (gelezen 11845 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Munchener 15, storting en spuiters
« Gepost op: 08-11-2005 19:07 u »
Brouwers,

Sinds een 10-tal brouwsels heb ik mijn storting van Munchener 15 verhoogd naar nu zo'n 50% van de totaalstorting. Het resultaat is dat het bier, ondanks een gerichte maischtijd voor een droger bier, toch wat zoetig smaakt. Nu vind ik dat niet zo erg maar bij nagenoeg alle brouwsels heb ik te maken met spuiters terwijl ik toch maar maximaal 6 g per liter opgeloste suiker toevoeg. Niet alle flessen zijn zo maar ik weet zeker dat het het mengen van de suikers goed is. SG bij bottelen is altijd tussen 1012 en 1015. Kan de "zoetigheid" van de Munchener 15 er iets mee te maken hebben? Misschien een suiker die wat moeilijk vergist?

Overigens ga ik de Munchener storting terugbrengen naar zo'n 10% maar dat heeft louter te maken met het smaakgevoel.

Peerrr

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #1 Gepost op: 08-11-2005 21:10 u »
Ik hoor wel eens dat even koud wegzetten voor het openen een 'kalmerend' effect heeft, heb je dat al eens geprobeerd? Heb liever bier in een glas dan... :duimop:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #2 Gepost op: 08-11-2005 21:17 u »
Mijn record storting voor munchener was 85%. Van spuiters heb ik nooit last, zo ook niet met dit bier. Ik denk toch dat je het in je gistmanagment moet zoeken.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.722
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #3 Gepost op: 08-11-2005 21:25 u »
Tja, aan de munchener kan het niet liggen. Ik heb er althans nooit problemen mee gehad. Ik sluit me aan bij MO, wellicht zijn niet al je flessen stralend schoon van binnen?

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #4 Gepost op: 08-11-2005 22:03 u »
Hmm,

Het zijn ook niet echt van die "in 1 keer leeg" spuiters maar meer dat het schuim gewoon continu uit de fles stroomt in een gezapig tempo. Na het inschenken is het gelijk over.

De flessen zijn schoon, ik spoel ze na gebruik en voor het bottelen gaan ze in de Oxipro.

Deze keer heb ik het weer en nu heb ik gewoon Brewferm korrelgist gebruikt.

Mo,

Wat was de smaak op hoofdlijnen  bij 85% storting? Ik zoek nog steeds naar het echt moutige gevoel maar ik heb de indruk dat ik de zoetigheid niet uit mijn blonden biere krijg.

Bedankt!

Peerrr.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #5 Gepost op: 08-11-2005 22:12 u »
Citaat
Deze keer heb ik het weer en nu heb ik gewoon Brewferm korrelgist gebruikt.

Hoppie,

Ik zoek nog steeds naar het echt moutige gevoel maar ik heb de indruk dat ik de zoetigheid niet uit mijn blonden biere krijg.

Hey Celo,

Brewferm gist niet zo erg veel door.
Misschien iets van Westmallegist?
Dan heb je kans dat er wat meer suikertjes worden vergist, en de boel wat droger
wordt met behoud van moutsmaak.

*EDIT*
En dan neemt de kans op een spuiter ook af denk ik.

 :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #6 Gepost op: 08-11-2005 22:43 u »
Ik zou ook kijken naar je gist. Zowel voor die moutsmaken als voor je spuiters. Conditie van je gist misschien verbeteren door gistvoeding met zinkgist, en je gistsoort selecteren op moutig smaakprofiel. Misschien is Belgian Ardennes iets?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #7 Gepost op: 08-11-2005 23:18 u »
Haha, de smaak in hoofdlijn was en is de broodbakmachine achtige smaak van Danstar Nottingham. Munchener geeft misschien wat meer body maar als je echt een vol stevig moutig bier wilt hebben zul je toch moeten gaan ondergisten ben ik bang. Proef maar eens een Oktoberfestbier, mmmmmmmmmmmh.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #8 Gepost op: 09-11-2005 19:47 u »
Hmmmmmm!

Dat gaan we dan ook maar eens oppakken. Pilsen lukt al aardig dus moet dit ook geen probleem worden. Kan mooi lukken :gistsmile: voor mijn verjaardag begin januari.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #9 Gepost op: 09-11-2005 19:50 u »
Hey Celo,

Brewferm gist niet zo erg veel door.
misschien iets van Westmallegist ?
Dan heb je kans dat er wat meer suikertjes worden vergist, en de boel wat droger
wordt met behoud van moutsmaak.

*EDIT*
En dan neemt de kans op een spuiter ook af denk ik.

 :degroeten:

Bedankt voor de tip!! Ik begin al weer te verlangen naar een Wyeast pakje op de keukentafel.

Peerrr.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #10 Gepost op: 09-11-2005 22:00 u »
Bedankt voor de tip!! Ik begin al weer te verlangen naar een Wyeast pakje op de keukentafel.

Een niet te onderschatten argument om vloeibare gist te gebruiken...


Spannend!

Offline Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #11 Gepost op: 09-11-2005 23:05 u »
Leuk verzonnen mensen van die gist. Ik denk dat je ergens anders aan moet denken.
1e was je bier uitgegist toen je het ging bottelen?
2e wat voor bottelsuiker heb je gebruikt en de hoeveelheid en hoe toegediend?
3e heb je verse gist toegevoegd voor de hergisting op de fles?
Daar zit meer gevolgen aan dan je zelf denkt.
Heb zelf eens een flesje kaneelsiroop gebruikt en daar zitten ook vreemde suikers in, gaat dus mooi fout hé.
Gr. Wil

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #12 Gepost op: 09-11-2005 23:38 u »
Ik denk eigenlijk dat Peer aan de meeste dingen die je noemt wel al gedacht zou hebben.

Is er bij kaneelsiroop niet een probleem van zwevend en dus schuimveroorzakend kaneelpoeder?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #13 Gepost op: 10-11-2005 07:30 u »
Citaat
Leuk verzonnen mensen van die gist.
Ja, vind ik ook (al zeg ik het zelf).   :weetbeter:

Citaat
Heb zelf eens een flesje kaneelsiroop gebruikt en daar zitten ook vreemde suikers in, gaat dus mooi fout hé.
Nee hoor, geen last van.  :brouwen:

 :degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #14 Gepost op: 10-11-2005 08:51 u »
Oh ja, nog iets: als je je blonde biertjes wat te zoet vindt, dan is dit heel eenvoudig te corrigeren met een IBU'tje of 5 meer hop.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.975
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #15 Gepost op: 10-11-2005 09:22 u »
Wellicht moet je je flessen eens vervangen. Op den duur komt er biersteenaanslag in en dat kan ook de oorzaak zijn van spuiters.

Meestal is de oorzaak echter dat je gebotteld hebt terwijl het bier nog niet volledig is uitgegist. Ik kan me herinneren van de Brewferm gist dat die nogal eens de tijd nodig had om echt helemaal uit te gisten. Probeer eens een andere gist, maak een goede giststarter en kijk dan eens wat er gebeurt. Aan Münchenermout kan het in ieder geval niet liggen (de maximale stort die ik heb gebruikt was geloof ik 85% en ik kan niet zeggen dat dat spuiters heeft opgeleverd.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #16 Gepost op: 10-11-2005 11:58 u »
Biersteen is nog wel te verwijderen met zuur, dacht ik.

Dat het aan de mout zou liggen is echt onzin. 100% Münchener zou geen enkel probleem moeten zijn.

Offline Horst

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #17 Gepost op: 10-11-2005 14:58 u »
Ik heb het zelfde probleem als Celocelava. Ik heb een witbier gebrouwen met de Wyeast 3944 gist als gist starter gebruikt voor 120 liter. Het maischschema was Inmaischen bij: 38° C,15 min. Rust 1 bij: 45° C,22 min. Rust 2 bij: 52° C,18 min. Rust 3 bij: 62° C,45 min.Rust 4 bij: 72° C,10 min.Rust 5 bij: 80° C,3 min. Het bier was uitgegist. Ik gebruik over het algemeen flessen van 750 ml, die na het drinken schoon gespoeld worden en bij het bottelen schoon gemaakt worden met sulfiet en citroenzuur. Bij het bottelen voeg ik kristalsuiker toe in de fles met een verhouding van 7 gr/liter (afgewogen theelepel geen extra gist). Ik heb het vermoeden dat de verhouding van het toevoegen van kristalsuiker in de fles per bier soort verschilt. Of zou de 62° C stap in het maischschema hier wat mee te maken hebben?

ps Ik heb een paar flessen gehad die wel leeg spoten.

Met vriendelijke groeten
Horst

Offline Johannes

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #18 Gepost op: 10-11-2005 15:11 u »
Hoi Horst,

Ik heb dit ook ooit met de 3944 gehad maar die was dan kennelijk niet goed uitgegist, dat het bier in is gestopt met gisten wil nog niet zeggen dat ie ook goed is uitgegist waarschijnlijk was dat hier het geval. Wat was je Begin en eind SG?

Johannes

Offline Horst

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #19 Gepost op: 10-11-2005 15:38 u »
Hallo Johannes,

Het begin soortelijk gewicht was 1066 kg/m3 het eind soortelijk gewicht was 1014 kg/m3.
Het witbier heeft bijna 4 weken in het gistvat gestaan.

Horst


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #20 Gepost op: 10-11-2005 15:54 u »
Met de 3944 heb ik ook eenmaal spuiters inclusief gesprongen beugelflessen gehad. 1014 was niet laag genoeg, ook niet in mijn geval.

Offline BuBS

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 935
  • Land: nl
    • http://www.facebook.com/?ref=home
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #21 Gepost op: 10-11-2005 16:06 u »
Hi allemaal,

Eén keer heb ik de 3944 gebruikt, voor een blond bier. Eind SG 1006 (89 % uitgegist) en geen spuiters gehad.

Gr Kees

Offline Horst

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #22 Gepost op: 10-11-2005 16:41 u »
Hoi Martin en Cees

Dus in het vervolg de Wyeast 3944 goed uit laten gisten.

Horst

Offline Wil

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 121
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #23 Gepost op: 10-11-2005 18:47 u »
Wat ik zo links en rechts lees is dat men niet het geduld heeft om een bier te laten uitgisten. Ik lees bijvoorbeeld het stond al vier weken, al staat het 8 weken. Het belangrijkste is altijd dat het uitvergist is en de tijdsduur is een component van het geheel. Dus nogmaals meten is weten en soms ook zweten.
Gr. Wil

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #24 Gepost op: 10-11-2005 19:00 u »
Ik heb hetzelfde met mijn bok die vergist is met Steenbergen gist.
De honingvariant had tot nu toe geen last van overcarbonatie.
Nu na 1,5 maand dus wel (Net als bieren van van Steenbergen zelf).
Laatst had ik een piraatje die spontaan ontplofte.

Duidelijk een gistprobleem.
De gist vergist de boel zo traag uit, dat je denkt dat het brouwsel uitvergist is.
Mooi niet dus.

Sommige gisten moet je echt mee oppassen.
Maar welke gisten zijn dat dan exact? Ik weet het niet. Te weinig ervaring.
Jac zegt het keer op keer: Bier is zo complex... Je blijft leren.  :pan:

 :degroeten:


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #25 Gepost op: 10-11-2005 19:05 u »
Citaat
sowat al staat het 8 weken

Dat dacht ik dus effe niet Wil.
Ooit wel eens van gistautolyse gehoort?
8 weken kan, maar wel op 4 graden.
4 weken is al te lang bij kamertemperatuur.
Je moet volgens mij echt weten hoeveel bottelsuiker je bij welke gist kan doen.
En de schutproef uitvoeren tijdens het lageren.
En gewoon veel ervaring hebben met verschillende gisten.

 :degroeten:

Offline Horst

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #26 Gepost op: 10-11-2005 19:11 u »
Hoppie 
Ik heb nog niet van gistautolyse gehoort, leg uit.

Wellicht moet je je flessen eens vervangen. Op den duur komt er biersteenaanslag in en dat kan ook de oorzaak zijn van spuiters.

De flessen vervangen lijkt mij een dure aangelegenheid, is er een mannier om de biersteenaanslag weg te krijgen uit de flessen in plaats van nieuwe te kopen?


Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #27 Gepost op: 10-11-2005 19:29 u »
De flessen vervang ik wel door nieuwe Grolsch beugels, daar zullen de kosten niet in zitten maar ik ben zeker dat de oorzaak niet in bieraanslag zit.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #28 Gepost op: 10-11-2005 19:38 u »
leuk verzonnen mensen van die gist. Ik denk dat je ergens anders aan moet denken.
1e was je bier uitgegist toen je het ging bottelen?
2e wat voor bottelsuiker heb je gebruikt en de hoeveelheid en hoe toegediend?
3e heb je verse gist toegevoegd voor de hergisting op de fles?
Daar zit meer gevolgen aan dan je zelf denkt.
Heb zelf eens een flesje kaneelsiroop gebruikt en daar zitten ook vreemde suikers in, gaat dus mooi fout hé.
Gr. Wil

Anderen hadden het ook al gezegd, geen van bovenstaande argumenten is valide (althans in dit geval). Anders had ik ze zelf wel gevonden. Ik vermoed inderdaad dat de gist de boosdoener is en dat die langzaam doorgaat, de bottelsuiker zou dan de gist een extra "boost" kunnen geven waardoor er nog meer restsuikers vergist worden. Het enige wat dan onverklaarvbaar is blijft de zoetige smaak van mijn blonde bieren. (Hoppie: Hoppiger weet ik wel....maar moutiger, daar gaat het om.) Lijkt trouwens een klein beetje op het proces bij de Duvelskloon die ook door de suiker weer op gang gebracth wordt.

We zullen maar eens wat gaan experimenteren.

Peerrr.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #29 Gepost op: 10-11-2005 20:19 u »
Hoi Horst,

Citaat
Hoppie 
Ik heb nog niet van gistautolyse gehoort, leg uit.

Als jongbier staat te lageren bij kamertemperatuur (wat bij de meeste bij ons het geval is),
gaat het uitvergisten wat sneller, en zijn er sneller dode gistcellen.
Vraag me niet tot in het kleinste detail hoe het precies zit, maar vlak voordat gist sterft scheidt
het een enzyme af dat zeer vervelende bijsmaken veroorzaakt.
Daarbij gaan de dode gistcellen op ten duur ook liggen rotten op de bodem.

Langer als 3 weken lageren op kamertemperatuur is echt vragen om problemen.

Nogmaals het probleem zit in de trage gisten.
Je moet die gewoon middels ervaring kennen.
Het is niet anders.

 :degroeten:


Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #30 Gepost op: 10-11-2005 20:46 u »
Hoppie,

Het moet inderdaad aan de gist liggen. De "Eerste keer" brouwsels met de trappistengisten, zowel korrel als Wyeast, hebben hier absoluut geen last van. Ik heb 50 liter blond in de lagering staan die nu na een week in de kou een paar dagen in de keuken staan en dan weer de kou in gaan voor een week of 4. Ik ben benieuwd of er dan verschil is.

Peerrr.

Offline Celocelava

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Ik vond het volgende brouwsel beter....
Re: Munchener 15, storting en spuiters
« Reactie #31 Gepost op: 21-12-2005 21:54 u »
Hallo,

We zijn nu een tijdje verder en de volgende brouwsels zijn ook al weer aan het gisten maarre:

Ik geloof inderdaad dat de bieren niet goed zijn uitgegist en doordat ze vanuit de lagering na het bottelen terug de warmte in gaan er toch nog een paar puntjes extra gepakt worden. Het voorlaatste brouwsel heeft voor mijn doen echt lang in de kou gestaan (5 weken) en is volledig uitgegist en bovendien kraakhelder. Deze heb ik gebotteld met 6 g opgeloste suiker per liter. Wat me nu opvalt is dat de hergisting op de fles wel erg traag op gang komt maar het zal uiteindelijk wel goed komen.

Nu nog geduld om langer te lageren... of gewoon nog meer voorraad brouwen...

Peerrr.