Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen  (gelezen 2571 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 692
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen
« Gepost op: 31-10-2016 00:05 u »
Ik weet niet of iemand deze al gezien heeft...

https://www.scientias.nl/wederkomst-oerbier-en-we-daar-eigenlijk-wel-op-zitten-wachten/

Wel interessant.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen
« Reactie #1 Gepost op: 31-10-2016 00:43 u »
De schrijver beargumenteert op een wat warrige wijze dat we het echte oerbier niet na kunnen maken omdat de veredelde moderne gisten worden toegepast. Op zich is dat zo maar het is helemaal niet onmogelijk om een natuurlijke gist te oogsten en die te gebruiken. Er zijn ook zeker mensen die dat doen, ze gaan de tuin in en oogsten met agarplaatjes gist uit de lucht.

Weet er iemand of er ergens een fylogenetische landkaart van gist te vinden is?

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen
« Reactie #2 Gepost op: 31-10-2016 22:12 u »
De schrijver beargumenteert op een wat warrige wijze dat we het echte oerbier niet na kunnen maken omdat de veredelde moderne gisten worden toegepast. Op zich is dat zo maar het is helemaal niet onmogelijk om een natuurlijke gist te oogsten en die te gebruiken. Er zijn ook zeker mensen die dat doen, ze gaan de tuin in en oogsten met agarplaatjes gist uit de lucht.

Weet er iemand of er ergens een fylogenetische landkaart van gist te vinden is?

Advocaat van de duivel: is die wilde gist dan ook niet geŰvolueerd en dus niet meer hetzelfde als destijds? ???

Offline Amateurke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 211
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen
« Reactie #3 Gepost op: 31-10-2016 22:48 u »

Weet er iemand of er ergens een fylogenetische landkaart van gist te vinden is?

Ik denk dat Ingo daar een tijdje terug een artikel over gepost heeft? Is van de hand van Prof. Verstrepen (KU Leuven)

Offline iloveoxytocin

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • IBU: Ik Brouw in Utrecht
Re: Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen
« Reactie #4 Gepost op: 31-10-2016 22:53 u »
Ik ben nog geen fylogenetische kaart tegengekomen, maar wellicht staat er een tussen het labhoofd's publicaties (labhoofd van dat lab aan de KUL). Dit paper heb ik recent ook gezien, daar zit er wel een in, maar helaas van kruisingen die ze zelf hebben uitgevoerd.

Overigens lijkt me het heel tof om met zo'n nieuwe kruising een lager te maken; schijnbaar heeft H29 een interessant aroma/flavourprofiel. Heeft iemand ooit gehoord wanneer dat soort gisten voor hobbyisten verkrijgbaar worden?

Serge VL

  • Gast
Re: Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen
« Reactie #5 Gepost op: 01-11-2016 00:24 u »

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.316
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Natuurlijke mutatie van gist door de eeuwen
« Reactie #6 Gepost op: 01-11-2016 07:49 u »
Ik denk dat Ingo daar een tijdje terug een artikel over gepost heeft? Is van de hand van Prof. Verstrepen (KU Leuven)

Ik denk dat je op de bovenste twee doelt, de derde is iets later verschenen en voor mij niet verder toegankelijk dan de samenvatting:

http://www.popularmechanics.com/science/news/a22761/here-it-is-the-family-tree-of-beer/
http://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(16)31071-6.pdf

http://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(16)30984-8.pdf

Ingo

Tags: gist