Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een leuk stukje over te veel en te weinig enten van gist  (gelezen 1710 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.446
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Een leuk stukje over te veel en te weinig enten van gist
« Gepost op: 26-10-2016 07:34 u »
Nogmaals off-topic.

Klopt, ik heb ook wel eens een experiment uitgevoerd waarbij bleek dat eind-SG hetzelfde is ook al wordt maar met een paar korreltjes gist  begonnen. Het duurt alleen veel langer.

Waarom het om gaat is dat de levensvatbaarheid van de gistcellen afneemt als het direct over wort wordt gesprenkeld. Je begint je gisting met minder grammen vitale gist dan als je wel hydrateert. Vandaar dat het ook wat langer duurt voordat de gisting aanvangt. Is dat een probleem? Nee in de meeste gevallen (gelukkig) niet. Ik denk dat de meeste hobbybrouwers te weinig gist enten.

Je conclusie moet dan niet zijn dat wel of niet-hydrateren er niet toe doet, maar dat de hoeveelheid actieve gist waarmee je de gisting aanvangt er niet zoveel toe doet. Voor iemand die zijn gist wel per gram afweegt, is het opmerkelijk hoe lichtzinnig je met de consequenties van niet-hydrateren omgaat. Ik blijf hydrateren, zo ook Marshall Schott van Brulosphy. :) 

Een kort maar duidelijk artikel hierover: https://bkyeast.wordpress.com/2013/03/13/more-on-yeast-rehydration/


PS. ik laat het bij deze discussie.

Om maar niet verder Off-topic te gaan in het topic over helderheid van wort heb ik maar even een nieuw topic geopend.

Op de site waar Robert naar heeft gelinkt staat nog een (niet correcte) link naar een andere site die ik ook wel interessant vond over het te veel en te weinig enten van gist.

Uitleg experiment          resultaat experiment

Wat mij vooral opviel dat ze hier noemen, dat je door te weinig gist te enten (of droge gist zo over het wort strooien >:D ) uiteindelijk geen lagere vergistingsgraad hoeft te halen, doordat als je met weinig gist begint je veel gistvermeerdering krijgt en je aan het eind dus veel jongere vitale gistcellen hebt. (Mits je geen tekort aan voedingstoffen, zoals zink krijgt) De vergisting zal dus wel later beginnen en langer duren.

Tags: