Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen  (gelezen 1847 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Stephan74

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen
« Gepost op: 21-10-2016 13:57 u »
In juli dit jaar ons amber biertje in een 2 tal dolium fusten gedaan. Met 4 gram suiker de liter. Nu aan het tappen alleen maar troebel bier. Wat doen of hebben we verkeerd gedaan...

Stephan,


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.881
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen.
« Reactie #1 Gepost op: 21-10-2016 14:20 u »
Nniets. Ik heb dat ook. de gist ligt op de bodem en de stijgbuis ligt ook op de bodem om zoveel mogelijk bier te kunnen tappen als de fust bijna leeg is. Met nagisting op de fust ontkom je er niet aan dat je de eerste paar liter gist meekrijgt. Er ontstaat echter rondom de stijgbuis een schone plek op de bodem van je fust door al het bier wat richting stijgbuis beweegt bij het tappen. Dus na enkele biertjes tappen komt er vrijwel geen gist meer mee.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen
« Reactie #2 Gepost op: 21-10-2016 22:06 u »
Wanneer je stijgbuis in het fust de bodem raakt kan de beter de volgende keer voor het vullen de stijgpijp 1 of 1,5 cm korter maken. Dit kan bijvoorbeeld met een pijpensnijder. Daarna heb je er veel minder last van is mijn ervaring. Er blijft dan uiteindelijk een half glaasje bier als restje op de bodem maar het voordeel is dat de rest van je fust veel helderder tappen kan.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.881
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen
« Reactie #3 Gepost op: 22-10-2016 08:53 u »
Wat ook goed helpt (ik gebruik dat zelf ook bij het bottelen bij overhevelen vanuit gistingsvat naat bottelvat) is
dit

een RVS dessert lepeltje (ca 2.5 cm diameter van het lepeltje of groter) en dat ombuigen en bevestigen met 2 afgesneden stukjes siliconenslang aan je stijgbuis. door de vorm van het lepeltje en het feit dat het bier vanuit de omgeving van alle kanten naar de instroomopening toestroomt blokkeer je het deel van de stroming over de gist die op de bodem ligt. (Maar ook dan moet je een stukje stijgbuis afzagen) 

Offline Edolem

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 646
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen
« Reactie #4 Gepost op: 29-07-2018 13:31 u »
Ik gooi deze post even naar boven..

Meer mensen die dolium gebruiken? We hadden bovenstaande dus ook, maar dat is natuurlijk geen gezicht bij een horeca-onderneming.
Carboniseren jullie allemaal volledig, zonder gebruik van extra vergisting in de fusten?
En dan met een vaste hoeveelheid druk?
Hoeveel tijd laten jullie er over heen gaan, voor gebruik?

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 638
  • Land: nl
Re: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen
« Reactie #5 Gepost op: 29-07-2018 16:59 u »
Wanneer je stijgbuis in het fust de bodem raakt kan de beter de volgende keer voor het vullen de stijgpijp 1 of 1,5 cm korter maken. Dit kan bijvoorbeeld met een pijpensnijder. Daarna heb je er veel minder last van is mijn ervaring. Er blijft dan uiteindelijk een half glaasje bier als restje op de bodem maar het voordeel is dat de rest van je fust veel helderder tappen kan.

Dit gaat helaas niet op met plastic fusten!

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 638
  • Land: nl
Re: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen
« Reactie #6 Gepost op: 29-07-2018 17:04 u »
Ik gooi deze post even naar boven..

Meer mensen die dolium gebruiken? We hadden bovenstaande dus ook, maar dat is natuurlijk geen gezicht bij een horeca-onderneming.
Carboniseren jullie allemaal volledig, zonder gebruik van extra vergisting in de fusten?
En dan met een vaste hoeveelheid druk?
Hoeveel tijd laten jullie er over heen gaan, voor gebruik?


In plaats van hergisting kun je ook je fusten geforceerd carboniseren door een CO2 tank aan te sluiten op de bierkant van je fustenkoppeling. Het beste kun je dat in een temperatuur gecontroleerde ruimte, en dan opzoeken op welke druk je je manometer zou moeten instellen om de juiste hoeveelheid opgelost koolzuur in je bier te krijgen met de temperatuur van je bier.
Ga altijd aan de ondergrens zitten, te weinig koolzuur is fijner dan te veel!

Offline Easywoods

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 672
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is en blijft mijn inspiratiebron
    • Brewer's Profile op Brewer's Friend
Re: Help fust afgevuld nu komt er gist mee tijdens het tappen
« Reactie #7 Gepost op: 29-07-2018 17:06 u »
Ik gooi deze post even naar boven..

Meer mensen die dolium gebruiken? We hadden bovenstaande dus ook, maar dat is natuurlijk geen gezicht bij een horeca-onderneming.
Carboniseren jullie allemaal volledig, zonder gebruik van extra vergisting in de fusten?
En dan met een vaste hoeveelheid druk?
Hoeveel tijd laten jullie er over heen gaan, voor gebruik?

Ik zet mijn keg zonder bottelsuiker na het vullen in de koeling op 4 graden met 1.2 Bar. Tijdens het afkoelen laat ik de CO2 fles open staan, de 14 dagen daarna controleer ik regelmatig de druk en corrigeer waar nodig. Alleen het eerste glas is niet 100% helder maar de rest wel  :biersmile:

Tags: