Recepten > Bewezen recepten

BONK 2016 D2 Dubbelbock - Anton Hoogland

(1/1)

ATHOOGLAND:
Hierbij het recept waarmee ik met 84 punten tweede in de D klasse ben geworden.

Opmerkingen keurmeester: Mooie Dubbelbock, goed in balans zowel in geur als in smaak. Mag wat meer plakkerig en alcoholwarmend zijn. Wellicht wat minder vergistbare suikers gebruiken.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeKenmerk75Naam receptDubbelbock 1Brouwdatum01-12-2015BiertypeDubbelbockVolume22,0Begin SG1,080 SGEind SG1,023 SGSchijnbare vergistingsgraad71,3%Alcoholgehalte7,4 vol.%Berekende kleur (Morey)49 EBCBerekende bitterheid (Rager)42 IBUBrouwzaalrendement87,8 %Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt24,50 lWater uit Pompstation De Groeve 20145,00 mlMelkzuur2,50 gMgSO410,41 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO462 mg/l15 mg/l28 mg/l175 mg/l45 mg/l57 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%4,650 kgMünchenermoutDingemans15 EBC66,2 %1,550 kgPilsmoutDingemans3 EBC22,1 %0,700 kgCara 120Dingemans120 EBC10,0 %0,100 kgCarafa Special IWeyermann900 EBC1,4 %0,020 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC0,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteAmylase stap67,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kgUitmaischen78,0 °C15 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU47,5 gHallertau Perlebellen7,8%90 min.34,5 IBU49,0 gHallertau Hersbrucker  bellen1,9%30 min.6,2 IBU31,0 gHallertau Hersbrucker  bellen2,4%5 min.1,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType400,0 mlW-34/70 Saflager Lager ()ondergist

Vergisting
KenmerkWaardeStarttemp. vergisting12,0 °CMax. temp. hoofdvergisting11,0 °CEind temp. hoofdvergisting12,0 °CEind SG hoofdvergisting1,023 SGSchijnbare vergistingsgraad70,0%Temp. nagisting12,0 °C

Het jongbier is niet overgeheveld naar een ander vat voor de nagisting.
20 december is gebotteld met 5,8 gram suiker per liter bier.

Jacques:
Dank je Anton voor het plaatsen van dit recept.

Arthur B:
Dank voor het delen!

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie