OBBK 2020 C2 Tripel

Gestart door JeroenF, 05-10-2020 17:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenF

OBBK 2020 C2
Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene Gegevens

Brouwdatum:  30 juni 2020
Botteldatum:  14 juli 2020

Bron van het recept: eigen recept
Biertype: Tripel
Volume: 30 liter bier
Begin SG: 1080
Eind SG: 1010
Berekende kleur:  12 EBC
Berekende bitterheid:  25 EBU
Aantal liters wort:  34.5 (gerekend na koken)

Mout / Graan / Suiker / Kruiden
8742  gram  Pilsmout  3 EBC
270  gram  Aroma mout  ca. 50 EBC
322  gram glucose
12  gram koriander
900 gram kristalsuiker (siroop van 2 x 450 gram)

Water
Brouwwater 33.3 liter
Spoelwater:  14.7 liter
Totaal:  48 liter
Beslagverhouding:  1 : 3.7

Toevoegingen brouwzouten en aanzuren met melkzuur (voor 48 liter Bergs kraanwater):
2.3 gram Calciumsulfaat
4.8 gram Calciumchloride
10 ml aanzuring met melkzuur 80%
Na toevoeging van brouwzouten is watersamenstelling:
Chloride: 70 mg/L
Sulfaat: 53 mg/L
Calcium: 98 mg/L

Maischschema:
Temperatuur in °C:   inmaischen 60 °C daarna doorwarmen naar 63 °C   
Temperatuur in °C:   63 / 70 / 73 / 78
Tijd in minuten :          45 / 10 / 15 /  5

Hop
Styrian Golding bloemen  4.1 %,  51 gram (11 IBE), FWH
Cascade bloemen  8%, 35 gram (11 IBE), laatste 15 minuten meekoken
Tettnang bloemen  3.6%, 44 gram (3 IBE),  laatste 10 minuten meekoken
Flame off:  Tijdens afkoelen wort (bij ca. 70 °C), toevoegen Cascade bloemen 8%, 34 gram

Koken
Totale kooktijd wort: 60 min
322  gram glucose (laatste 10 minuten meekoken)
Servomyces:  0.35 gram (laatste 10 minuten meekoken)
Gistvoeding Wyeast:  3.4 gram (laatste 10 minuten meekoken)
Toevoegen van koriander laatste 10 minuten
Kookpaninhoud: 50 Liter
Verdamping:  5 liter/uur

Split Batch
Totale volume van 30 liter wort is verdeeld in 2 gelijke volumes van 15 liter elk.
15 liter wort is geënt met La Trappe gist (inzending OBBK 2020 – C2)
15 liter wort is geënt met M21 Mangrove Jack (geen inzending)

Giststarter (voor 15 liter wort) – inzending OBBK 2020-C2
Gist:  opkweek uit 2 flesjes La Trappe Dubbel
Giststarter:  1,5 liter (afgegoten tot ca. 0.5 liter)
Mespuntje gistvoeding (Wyeast)
2 druppels olijfolie
Niet belucht en geroerd (magnetische roerder) wel regelmatig geschud

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting 5 dagen:  Start bij 19.5 °C en vasthouden gedurende 36 uur daarna vrij laten oplopen
Na 36 uur toevoegen van suikersiroop
Suikersiroop:  450 gram kristalsuiker oplossen in water en 10 minuten koken, afkoelen en toevoegen tijdens hoofdvergisting bij de La Trappe batch.
Nagisting 5 dagen bij 21 °C  (Corney keg)
Cold crash:   4 dagen bij 5 °C  (Corney keg)

Bottelen
Bottelen met kristalsuiker, 9 gram/liter

Bijzonderheden over dit bier:

Opmerking:  2e prijs C- klasse – 87 punten.
Keurmeester:  Gery Uijtenhaak
Opmerking:  Goede complexiteit en balans van zoetig naar bitter

Met vriendelijke brouwgroet,
Jeroen Free


Wolter

Mooi recept Jeroen. Nog gefeliciteerd met weer een mooie klassering..

William

Lekker Jeroen en nog gefeliciteerd.

Wat is de overweging om glucose te gebruiken als suikerbron?

Snelbier

Jeroen, zonder elkaar ooit ontmoet te hebben (ik brouw voor mezelf) gefeliciteerd met dit resultaat.
Gezien je eerdere successen doe je toch iets 'beter' dan anderen.
Sportief dat je werkelijk alle details van je recept hier neerzet.
Deze ga ik nabrouwen als referentie, maar hopelijk een lekker bier.
Proost, Snelbier

JeroenF

Beste forumleden,

Dank voor jullie woorden.

La Trappe is een heel fijn gistje om mee te werken. Kweekt snel op en geeft heerlijke smaken.
Glucose (enkelvoudige suiker) wordt heel makkelijk door de gist opgenomen en stimuleert de estervorming bij aanvang van de vergisting.

Gr. Jeroen

wernerthefox

Neem aan dat je de M31 bedoelt, niet M21 dit is een witbier gist. Wat was het verschil met de La Trappe? En gefeliciteerd natuurlijk!

Wolter

Citaat van: wernerthefox op 06-10-2020  15:49 uNeem aan dat je de M31 bedoelt, niet M21 dit is een witbier gist. Wat was het verschil met de La Trappe? En gefeliciteerd natuurlijk!

Hij heeft een split batch gemaakt waarbij in een deel m21 en het andere deel de opgekweekte La Trappe gist is geënt. Denk dat dat een experiment van Jeroen is geweest.

JeroenF

Beste Wernerthefox,

Ik heb inderdaad de M21 (witbiergist) van Mangrove Jack gebruikt bij deze split batch.
In het verleden regelmatig tripels gebrouwen met de Wyeast 3944 (Belgian White) met prima resultaat.
De M21 voor een tripel had ik nog niet gebruikt, het was voor mij dan ook een experiment.
Uiteindelijk gaat de voorkeur toch uit naar de Wyeast 3944 voor tripels met witbiergist.

Gr,
Jeroen

Jacques

Bedankt Jeroen voor het delen van het recept.

Je hebt wederom bewezen een hele goede brouwer te zijn!

Sjoerd


Oxhead

Gefeliciteerd Jeroen. Mooi recept. :brouwen:

Ziglar

Mooi recept @JeroenF !

iI je recept staat 900 g suiker voor 2x een 450 g siroop, echter bij je vergisting staat dat je bij de hoofdvergisting 1 x 450 g in siroopvorm toevoegt . waar is die andere 450 gebleven ?

Op een paar dingen na (50%rookmout en de 3944) ga ik deze proberen na te brouwen. Wat zou je aanraden om met de suikers te doen?

JeroenF

Beste Ziglar,

Totaal is er 30 liter wort gebrouwen en verdeeld in 2 batches van 15 liter.
Er is 1 x 450 gram suiker toegevoegd voor 1e batch 15 liter met La Trappe opkweek en
1 x 450 gram suiker voor 2e batch 15 liter met M21.
Beide suikertoevoegingen zijn tijdens de hoofdvergisting toegevoegd (vergisting gaat iets verder door).
Alleen de 1e batch met de La Trappe gist is ingestuurd.

Ik heb zelf nooit met rookmout gebrouwen maar weet wel dat het vrij dominant in geur en smaak kan zijn.
Wyeast 3944 vind ik een fijnere gist dan de M21, de combinatie met rookmout kan misschien wel verrassend zijn.

Gewoon lekker brouwen zo.

Succes.
 
Jeroen

Ziglar

Bedankt voor de opheldering Jeroen, ik zal zo 900 g suikersiroop toevoegen :)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.