Bij deze mijn recept van de meibo(c)k welke een tweede plaats behaalde op het BONK 2016. Misschien moet ik deze prijs wel opdragen aan mijn brouwclub "de Roode Toren", aangezien we dit recept gezamenlijk hebben samengesteld.

Dus mijn medeclubleden zullen niet heel erg verrast zijn door dit recept. De bedoeling was om allemaal volgens een (bijna) zelfde recept een meibock te brouwen en deze vervolgens met elkaar te vergelijken. We konden echter kiezen uit twee gistsoorten en het maischschema mocht ook zelf bepaald worden, dus dat er verschillen waren tijdens het proeven moge duidelijk zijn. Erg leuk om bij de eerste drie te mogen eindigen trouwens!
Opmerking van de keurmeester: "Hele mooie meibock. Daar is niets fout aan. Misschien iets van hogere alcoholen".
Groeten, Tonny Giesen
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 221215 |
Naam recept | Boeckelder Meibock Experiment 221215 |
Brouwdatum | 22-12-2015 |
Biertype | Meibock en Blonde bock |
Volume | 20,7 |
Begin SG | 1,068 SG |
Eind SG | 1,026 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 61,6% |
Alcoholgehalte | 5,4 vol.% |
Berekende kleur (Morey) | 16 EBC |
Berekende bitterheid (Rager) | 23 IBU |
Brouwzaalrendement | 72,4 % |
Kooktijd | 90 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediënt | 25,20 l | Water uit Zutphen |
7,39 ml | Melkzuur |
5,14 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 66 mg/l | 12 mg/l | 66 mg/l | 211 mg/l | 94 mg/l | 41 mg/l |
Vergistbare ingrediëntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 4,385 kg | Pilsmout | Weyermann | 3 EBC | 66,7 % |
2,189 kg | Münchner I | Weyermann | 15 EBC | 33,3 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Beta-amylaserust | 62,0 °C | 1 min. | 10 min. | 3,8 l/kg |
Alfa-amylaserust | 70,0 °C | 15 min. | 45 min. | 3,8 l/kg |
Uitmaischen | 78,0 °C | 10 min. | 5 min. | 3,8 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 10,9 g | Magnum | bellen | 14,6% | 90 min. | 21,6 IBU |
28,2 g | Hallertau Mittelfrüh | pellets | 2,2% | 10 min. | 1,9 IBU |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 2,0 l + 2,0 l getrapte starter | Bavarian Lager (2206) | ondergist |
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 12,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 12,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 12,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,030 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 57,1% |
Start nagisting | 02-01-2016 |
Temp. nagisting | 12,0 °C |
Start lagering | 13-01-2016 |
Temp. lagering | 5,0 °C |