Onderstaand het recept voor mijn tarwewijn. Een grote verrassing: 1e plaats met 89 punten in de vrije klasse. Ik moet bekennen een beetje een kliekjes bier: mais en abbey mout moesten op. Snel maar weer opnieuw brouwen voor het EK, ik ben door mijn voorraad heen.
Commentaar keurmeester:
- mooi heldere oranje gele kleur
- door veel alcohol is het schuim wel gauw weg
- zachte nasmaak, vrij zoet
- kan iets meer hop hebben, maar zo is de nasmaak is heerlijk zacht
- knap gemaakt bier, complimenten
BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | Wheatwine |
Kenmerk | BYO dec. 2015 |
Brouwdatum | 29-1-2016 |
Biertype | Tarwewijn |
Aantal liters | 16 |
Gewenst begin SG | 1107 (10,4 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 68,0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal benodigd brouwwater | 31,9 liter |
Maischdikte | 3,0 l/kg |
Maischwater | 22,2 liter |
Spoelwater | 9,3 liter |
Kooktijd | 90 minuten |
Berekende kleur | 36 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid | 54 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Pilsmout 3 EBC | 21,9 % | 1,750 kg | 3 EBC |
Viennamout | 10,0 % | 0,800 kg | 8 EBC |
Tarwemout | 46,9 % | 3,750 kg | 4 EBC |
Maïsvlokken | 3,1 % | 0,250 kg | 1 EBC |
Biscuitmout 50 EBC | 3,1 % | 0,250 kg | 50 EBC |
Abbey Mout | 2,5 % | 0,200 kg | 45 EBC |
Carapils (W) | 2,5 % | 0,200 kg | 5 EBC |
Caramünch type 1 | 2,5 % | 0,200 kg | 80 EBC |
Basterdsuiker (geel) | 7,5 % | 0,600 kg | 10 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Citra | 13,5 % | 17 gr | 20 minuten | 18 EBU |
Nelson Sauvin | 12,1 % | 20 gr | 20 minuten | 19 EBU |
Centennial | 9,0 % | 12 gr | 90 minuten | 15 EBU |
Centennial | 9,0 % | 10 gr | 20 minuten | 7 EBU |
KruidenNaam kruid | head]Toevoegen[/head]Massa | Kooktijd | Iers Mos | Tijdens koken | 3 gr | 15 Min. |
Gistvoedingscomplex | Tijdens koken | 1 gr | 15 Min. |
Olijfolie | Tijdens koken | 1 gr | 15 Min. |
GistOmschrijving | Waarde | Gistsoort | Safale US-05 |
Gist toegevoegd als | Inhoud verpakking |
Opmerkingen | gehydrateerd (bij 27 ºC)
|
MaischschemaStap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 56°C | 10 minuten | 3,0 l/kg |
2 | 64°C | 45 minuten | 3,0 l/kg |
3 | 73°C | 15 minuten | 3,0 l/kg |
Opmerkingen | 6 ml CaCl2. 1.5 g NaCl. Spoelwater aanzuren.
|
Aanvullingen:
- 2 zakjes US-05
- 600 gram kristalsuiker toegevoegd na hoofdgisting
- vergisting bij 19 ºC langzaam oplopend tot 22 ºC, enkele dagen klaren bij 4 ºC
- begin SG 1096, eind SG 1016