Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman  (gelezen 3801 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Gepost op: 12-10-2016 11:21 u »
Hier mijn recept van het bo(c)kbier dat bij BONK 2016 86 punten heeft behaald.
Mijn doel met dit bier was om een bock te brouwen die qua stijl gebrouwen is als een bock (ondergegist) maar wel flirt met een porter. Ik ben nl niet zo'n fan van de bocken met de koperen gloed (die vaak ook iets metaligs hebben) en vind iets meer cappuccino en romigheid in het bier lekkerder.

Opmerkingen van de keurmeester:
- stabiele en fijne schuimkraag (off-White)
- Subtiele plakkerigheid, alcoholwarmend
- Gebrande mout en zoet/karamel in balans
- Gebrande mout en bitterheid vloeit mooi weg in nasmaak
- Zoet/Karamel geur zou iets sterker kunnen zijn, maar is een keuze
- In de smaak wat koffie, die niet teveel mag zijn (in de geur is de koffie prima)
- Een goed Bockbier!


Hier het recept. Vragen? Schiet maar.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBocks
Brouwdatum06-06-2016
BiertypeBockbier
Volume10.0
Begin SG1.064 SG
Eind SG1.021 SG
Schijnbare vergistingsgraad67.2%
Alcoholgehalte5.6 vol.%
Berekende kleur (Morey)60 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Kooktijd80 min.



Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
11.00 lHoorns drinkwater
2.00 gCaSO4
7.70 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
76 mg/l113 mg/l122 mg/l138 mg/l145 mg/l187 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1.450 kgPilsmoutWeyermann3 EBC47.2 %
0.980 kgBio Münich Type IIWeyermann23 EBC31.9 %
0.350 kgGoldSwaen Munich LightDe Swaen90 EBC11.4 %
0.140 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC4.6 %
0.125 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons500 EBC4.1 %
0.025 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC0.8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurRust tijdBeslagdikte
Inmaischen (direct doorverwarmen)52.0 °C0 min.3.6 l/kg
stap 263.0 °C45 min.3.6 l/kg
stap 272.0 °C30 min.3.6 l/kg
Uitmaischen78.0 °C5 min.3.6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8.7 gSummitbellen15.9%80 min.31.9 IBU
8.0 gHallertau Mittelfrühbellen1.8%25 min.2.2 IBU
12.0 gHallertau Mittelfrühbellen1.8%10 min.1.7 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 l starterBavarian Lager (2206)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting16.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Start nagisting12-06-2016
Temp. nagisting10.5 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 765
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #1 Gepost op: 12-10-2016 11:33 u »
Mooi recept Wolter. Gefeliciteerd!

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.903
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #2 Gepost op: 12-10-2016 12:29 u »
Daar zat ik op te wachten! Ik was heel benieuwd wat je er van gebrouwen had. Inderdaad mooi recept. Vanavond even in BrouwHulp kloppen en de eerst volgende keer brouwen.

Gefeliciteerd en bedankt voor het delen!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.798
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #3 Gepost op: 12-10-2016 18:28 u »
Mooi plan en recept en een lekkere lage vergistingsgraad.

Gefeliciteerd en bedankt.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.903
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #4 Gepost op: 12-10-2016 19:26 u »
@Wolter, welke IBU gebruik je? Het recept heb ik in BrouwHulp geklopt maar ik kom op andere IBU waarden uit. Zelf gebruik ik Tinseth.

Edit: ook Tinseth dus. Niet goed gelezen. Maar toch nog ff kijken wat ik fout doe. Ik kom veel lager uit.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.052
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #5 Gepost op: 12-10-2016 19:45 u »
Wow dit recept klinkt heel erg goed! Even overnemen. Gefeliciteerd met de eerste prijs en tweede overal.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.860
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #6 Gepost op: 12-10-2016 22:57 u »
Wolter, bedankt voor het delen van het recept.

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #7 Gepost op: 12-10-2016 23:10 u »
@Wolter, welke IBU gebruik je? Het recept heb ik in BrouwHulp geklopt maar ik kom op andere IBU waarden uit. Zelf gebruik ik Tinseth.

Edit: ook Tinseth dus. Niet goed gelezen. Maar toch nog ff kijken wat ik fout doe. Ik kom veel lager uit.

Hoe heb jij de instelling staan mbt de opslagwijze van jouw hop? Bij mij staat deze op "vacuüm of met inert gas". Als jij deze instelling anders hebt staan zou het verschil daardoor kunnen komen.

Offline tdp

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.902
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #8 Gepost op: 13-10-2016 10:39 u »
Gefeliciteerd Wolter!

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.903
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #9 Gepost op: 13-10-2016 18:46 u »
Hoe heb jij de instelling staan mbt de opslagwijze van jouw hop? Bij mij staat deze op "vacuüm of met inert gas". Als jij deze instelling anders hebt staan zou het verschil daardoor kunnen komen.

Dat dus  :-[

Offline Wolter

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 871
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: BONK 2016 D1 - Bo(c)kbier - Wolter Jonkman
« Reactie #10 Gepost op: 14-10-2016 13:25 u »

Tags: