Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gebruik van pannen  (gelezen 4098 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Gebruik van pannen
« Gepost op: 24-06-2003 12:20 u »
Nog een vraagje (ik vraag wel veel, excuses daarvoor): Is er bezwaar tegen om dezelfde pan, die bij het maischen gebruikt is, te gebruiken bij het koken van het wort? (mits deze tussendoor schoongemaakt is)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jaap

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #1 Gepost op: 24-06-2003 12:47 u »
Excuses??? Dit forum is er toch voor vragen?

Je kunt rustig dezelfde schoongemaakte pan gebruiken. Waarom niet? Je gaat het wort toch weer koken, als het goed is is het daarna sowieso steriel.


Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #2 Gepost op: 24-06-2003 13:17 u »
Ha Maarten  :proost:

Inderdaad geen probleem. je moet alleen iets hebben om het hete wort op te vangen, zodat je de pan weer kan schoonmaken. Je moet wel extra (terug)hevelen, dus je moet heel erg goed opletten voor het 'oxidatiegevaar', zeker omdat het wort warm is.

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.395
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #3 Gepost op: 24-06-2003 15:04 u »
Maarten,
ik heb nu 13 x gebrouwen met 1 pan. Geen probleem. Filtraat vang ik op in std. 30 L Brouwland gistvat (van plastic). Nooit last van oxidatie. Gebruik overigens wel 1 extra 10 L pan voor spoelwater.
Gr
MO

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.236
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #4 Gepost op: 24-06-2003 22:54 u »
Je kunt inderdaad heel goed brouwen met n pan mits je beschikt over een opvangmogelijkheid voor het hete wort.

Handiger is het wel te beschikken over twee pannen. Je kunt dan het wort uit een hevelfilter in de tweede pan laten lopen en meteen gaan opwarmen. Het brouwproces verloopt hierdoor veel vlotter omdat er weinig warmte verloren gaat die je weer later moet toevoegen.

:degroeten: Jacques

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #5 Gepost op: 08-07-2003 19:50 u »
Maarten,

1 pan werkt prima als je gebruik maakt van een zogeheten 'spoelbox' dit is een koelbox met onderin een (zelf gefabriceerd) filtersysteem, kieper of schep hier de maisch in, terwijl deze bezinkt kun je de pan mooi schoonmaken om hier vervolgens het wort in op te vangen,werkt perfekt!
Bijkomend voordeel van deze methode: je maisch blijft lekker warm door de isolerende werking van de koelbox.

:degroeten:

Johannes

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #6 Gepost op: 09-07-2003 11:02 u »
Ha heren  :proost:

Ik zou alleen niet zo hard kieperen als ik jullie was. Hete wort oxideert heel makkelijk.

Edwin

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.330
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #7 Gepost op: 09-07-2003 19:59 u »
Maar wij kieperen ook heeel voorzichtig ;)

:degroeten:

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #8 Gepost op: 10-07-2003 08:13 u »
Ik heb besloten een hevelfilter te gaan bouwen. Is het eigenlijk ook mogelijk deze te gebruiken om na het maischen te filtreren?
mvg
Maarten

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #9 Gepost op: 10-07-2003 08:18 u »
Ha Maarten :proost:

Het is JUIST heel geschikt om het beslag te filteren. Ik gebruik hem ook voor het filteren van het wort na het koken. Dan wikkel ik er kaasdoek omheen. Da's wat fijnmaziger. Werkt prima! Succes met zagen!

Edwin

Offline MaartenM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 755
  • Land: nl
  • l, l og mer l!
Re: Gebruik van pannen
« Reactie #10 Gepost op: 10-07-2003 09:44 u »
Bedankt voor de reactie!! Ik zal eens kijken of mijn oude (maar schone) vitrage tegen 100 graden kan :)

Tags: