BONK 2016 V1 + Algemeen Kampioen - Eisbock - Mark Henke

Gestart door Markiej87, 10-10-2016 17:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Markiej87

Het winnende recept van het BONK 2016. Commentaar van de jury: "Mooie ijsbok, verrassend zacht. Goed gelukt. Proficiat". Het bier leverde me 87 punten op.

Maischen doe ik trouwens in een koelbox en mijn "spoelwater" is kokend water wat ik toevoeg aan mijn maisch om de 78-gradenstap te bereiken. Het lange koken heb ik gedaan voor wat extra karamelisatie (om decoctie van vroeger na te bootsen).

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptNachtvorst
Brouwdatum19-06-2016
BiertypeDoppelbock
Volume28,0 l
Begin SG1,080 SG
Berekende kleur (Morey)71 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)37 IBU
Brouwzaalrendement70 %
Kooktijd120 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
29 lWater uit Beverwijk21,6 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l9 mg/l62 mg/l56 mg/l81 mg/l45 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,911 kgMunichmoutDingemans15 EBC45,0 %
4,911 kgVienna moutWeyermann7 EBC45,0 %
0,818 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC7,5 %
0,273 kgZwarte moutDingemans1400 EBC2,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylase64,0 °C1 min.75 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C1 min.1 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
62,0 gNorthern Brewerbellen7,1%75 min.34,8 IBU
48,0 gStyrian Goldings 1,5%bellen1,5%15 min.2,7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
34,5 gSaflager Lager (W-34/70)ondergist
34,5 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting14,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad75,9%
Start nagisting06-07-2016
Temp. nagisting16,0 °C
Start lagering11-07-2016
Temp. lagering1,5 °C

Om hier een eisbock van te maken heb ik hiervan 10 liter ingevroren in 8 drinkwaterflessen van 2 liter per stuk. Na een week in de vriezer de flessen eruit gehaald, neergelegd en ze deels laten ontdooien. Vervolgens de flessen ondersteboven leeg laten lopen tot ik ongeveer 60% van het jongbier over had. De 40% die in de flessen zat weggegooid en de 60% "extract" gebotteld met champagnegist en 3gr/ltr bottelsuiker. Het bier was bij benadering 11% alcohol.

Edit: Ik zie dat hoeveelheden niet helemaal kloppen vanwege een gesplitst recept in BrouwHulp, dus heb dit even kloppend aangepast.

SanderH

Mooi Resultaat Mark! Gefeliciteerd!

Heb je de gist droog toegevoegd aan het wort of heb je er een starter mee gemaakt?

Markiej87

Citaat van: SanderH op 10-10-2016  17:56 uMooi Resultaat Mark! Gefeliciteerd!

Heb je de gist droog toegevoegd aan het wort of heb je er een starter mee gemaakt?
Bedankt! Droog 😊

Jacques


RienP

Van harte gefeliciteerd Mark. Een heel mooi resultaat. :biersmile:

tdp

Gefeliciteerd, mooi recept en dito prestatie!

Underdike

Nogmaals van harte!
We hebben je even een minuutje gesproken toen je op weg naar buiten was... we gaan snel aan de slag met een klimaatkast, volgend jaar eindigen we dichter bij je in de buurt ;D

Biertje1985

Gefeliciteerd! waar heb je die styrian golding 1,7% vandaan, ik heb hier ook nog veel van liggen maar is allemaal 6.8% alpha

Markiej87

Citaat van: Jacques op 10-10-2016  23:11 uBedankt Mark voor het delen van je recept.
Geen probleem, zonder dit forum had ik nooit zo snel kunnen leren, ik doe graag iets terug ;)

Citaat van: Underdike op 11-10-2016  16:55 uNogmaals van harte !
We hebben je even een minuutje gesproken toen je op weg naar buiten was... we gaan snel aan de slag met een klimaatkast, volgend jaar eindigen we dichter bij je in de buurt ;D
Supergaaf!! Ben heel benieuwd :D

Citaat van: Biertje1985 op 11-10-2016  17:34 uGefeliciteerd! waar heb je die styrian golding 1,7% vandaan, ik heb hier ook nog veel van liggen maar is allemaal 6.8% alpha
Geen idee, maar gebruik gerust die van 6,8% en pas je bitterhopgift daaraan aan ;)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.