Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bokbieren  (gelezen 5951 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Bokbieren
« Gepost op: 10-10-2016 10:24 u »
Ik heb de afgelopen weken " tig" bokbieren uitgeprobeerd ( was de moeite waard Plus supermarkten 50% korting  ;) ) !

Smaken verschillen gelukkig en die van Grolsch vond ik de lekkerste.

Daarom  mijn vraag: Heeft iemand een kloonrecept hiervan?


 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 952
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Bokbieren
« Reactie #1 Gepost op: 10-10-2016 11:34 u »
Grolsch pils, met een beetje kandijsiroop  ;D

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bokbieren
« Reactie #2 Gepost op: 10-10-2016 12:04 u »
Volgens mij wordt het ook aangezoet, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Meen dat er op het forum wel een recept staat, maar kan deze zo snel niet vinden...

Offline kiekumgaon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 103
  • Land: nl
  • Nunc aut nunquam
    • Bierbrouwerij HoornseJongens
Re: Bokbieren
« Reactie #3 Gepost op: 10-10-2016 15:59 u »
Het beste recept voor Grolsch bok is. Schrijf mee let op! Je koopt een krat Heineken of Amstel het liefst een merk van een grote pils stropdas elite magnaat. Als je die hebt gevonden, zet je je krat bij het toilet, je openent de flesjes en giet ze stuk voor stuk leeg in de pot, als je dat gedaan hebt dan ga je zitten op de porseleinen troon, je schijt en pist even de pot goed vol en je hebt een perfecte kloon van de Heineken en Amstel bok. 

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Bokbieren
« Reactie #4 Gepost op: 10-10-2016 16:31 u »
Het beste recept voor Grolsch bok is. Schrijf mee let op! Je koopt een krat Heineken of Amstel het liefst een merk van een grote pils stropdas elite magnaat. Als je die hebt gevonden, zet je je krat bij het toilet, je openent de flesjes en giet ze stuk voor stuk leeg in de pot, als je dat gedaan hebt dan ga je zitten op de porseleinen troon, je schijt en pist even de pot goed vol en je hebt een perfecte kloon van de Heineken en Amstel bok. 

Lijkt me een goed plan! Ga ik proberen!
Als jij dan met je hoofd in de pot ga hangen, heb ik tenminste een goed richtpunt!

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Bokbieren
« Reactie #5 Gepost op: 10-10-2016 16:38 u »
Het beste recept voor Grolsch bok is. Schrijf mee let op! Je koopt een krat Heineken of Amstel het liefst een merk van een grote pils stropdas elite magnaat. Als je die hebt gevonden, zet je je krat bij het toilet, je openent de flesjes en giet ze stuk voor stuk leeg in de pot, als je dat gedaan hebt dan ga je zitten op de porseleinen troon, je schijt en pist even de pot goed vol en je hebt een perfecte kloon van de Heineken en Amstel bok. 

Lijkt me een goed plan! Ga ik proberen!
Als jij dan met je hoofd in de pot ga hangen, heb ik tenminste een goed richtpunt!

Heren ik begrijp het sentiment maar ik denk dat dit niet de meest constructieve manier is om met elkaar om te gaan op het forum, al is het maar voor de beleefdheid.

Het voornaamste struikelblok zou kunnen worden dat je koud moet kunnen vergisten. Wat bokbierrecepten betreft lijkt me dat er genoeg te vinden zijn op het forum. Ik zou een redelijk eenvoudig recept opzoeken want dat zit waarschijnlijk het dichtst bij wat een brouwerij als Grolsch produceert en het eindresultaat eventueel nog wat aanzoeten met een onvergistbare suiker om dichter bij het echte spul te komen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bokbieren
« Reactie #6 Gepost op: 10-10-2016 16:40 u »
Het beste recept voor Grolsch bok is. Schrijf mee let op! Je koopt een krat Heineken of Amstel het liefst een merk van een grote pils stropdas elite magnaat. Als je die hebt gevonden, zet je je krat bij het toilet, je openent de flesjes en giet ze stuk voor stuk leeg in de pot, als je dat gedaan hebt dan ga je zitten op de porseleinen troon, je schijt en pist even de pot goed vol en je hebt een perfecte kloon van de Heineken en Amstel bok. 
Ik proef alleen frustratie.... :weetniet:

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bokbieren
« Reactie #7 Gepost op: 10-10-2016 16:58 u »
Het verhaal ontgaat mij ook even, maar goed. Persoonlijk vind ik het bokbier van Grolsch ook prima te drinken, maar zal wel door mijn Twentse opvoeding komen ;)

Koud vergisten zou het probleem voor de meesten niet meer zijn, de STC-1000 gestuurde koelkasten zijn goed vertegenwoordigt. Aanzoeten zou je met lactose kunnen proberen. Zou laag in de bitterheid gaan zitten (+/- 20 IBU), zo komt het ook al eerder zoet over, wat toch wel kenmerkend is van een Grolsch Bokbier.

Succes!

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.083
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bokbieren
« Reactie #8 Gepost op: 10-10-2016 17:24 u »
Het beste recept voor Grolsch bok is. Schrijf mee let op! Je koopt een krat Heineken of Amstel het liefst een merk van een grote pils stropdas elite magnaat. Als je die hebt gevonden, zet je je krat bij het toilet, je opent de flesjes en giet ze stuk voor stuk leeg in de pot, als je dat gedaan hebt dan ga je zitten op de porseleinen troon, je schijt en pist even de pot goed vol en je hebt een perfecte kloon van de Heineken en Amstel bok.

Een wat ongepaste reactie. Je mag vinden wat je wilt van de bieren van de grote merken, maar om te stellen dat het bier gebrouwen wordt met uitwerpselen gaat toch wel te ver. Ook op een andere wijze kun je kenbaar maken dat een bepaald merk bokbier niet jouw favoriet is.

Overigens is de Grolsch bok zeker niet mij favoriet. Veel te zoet naar mijn smaak.

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 403
  • Land: nl
Re: Bokbieren
« Reactie #9 Gepost op: 10-10-2016 18:14 u »
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,21258.0.html

Hier staat nog e.e.a. Over recept voor Grolsch herfstbock.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.342
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Bokbieren
« Reactie #10 Gepost op: 10-10-2016 19:11 u »
Het verhaal ontgaat mij ook even, maar goed. Persoonlijk vind ik het bokbier van Grolsch ook prima te drinken, maar zal wel door mijn Twentse opvoeding komen ;)

Koud vergisten zou het probleem voor de meesten niet meer zijn, de STC-1000 gestuurde koelkasten zijn goed vertegenwoordigt. Aanzoeten zou je met lactose kunnen proberen. Zou laag in de bitterheid gaan zitten (+/- 20 IBU), zo komt het ook al eerder zoet over, wat toch wel kenmerkend is van een Grolsch Bokbier.

Succes!
Aanzoeten zou je ook met Tagatose kunnen doen. Is niet vergistbaar en schijnt geen bijsmaak te geven.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Bokbieren
« Reactie #11 Gepost op: 10-10-2016 20:01 u »
Daarom  had ik al aangegeven: Ieder zijn smaak!
Ik stel gewoon een simpele vraag en krijg dit onbeschofte antwoord.
Zegt iets over de persoon, denk ik!

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bokbieren
« Reactie #12 Gepost op: 10-10-2016 21:04 u »
Traditioneel: 3-voudige decoctie en met lager gist. Ik heb er vorige winter een gebrouwen. Munich mout, drievoudige decoctie, Mangrove Jack's Bohemian Lager, een starter gemaakt. Dan zes dagen vergist op 11° C (op de noordkant van het huis, in het toilet), dan nog eens acht dagen in de huiskamer geplaatst om de diacetyl weg te werken. Overgedaan in een ander vat, en een volle maand laten rusten in een geïsoleerde doos waar koelelementen iedere twaalf uur werden vervangen. Dan gebotteld met wat extra suiker, CBC-1 bottelgist.
Het resultaat is een zuiver smakende bock, heel helder en met een mooi (maar niet te sterk) schuimkraagje. Een beetje zoals de frontpagina van "Bock" van Darryl Richman.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.342
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Bokbieren
« Reactie #13 Gepost op: 11-10-2016 06:34 u »
Traditioneel: 3-voudige decoctie en met lager gist. Ik heb er vorige winter een gebrouwen. Munich mout, drievoudige decoctie, Mangrove Jack's Bohemian Lager, een starter gemaakt. Dan zes dagen vergist op 11° C (op de noordkant van het huis, in het toilet), dan nog eens acht dagen in de huiskamer geplaatst om de diacetyl weg te werken. Overgedaan in een ander vat, en een volle maand laten rusten in een geïsoleerde doos waar koelelementen iedere twaalf uur werden vervangen. Dan gebotteld met wat extra suiker, CBC-1 bottelgist.
Het resultaat is een zuiver smakende bock, heel helder en met een mooi (maar niet te sterk) schuimkraagje. Een beetje zoals de frontpagina van "Bock" van Darryl Richman.
Sorry even offtopic.
Pfoe.. dat klinkt ingewikkeld om zo een ondergister te brouwen. Doe mij dan maar een oud koelkastje met een STC-1000

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Bokbieren
« Reactie #14 Gepost op: 11-10-2016 07:05 u »
en die van Grolsch vond ik de lekkerste.
Daarom  mijn vraag: Heeft iemand een kloonrecept hiervan?

De bok van Grolsch wordt gemaakt door hun basisbier, high gravity pils, aan te lengen tot 6,5% en na het filteren te mengen met karamel. Zeer waarschijnlijk wordt het ook nog aangezoet en daarna gepasteuriseerd. Dit nabrouwen is voor ons technisch onmogelijk... (gelukkig maar)    :brouwen:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bokbieren
« Reactie #15 Gepost op: 11-10-2016 07:58 u »
Traditioneel: 3-voudige decoctie en met lager gist. Ik heb er vorige winter een gebrouwen. Munich mout, drievoudige decoctie, Mangrove Jack's Bohemian Lager, een starter gemaakt. Dan zes dagen vergist op 11° C (op de noordkant van het huis, in het toilet), dan nog eens acht dagen in de huiskamer geplaatst om de diacetyl weg te werken. Overgedaan in een ander vat, en een volle maand laten rusten in een geïsoleerde doos waar koelelementen iedere twaalf uur werden vervangen. Dan gebotteld met wat extra suiker, CBC-1 bottelgist.
Het resultaat is een zuiver smakende bock, heel helder en met een mooi (maar niet te sterk) schuimkraagje. Een beetje zoals de frontpagina van "Bock" van Darryl Richman.
Jammer, ik heb geen toilet op de noordkant van het huis. Dat wordt dus geen traditionele Bok  :(

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.785
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Bokbieren
« Reactie #16 Gepost op: 11-10-2016 10:10 u »
De bok van Grolsch wordt gemaakt door hun basisbier, high gravity pils, aan te lengen tot 6,5% en na het filteren te mengen met karamel. Zeer waarschijnlijk wordt het ook nog aangezoet en daarna gepasteuriseerd. Dit nabrouwen is voor ons technisch onmogelijk... (gelukkig maar)    :brouwen:

Geloof direct dat het een dergelijk proces is, maar wel een bijzondere m.i.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bokbieren
« Reactie #17 Gepost op: 11-10-2016 17:14 u »
@Eric VB: Je hebt toch wel in het algemeen een noordkant aan je huis?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bokbieren
« Reactie #18 Gepost op: 11-10-2016 18:31 u »
@Eric VB: Je hebt toch wel in het algemeen een noordkant aan je huis?
Jawel maar daar zit geen toilet.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.083
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bokbieren
« Reactie #19 Gepost op: 11-10-2016 21:15 u »
Jawel maar daar zit geen toilet.

Je kunt natuurlijk ook gewoon in een koelkast temperatuurgecontroleerd vergisten...

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Bokbieren
« Reactie #20 Gepost op: 11-10-2016 21:20 u »
Of verbouwen! Ik zou nog wel even nadenken over hoe je dat aan je vrouw uit gaat leggen.

Hoe belangrijk is temperatuurcontrole eigenlijk? Kun je ook in de schaduw op je balkon vergisten in deze tijd van het jaar?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.083
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bokbieren
« Reactie #21 Gepost op: 11-10-2016 21:36 u »
Of verbouwen! Ik zou nog wel even nadenken over hoe je dat aan je vrouw uit gaat leggen.

Hoe belangrijk is temperatuurcontrole eigenlijk? Kun je ook in de schaduw op je balkon vergisten in deze tijd van het jaar?

Met temperatuurverschillen van 14 ºC overdag en 4 ºC 's nachts kun je dat beter niet doen. 

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Bokbieren
« Reactie #22 Gepost op: 11-10-2016 21:37 u »
Ik had de indruk dat je met name niet boven een bepaalde temperatuur uit moet komen. Wat maken de temperatuurschommelingen dan uit?

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bokbieren
« Reactie #23 Gepost op: 11-10-2016 21:55 u »
Ik had de indruk dat je met name niet boven een bepaalde temperatuur uit moet komen. Wat maken de temperatuurschommelingen dan uit?
Gist houdt niet van temperatuurschommelingen en zeker niet in een kort tijdsbestek.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.188
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Bokbieren
« Reactie #24 Gepost op: 12-10-2016 14:39 u »
Gist houdt niet van temperatuurschommelingen en zeker niet in een kort tijdsbestek.

Zie ik hier een november experiment?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 950
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bokbieren
« Reactie #25 Gepost op: 12-10-2016 14:49 u »
Zie ik hier een November experiment?
Ik heb het idee dat experiment onbedoeld al vaak is uitgevoerd en dit is volgens mij een van de weinige onderwerpen waar iedereen het over eens is (of degenen die het er niet mee eens zijn houden zich al jarenlang angstvallig stil).

Groet,
Hans

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.129
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Bokbieren
« Reactie #26 Gepost op: 12-10-2016 16:47 u »
Zie ik hier een November experiment?
Van mijn kant in ieder geval niet. Ik vaar veilig mee op de ervaring van anderen. :groots:  Het leven is te kort om slecht bier te drinken ;D

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 427
  • Land: nl
Re: Bokbieren
« Reactie #27 Gepost op: 12-10-2016 17:05 u »
Interessant wordt het wel wanneer er onderzocht wordt hoeveel dagen het bier gevoelig is voor temperatuurschommelingen, m.a.w na hoeveel dagen het bier eventueel uit de gistkast zou kunnen om plaats te maken voor een volgend brouwsel.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Bokbieren
« Reactie #28 Gepost op: 12-10-2016 18:00 u »
Wat ik mij al een hele tijd afvraag (en ik ga proberen wat tijd te vinden om het probleem ook eens analytisch op te lossen) is op welke temperatuurschommelingen een vat vloeistof reageert. Neem een vat van 5 liter, 10 liter, 20 liter. Hoe snel gaat de temperatuur in het vat mee bewegen met de omringende temperatuur? Ik denk dat zelfs een vat van 5 liter, dat door de gisting een innerlijke warmtebron bevat, veel minder last heeft van plotselinge temperatuurschommelingen dan wordt gedacht(tenzij je regelmatig last hebt van overstromingen).

Definiëer ook plotseling: wat is de snelste temperatuurschommeling die je kunt hebben? Eigenlijk zie ik op warme dagen de temperatuur in mijn huis langzaam stijgen in de loop van een warme week, met maar heel weinig variatie in de loop van de dag. In de winter zie ik ook de temperatuur veranderen, in extreme gevallen bvb. 's morgens in de woonkamer 16° C omdat de verwarming dit op temperatuur houdt (en dan moet het al flink vriezen), dan 's morgens automatisch verwarmd, maar klimt op zulke ogenblikken nog niet tot 21° C.

Waarmee ik maar wil zeggen dat de temperatuurschommelingen in een huis veel kleiner zijn dan wordt gedacht, en eigenlijk zeker niet plotseling gebeuren ('k weet het, offtopic eigenlijk, ik lust ook wel een bock, maar alleen op Duitse manier gebrouwen (waarmee ik nog niet wil zeggen dat ik het verschil zou proeven, er wordt te weinig Duitse bock ingevoerd in Nederland en België)).

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.083
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bokbieren
« Reactie #29 Gepost op: 12-10-2016 21:14 u »
Zie ik hier een november experiment?

Is inderdaad een leuk onderwerp voor een experiment. Wort brouwen en deze spitsen in twee gelijke delen. Evenveel gist bij beide delen en het ene deel vergisten op het balkon en het andere deel laten vergisten door iemand die beschikt over een temperatuurgecontroleerde gistkast. Na de vergisting vergelijk je de vergistingsgraad. (En een aantal weken later de smaak...)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.188
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Bokbieren
« Reactie #30 Gepost op: 12-10-2016 22:34 u »
Is inderdaad een leuk onderwerp voor een experiment. Wort brouwen en deze spitsen in twee gelijke delen. Evenveel gist bij beide delen en het ene deel vergisten op het balkon en het andere deel laten vergisten door iemand die beschikt over een temperatuurgecontroleerde gistkast. Na de vergisting vergelijk je de vergistingsgraad. (En een aantal weken later de smaak...)

Misschien dat ik dat nog wel dit weekend ga doen, zodra het gistvat gevuld is een deel er na het enten meteen overhevelen en buiten zetten.

Tags: