Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Technologische vooruitgang in het brouwen  (gelezen 2961 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline strokkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • PINT lid
Technologische vooruitgang in het brouwen
« Gepost op: 09-10-2016 13:42 u »
Mede brouwers...  ik heb uw hulp nodig.
Voor een cursus moet ik een presentatie houden over de technologische ontwikkelingen in het bierbrouwen.
In de basis is het proces van bierbrouwen niet veranderd - de technieken om deze processen te ondersteunen zijn echter wel veranderd en "met de tijd meegegaan". Daardoor krijgen we nu feitelijk betere bieren met een constante(re) kwaliteit.  (Uitzonderingen daargelaten natuurlijk).

Wat is nu in jullie ogen een belangrijke recente technologische vooruitgang in het brouwen? Mijn online zoektocht heeft tot op dit moment weinig opgeleverd... Tips en hints zijn meer dan welkom!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.055
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 09-10-2016 13:46 u »
Bedoel je ontwikkelingen voor hobbybrouwers of (commercieel) brouwen in het algemeen.

En wat is vooruitgang? Kwaliteit, kosten, duurzaamheid...

Offline strokkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • PINT lid
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 09-10-2016 13:49 u »
Bedoel je ontwikkelingen voor hobbybrouwers of (commercieel) brouwen in het algemeen.

En wat is vooruitgang? Kwaliteit, kosten, duurzaamheid...

Het is met name gericht op de ontwikkelingen binnen de commerciŽle brouwerijen (waar uiteraard ook hobbybrouwers baat bij kunnen hebben).
En het gaat om technologische vooruitgang. Dus zaken als het "continu brouwen" zoals dat nu bij bijvoorbeeld Heineken gebeurt...

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 09-10-2016 13:52 u »
Zoals betere mouten,
Temperatuur en proces regeling.
Volledige automatisering van het proces.
Van een houten Spaan vroeger tot rvs.
Van koelschip tot koelcel..

Zeer veel is er veranderd.
Zomaar wat direct in mij opborrelt.

Grt Peter

Offline strokkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • PINT lid
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 09-10-2016 13:52 u »
Aanvullende toelichting; Ik heb een artikel gevonden die (deels) over dit onderwerp gaat. Daarin staat
<quote>
De grote technische vooruitgang van de laatste 25 jaar heeft te maken met wortfiltratie, kooksysteem, klaren van het bier, gistgroei, schuifkrachten in het proces, Cleaning in Place, procescontrole en -sturing en duurzaamheid van het proces tot continu brouwen
<end quote>

Ik vraag mij dan af wat de daadwerkelijke ontwikkeling is geweest ten aanzien van een aantal van de genoemde onderwerpen. Bijvoorbeeld "wortfiltratie"

... de zoektocht wordt vervolgd....

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.055
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 09-10-2016 14:00 u »
Veel brouwerijen laten zich de laatste jaren voorstaan op een sterke reductie in waterverbruik door het hele proces heen. Daar zijn een aantal aardige artikelen over (in ieder geval Heineken)

Daarnaast zullen veel ontwikkelingen gericht zijn op kostenbeheersing en verduurzaming door de hele keten heen (van graanteler tot koelketen).

Kijk eens naar de patentliteratuur van de grotere brouwers (patentscope - wipo, espacenet - europa) voor ontwikkelingen die nu actueel zijn.

edit: ook veel dingen op gebied van verpakking: thuistap, groene flesjes met filter en hop dat minder lichtgevoelig is.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 09-10-2016 14:03 u »
Klaren m.b.v. enzymen ipv lang koelen wat tijd en energie bespaart (je hoeft niet meer te koelen).

https://www.dsm.com/markets/foodandbeverages/en_US/products/enzymes/brewing/brewers-clarex.html

groet,
Hans

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 09-10-2016 14:38 u »
(2007) Entwicklung innovativer Technologien zur Optimierung der WŁrze- und Bierqualitšt --Dr.-Ing. Martin Krottenthaler
https://mediatum.ub.tum.de/doc/1079461/1079461.pdf

Ingo

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.768
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 09-10-2016 15:26 u »
In de commerciŽle brouwerijen is de laatste 25 jaar veel geÔnvesteerd in het voorkomen van oxidatie.
Voorbeelden zijn het het van onderen vullen van ketels en het voorspannen met CO2 van leidingen.

Verder zijn er veel wortstrippers geÔnstalleerd voor het verdampen van pre-DMS en andere ongewenste vluchtige stoffen uit het wort.

Maar ook het inmaischen bij hogere temperaturen is steeds meer gemeengoed geworden.

Zie ook dit artikel uit Brauwelt.

Offline ZwartGoud

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Bier uit īde Brouwkamerī
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #9 Gepost op: 09-10-2016 15:37 u »
Je zou eens kunnen kijken naar HEBS (high efficiency brewing system)
http://www.craftbrewingbusiness.com/equipment-systems/small-brewhouse-efficiency-brewers-power-hebs-system/2/

Hierdoor wordt het brouwen niet alleen efficiŽnter, maar is het ook mogelijk om zonder problemen 100% rogge of tarwe bieren te brouwen.

Of de Steinecker Merlin system, een moderne manier van wort koken. Is efficiŽnter, maar laat ongewenste stoffen ook beter verdampen waardoor de kwaliteit beter zou worden.

Offline floris68

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 09-10-2016 17:57 u »
Ik las een tijdje terug in de krant dat het maken van nieuwe gisten een grote rol gaat spelen in de toekomst:

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/16/de-bierrevolutie-4318599-a1521842

Offline Alfred Brouwer

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 09-10-2016 20:12 u »
Hoi Strokkie, ik zou in ieder geval een duidelijk onderscheid maken tussen technologische vooruitgang en technologische ontwikkelingen, dat zijn twee heel verschillende zaken. Processen kunnen misschien soms efficiŽnter maar dat wil nog niet zeggen dat de smaak van het bier daardoor 'vooruit' gaat.
Er is ook wel een lijstje te maken met dingen die de loop van de tijd achteruit zijn gegaan, zoals (bio)diversiteit en karakter en dergelijke, en wat te denken van landbouwgif resten in bier...
Is vooruitgang te meten in een grotere efficiency, een grotere winstgevendheid of een beter smakend of meer karaktervol bier?

Offline strokkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
  • PINT lid
Re: Technologische vooruitgang in het brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 12-10-2016 07:44 u »
Hoi Strokkie, ik zou in ieder geval een duidelijk onderscheid maken tussen technologische vooruitgang en technologische ontwikkelingen, dat zijn twee heel verschillende zaken. Processen kunnen misschien soms efficiŽnter maar dat wil nog niet zeggen dat de smaak van het bier daardoor 'vooruit' gaat.
Er is ook wel een lijstje te maken met dingen die de loop van de tijd achteruit zijn gegaan, zoals (bio)diversiteit en karakter en dergelijke, en wat te denken van landbouwgif resten in bier...
Is vooruitgang te meten in een grotere efficiency, een grotere winstgevendheid of een beter smakend of meer karaktervol bier?
Goeie toevoeging, Alfred. Inderdaad een waar woord!

Tags: