Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: geef eens uw mening  (gelezen 2481 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline loe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Miel Loe straf & goe
geef eens uw mening
« Gepost op: 04-02-2006 18:37 u »
ha manne
een tijdje geleden heb ik info gevraagd (en gekregen)in verband met dadels in bier.Het Kandinsky bier van Dennis Groothuis is dan ook een beetje mijn handleiding voor mijne miel loe.
40l heb ik gebrouwen;dus 40l maischwater en 26l spoelwater
als storting:6000gr pilsmout
                 4000grmunchenermout
                 2000gr palemout
                1400gr ambermout  50ebc
                1000gr caramout     20ebc
                80gr     chocolate mout 800ebc
methode: storting op 45°C
                5min 50°C
              40min 63°C
              20min 72°C
              1min 78°C
tijdens het filteren heb ik 6maal gesneden.want het heeft toch 75min geduurd.
hop toegevoegd Hallertau trad. 6.5  20gr na 0min.
                          "            "      "      "    na 30min
                          "           "      "       "    na 85min
                        iers mos               10gr na 70min
                        kardemon 2 pitjes        na 60 min
                       honing 1000gr               na 60min
                        dadels 1000gr              na 60 min
de totale kooktijd is 90 min
dePH na het storten bedroeg 5.9 (?)
na een week warme kamer  was de densiteit 1014 waar de start op 1086 begon.
ik denk dat mijne miel loe 10.3% alc gaat halen( wat eigenlijk te veel is ^-^)
 nu staat hij nog voor 4 weken te lageren  bij 6°C
wel wat denken jullie gaat het wat worden mijne miel loe?
de kleur vind ik ook wat te licht. precies nen donker uitgevallen palm. (sugesties?) ( mijn vrouw houd van donker bier)       
het alc.% vind ook wat hoog of..... wat denken jullie?                                               
  vriendelijke groenten                                                                                       
     loe
PS. de gist is wel een Westmalle gist.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: geef eens uw mening
« Reactie #1 Gepost op: 05-02-2006 22:02 u »
Ik hoop dat de iers mos ellende je bespaard blijft. Ik schat dat het een leuk (donker)rood kleurtje gaat krijgen? Zal een heftig biertje worden met al die smaakcomponenten!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: geef eens uw mening
« Reactie #2 Gepost op: 05-02-2006 22:13 u »
Ik begrijp dat je het bier nog wat aan wilt kleuren? Misschien kan dit met Buisman classic aroma (tip van Siris) weinig tot geen smaak, veel kleur.

:degroeten:

Johannes

Offline loe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Miel Loe straf & goe
Re: geef eens uw mening
« Reactie #3 Gepost op: 06-02-2006 08:31 u »
euh... iers mos ellende?
sorry herman ik kan  even niet volgen.
 LOE :weetniet:

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: geef eens uw mening
« Reactie #4 Gepost op: 06-02-2006 08:40 u »
Hoi LOE :proost:

Je hebt het hele forum nog niet doorgelezen merk ik. MO heeft hier heel overzichtelijk alles al bij elkaar gezet. Hier kun je meer vinden over het slechte iers mos...
Bijsmaak door slecht Iers Mos
Nogmaals slecht iers mos
Eerste aanwijzing naar slecht iers mos

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: geef eens uw mening
« Reactie #5 Gepost op: 06-02-2006 12:53 u »
overigens is 75 min een heel normale, misschien zelfs wat snelle filtreertijd. Ik had niet gesneden, maar als je het voorzichtig doet kan het geen kwaad.
Voor mijn gevoel heb je wat weinig hop gebruikt, wilde je niet zo'n bitter bier?
Zijn er residuen van de dadels het gistvat mee in gegaan of kon je dat goed affilteren?
Die caramout is 120 EBC denk ik en geen 20, klopt dat?

Je had iets aan mogen zuren na storten (bv met melkzuur, met fosforzuur is ook mogelijk), optimale pH voor enzymwerking tijdens maischen is 5.4. Vreemd die wat hoge pH ondanks al die speciale mouten.

Je bier zal inderdaad dik 10% worden. geen nood, dat kan de Westmalle gist wel aan. De navergisting zou wat langer kunnen duren, misschien een week  of drie.

Offline loe

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Miel Loe straf & goe
Re: geef eens uw mening
« Reactie #6 Gepost op: 06-02-2006 13:36 u »
 hallo mo
 ik heb wel 6 maal gesneden maar telkens even gewacht voor ik +/- 2L terug in de kookketel kiepte.
de hop was ook een probleem want in het recept van Dennis stonden hopsoorten waar ik niet aan geraakte.
dus heb ik zomaar wat met de natte vinger  gesjoemeld. (de vraag is natuurlijk welke hopgift ga ik nu aanpassen.)
 aanzuren durf ik( nog)  niet aan , het is nog maar mijn 4 de  brouwsel.
& johannes:
bier na de eerste maal bijkleuren vind ik net errover, misschien kan ik eerst de storting wat bijsturen.
edwin:
  merci voor de info ik zal ze allen eens doorlezen, toch wel raar dat men bij de VAW hierover geen info heeft ?
(of misschien wel, maar dan heb ik er toch noch niets van gehoord.)
 vriendelijke groenten
           LOE

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: geef eens uw mening
« Reactie #7 Gepost op: 06-02-2006 13:59 u »
bier na de eerste maal bijkleuren vind ik net errover, misschien kan ik eerst de storting wat bijsturen.


Tuurlijk kun je de stort ook aanpassen, maar ik ging er van uit dat je een reeds gebrouwen bier wilde aankleuren.

groet Johannes

Tags: