Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nog eens een Duveltje  (gelezen 10299 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #25 Gepost op: 13-03-2017 11:47 u »
Denk dat dit uw eerste biertje is dat ik geproefd heb sedert je met osmose water zit Herman!
Wat een contrast met uw brouwsels met dat Oudenaards Farys water van een jaar terug!
Inderdaad Ronnie, geen Oudenaards water meer in mijn ketels, en ja, ik ben ook heel wat contenter met mijn brouwsels dan vroeger, weinig of geen nevensmaakjes meer, dus we doen verder op de ingeslagen weg.  :brouwen: Was trouwens ook het biertje van bovenaan dit topic, dat een dryhopping had van Simcoe en Mosaic, dus is ook Serge mee in de bloempjes gezet...  :biersmile:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline KooTjoo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 156
  • Land: nl
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #26 Gepost op: 30-06-2017 19:20 u »
Ik ben van plan eens met een variant op dit recept aan de slag te gaan. Ik heb echter 1 vraagje, kijkend naar het recept zie ik dat er 10 gram bottelsuiker per liter aan het bier wordt toegevoegd. Is dit niet een beetje veel?

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.430
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #27 Gepost op: 30-06-2017 23:16 u »
Ik heb het bier gebrouwen, met 1388 gist, als men deze 3 weken laat staan en na de hoofdgisting naar 25 graden gaat dan trekt ie vanzelf rustig naar 1005, geen andere gisten nodig.
Bottelsuiker lijkt veel, maar een duvel heeft een behoorlijke hoeveelheid koolzuur.

De smaak is heel erg goed, ik heb ge dry hopt met mandarina bavaria en dat is een succes! Helaas zit er wel een metaalsmaakje op de achtergrond die ik in de echte duvel niet heb.
HEERLIJK BIER, hij is al bijna op omdat iedereen om een tweede, derde, vierde ..... fles vraagt.

Ow het bier is ongelofelijk doordrinkbaar, en dus heb ik al wat mensen zwalkend de deur uit zien gaan.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 698
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #28 Gepost op: 30-06-2017 23:24 u »
Waar staat RO water voor dan?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #29 Gepost op: 30-06-2017 23:38 u »
Waar staat RO water voor dan?
Reverse Osmose, is water waar met behulp van een osmose filter de mineralen er uit gefilterd zijn. Tenzij je een tappunt in de buurt hebt is het in Nederland redelijk duur (0.5 euro/l supermarkt vs 3 euro/100l uit tappunt). Glazenwassers maken hier veel gebruik van, dus als je iemand kent zou je daar water kunnen halen. Bij RO moet je vaak nog wel het water behandelen met brouwzouten om te zorgen dat er genoeg calcium in zit voor de gist. Ik heb er laatst een urtyp, weizen en vandaag een oktoberfest mee gebrouwen. Je proeft het wel, bitterheid wordt zachter.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #30 Gepost op: 30-06-2017 23:45 u »
Klinkt interessant. Hoeveel calcium moet je dan toevoegen?

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 698
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #31 Gepost op: 01-07-2017 09:04 u »
Bedankt

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #32 Gepost op: 01-07-2017 09:19 u »
Reverse Osmose, is water waar met behulp van een osmose filter de mineralen er uit gefilterd zijn. Tenzij je een tappunt in de buurt hebt is het in Nederland redelijk duur (0.5 euro/l supermarkt vs 3 euro/100l uit tappunt). ter.

Omgekeerde osmose apparaten zijn voor niet al te veel geld te koop. Er zijn diverse hobbybrouwers die een dergelijk apparaat in huis hebben.

Bijvoorbeeld deze: https://www.osmoseexpert.nl/omgekeerde-osmose-systemen/aquarium-omgekeerde-osmose/omgekeerde-osmose-aquarium

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.833
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #33 Gepost op: 01-07-2017 09:28 u »
klinkt interessant. Hoeveel calcium moet je dan toevoegen?
Dacht ergens gelezen te hebben dat je 60 mg/l minimaal nodig hebt voor goede uitvlokking. Ik heb de bieren met RO water meteen via decocotie methode gebrouwen onder het mom je moet het minimaal 1 keer gedaan hebben in je brouw leven. Het schema dat ik hanteerde had ook een Fytaserust bij 35 graden. Tijdens deze stap breekt het enzym Fytase fytine af waardoor er fytinezuur vrij komt en oa calcium en magnesium. Hierdoor daalt de pH van de maisch. Nadeel is dat dit zeer lang duurt (90 min) en het is alleen zinvol bij lichtgekleurde slecht gemodificeerde mout. Bij Pale mout bv zit nog nauwelijks fytase. Waarschijnlijk was het in dit geval niet nodig om calcium toe te voegen, maar ik heb gisteren 2.5 gram CaCl2 en 3 gram CaSO4 toegevoegd. Dit werd ingegeven door Braukaiser die dit aanraadde voor het brouwen van een Weizen. Heb dit dan ook maar gedaan voor mijn Oktoberfest.

Offline lier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 698
  • Land: nl
  • Brouwerij brouwkip
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #34 Gepost op: 01-07-2017 14:47 u »
Zo'n apparaat zou wel wat voor me zijn, ik heb een waterontharder en die ben ik een keer vergeten uit te zetten, dat bier is echt ontzettend smerig bitter geworden, met dit water heb je de waterkwaliteit in elk geval in eigen hand.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #35 Gepost op: 01-07-2017 20:01 u »
@brouwers, bedankt! Ik ga me er verder in verdiepen!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Nog eens een Duveltje
« Reactie #36 Gepost op: 01-07-2017 23:54 u »
Oei oude draad ..

Maar dan nog:
Je blowoff slang is te dun vrees ik.
Neem een slang van 20 x 26 mm en dan gaat het prima.

Tags: