Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij  (gelezen 843 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Marc Sas10

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hallo mensen,

Ik wil na de hoofdvergisting (Brewferm abdij blik) honing toevoegen. Ik wil wat van de honingsmaak behouden natuurlijk. Ik vraag me af hoeveel honing op 9 liter verstandig is en of ik extra gist moet toevoegen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JanWillem

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #1 Gepost op: 26-09-2016 21:39 u »
In principe niet. Zeker niet als je nog iets van de smaak wil behouden.

Offline JanWillem

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #2 Gepost op: 26-09-2016 21:42 u »
Op 9 liter zou ik een half potje maximaal toevoegen. (200 g)

Offline Marc Sas10

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #3 Gepost op: 27-09-2016 20:19 u »
Bedankt voor tip mensen

Online Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #4 Gepost op: 27-09-2016 20:36 u »
Op 9 liter zou ik een half potje maximaal toevoegen. (200 g)

Dat is volgens mij wel een beetje veel.
Als je uit gaat van 9 gram suiker per liter bier krijg je een bier die rijk is aan koolzuur.

Honing bevat gemiddeld 80 gram suiker deze zijn ongeveer voor 70% vergistbaar dit  per 100 gram.
Dus +- 56 gram vergistbare suikers peer 100 gram honing.
Als 9 liter bier hebt maal 9 gram suiker per liter = 81 gram suiker.


Wanneer je 150 gram honing toevoegt is meer dan genoeg lijkt mij.
Dus dan heb je 84 gram vergistbare suikers.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 315
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #5 Gepost op: 27-09-2016 20:47 u »
Mijn ervaring is dat honing een van de smaken is die het lastigste in bier te krijgen is.Dit komt volgens mij doordat juist datgene dat de honing zijn smaak geeft ook voor 100% vergistbaar is en daardoor niet te traceren in de smaak in het uiteindelijke product.
Ik ken een paar bieren waar honing in zit, maar niet waarneembaar en ik ken er een paar waar het uitgesproken in aanwezig is.

Honing is voornamelijk suikers, in simpele en complexe vormen, die over het algemeen goed te vergisten zijn en weinig smaak achter laten. Maar als anderen daar een andere mening over hebben,  ik zou het graag graag horen, vooral in oplossingen, want mij is het nog niet gelukt de honing smaak erin te krijgen met honing.

Online Fermon

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 434
  • Land: nl
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #6 Gepost op: 27-09-2016 20:50 u »
Dat is volgens mij wel een beetje veel.
Als je uit gaat van 9 gram suiker per liter bier krijg je een bier die rijk is aan koolzuur.

Honing bevat gemiddeld 80 gram suiker deze zijn ongeveer voor 70% vergistbaar dit  per 100 gram.
Dus +- 56 gram vergistbare suikers peer 100 gram honing.
Als 9 liter bier hebt maal 9 gram suiker per liter = 81 gram suiker.


Wanneer je 150 gram honing toevoegt is meer dan genoeg lijkt mij.
Dus dan heb je 84 gram vergistbare suikers.

Oh sorry, in mijn verhaal ging ik er vanuit dat het ging om bottelsuiker.
En ik heb altijd gedacht dat honing bestond uit ongeveer70% vergistbare suikers :weetniet:.

Blijkbaar 100%... Weet ik dat ook weer :degroeten:

Offline Marc Sas10

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #7 Gepost op: 28-09-2016 13:12 u »
Mijn idee is om het nog een week in het gistvat te laten en dan over te hevelen in een ander vat en nog een weekje op kamertemperatuur te lageren en daarna pas te bottelen.

Offline JanWillem

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 57
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #8 Gepost op: 28-09-2016 13:12 u »
Zelf werk ik met koudgeslagen honing van een lokale imker. Dit sorteert wat effect, maar echt nadrukkelijke honingsmaak is volgens mij eerder met smaakstoffen te bereiken. De voorgestelde 150 gram is inderdaad beter. Ik bedenk mij nu dat ik 1 pot (450gr) op een kleine 30 liter gebruik.

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 579
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Honing toevoegen na hoofdgisting wel of geen extra gist erbij
« Reactie #9 Gepost op: 28-09-2016 13:24 u »
Zelf werk ik met koudgeslagen honing van een lokale imker. Dit sorteert wat effect, maar echt nadrukkelijke honingsmaak is volgens mij eerder met smaakstoffen te bereiken. De voorgestelde 150 gram is inderdaad beter. Ik bedenk mij nu dat ik 1 pot (450gr) op een kleine 30 liter gebruik.

Je kunt inderdaad het beste werken met honing van je locale imker. Dat bevat meer smaakstoffen dan honing wat uit de winkel komt. Daar lees je vaak op de verpakking dat het een mengproduct is van honing van binnen de EU en dat van buiten de EU. Dat buiten de EU betekent meestal Chinese honing die zo kapotgekookt is dat er geen duidelijke smaak aan te herkennen is. Erg goed voor het bijmengen vanwege zijn neutrale smaak maar totaal ongeschikt voor een honingsmaak na het vergisten.

Tags: honing