OBBK 2016 B2 - Porter - Jeroen Free

Gestart door JeroenF, 24-09-2016 19:23 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JeroenF

Beste Forumleden.
Hierbij mijn recept van de Porter:

OBBK 2016 B2

Biertype: Porter
2e plaats met 83 punten (16 deelnemers in B-klasse).

Naam brouwer:  Jeroen Free
Lid van Bergsch Bierbrouwers Gilde, Bergen op Zoom

Algemene gegevens

Naam brouwer: Jeroen Free
Brouwdatum: 6 Februari 2016
Botteldatum: 5 maart 2016

Aantal liter bier: 30
Aantal liters wort: 34.5 (gerekend na koken)
Begin SG:  1059
Eind SG:  1019
Berekende kleur:  125 EBC
Berekende bitterheid:  33 IBE

Mout
6750 gram Mild Ale Malt (Thomas Fawcett & Sons) 8.8 EBC (77,58 %)
450 gram Pale Crystal (Thomas Fawcett & Sons) 68.8 EBC (5,2 %)
300 gram Crystal Malt (Thomas Fawcett & Sons) 150 EBC (3,45 %)
150 gram Dark Crystal Malt (Thomas Fawcett & Sons) 306.6 EBC (1,72 %)
750 gram Brown Malt (Thomas Fawcett & Sons) 200 EBC (8,6 %)
300 gram Weyermann® Carafa® Type I 800 - 1000 EBC (3,45 %)

Totaal: 8700 gram storting (100%)

Water
Brouwwater:  33 liter
Spoelwater:  17 liter
Totaal:  50 liter
Beslagverhouding:  1 : 3,8

Watersamenstelling (Bergen op Zoom)
Chloride: 24.8 mg/L
Sulfaat: 26 mg/L
Calcium: 61 mg/L

Toevoegingen:
Calciumchloride:  6.9 ml
Calciumsulfaat: 0 gram
Melkzuur 80%: 9.6 ml

Maischschema:
Temperatuur in °C:  67 / 78
Tijd in minuten :      75 / 5

Opm:
Weyermann® Carafa® Type I 800 - 1000 EBC  niet meemaischen maar pas toevoegen bij het spoelwater.

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 90 min

Kookpan
Kookpaninhoud: 50 Liter

Wort Benodigd voor koken:  42 liter
Verdamping tijdens koken:  7.5 liter
Wort over na koken: 34.5 liter

Hop

Challenger, bloemen  6,4% alfazuur,  74 gram, FWH, 90 minuten meekoken, 30 IBE
Challenger, bloemen  6,4% alfazuur,  22 gram, 10 minuten meekoken, 3 IBE

Ca. 31 liter wort verdeeld over 2 gamellen (2 * 15.5 liter).

Gist

Gamel 1: 2e Prijs OBBK 2016 B2
Wort 15.5 liter
Wyeast 1968 London ESB Ale Yeast
Giststarter:  1 liter (afgegoten)
Niet belucht, regelmatig schudden

Gamel 2: (niet ingezonden)
Wort 15.5 liter
Fermentis S04 korrelgist 1 zakje
Droog over wort gestrooid.

Vergistingstemperatuur en duur (gamel 1)
Hoofdgisting:  18 gr C gedurende 1 dag, daarna oplopend tot 19 gr C gedurende 6 dagen
Nagisting:  12 dagen bij 21 °C
Overgezet in keg bij 1 °C gedurende 9 dagen.

Bottelen
kristalsuiker 8 gr/l
Hergisten op fles: 21 dagen bij 23 gr C
Daarna koel bewaren in koelkast.

Opm.  Deze Porter was voor de Brand wedstrijd gebrouwen.

Succes met deze brouw
Jeroen Free

Jacques

Bedankt Jeroen voor het plaatsen van het recept.

Het laat zien dat een porter vaak wat langer moet staan om zich goed te ontwikkelen.

William

Bedankt Jeroen voor het delen. Deze ga ik nabrouwen.

Had je toch ook maar zowat de Brand Porter wedstrijd kunnen winnen :-)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.