OBBK 2016 A1 + Algemeen Kampioen - Brettanomyces Blond - Gijs Brouwers

Gestart door Brouwers, 19-09-2016 21:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Brouwers

Met trots mag ik hier mijn winnende recept posten.

Score: 93 punten
Individuele scores: Visueel: 10 14, geur: 24, smaak: 22, basissmaak: 10, body: 5, mondgevoel: 5, nasmaak: 13
Commentaar: Verkeerde fles. Bier stroomde de fles uit. Let er op dat je bier goed is uitvergist. Zeer mooie geur met een verfijnd hop karakter. Brett duidelijk waarneembaar. In de smaak wat minder Brett karakter en wat meer hop. De nasmaak is wat stroefjes en vooral rij moutig (vleugje caramel). Vooral punten laten liggen op visuele aspecten.
Commentaar uit de finale: In de finale tweede fles gekeurd. Vanwege hoge kwaliteit punten aangepast.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0009
Naam receptOrval-clown of zoiets
Brouwdatum30-05-2015
BiertypeBrettanomyces blond
Volume14,8
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement74,2 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
17,00 lWater uit Veldhoven1,25 gCaCl22,18 gCaSO42,70 mlMelkzuur6,39 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
85 mg/l5 mg/l11 mg/l131 mg/l26 mg/l76 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,900 kgVloergemoute Bohemian Pils MoutWeyermann4 EBC79,3 %
0,259 kgPale Crystal moutThomas Fawcett and Sons69 EBC7,1 %
0,200 kgCaramunich IIIWeyermann150 EBC5,5 %
0,300 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.5,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,0 gHallertau Traditionpellets5,9%60 min.33,2 IBU
10,0 gStyrian Goldingsbellen4,0%60 min.6,6 IBU
39,5 gStyrian Goldingsbellen4,0%koudhop0,0 IBU
18,5 gStyrian Goldingsbellen4,0%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
0,200 l + 0,5 l getrapte starterTrappist Ale (WLP500)bovengist
[row]0,200 l + 0,5 l getrapte starterTrappist Ale (WLP500)bovengist
Orval ()bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,8%
Start nagisting07-06-2015
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering23-09-2015
Temp. lagering3,0 °C
Alcoholgehalte7,4 vol.%

Zoals je kan zien zat het bier al bijna een jaar op fles voordat het gekeurd werd. Ik heb het bier eerst gewoon uit laten gisten op de wlp500. Na 2 weken gisten heb ik het bier overgeheveld naar een mandfles en daar 2 bodempjes Orval bij gevoegd. Dit heeft een 3,5 maand op een slaapkamer gestaan. Toen er geen activiteit meer leek te zijn (geen schuim), de koudhop toegevoegd en dit een week laten staan en 2-3 dagen voor het bottelen even op 3 graden gezet zodat de hop zou uitzakken. Uiteindelijk svg was 100%. Daarna gebotteld en proberen zoveel mogelijk geduld te hebben. Na een maand of 3 op fles was het al een heerlijk bier, maar dat is met de tijd alleen maar beter geworden. Helaas is hij alweer bijna op, dus misschien moet ik hem binnenkort nog eens gaan maken  :brouwen:




RienP


Jacques


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.