OBBK 2016 - V1 - Gerookte Theebock - Rien Polak

Gestart door RienP, 17-09-2016 23:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RienP

De 1e prijs (92 punten) heb ik gewonnen met een Bock waar rooksmaak en aroma is toegevoegd met behulp van Lapsang Souchong thee. Het idee hiervoor is ontstaan tijdens de experimentele brouwsels die ik had gemaakt voor de Homebrewday bij Brouwerij Kees. Hiervoor had ik ook Lapsang Souchong  gebruikt. Waar zo`n dag al niet tot kan leiden uiteindelijk.  :brouwen:

Werkwijze
Onderstaand is het basisrecept. Hiervan heb ik 5 liter genomen nadat de hoofdgisting is afgelopen. Tijdens de lagering voeg ik 30 gram Lapsang Souchong toe (verdeeld over 2 of 3 theezakjes) aan deze 5 liter. Dit laat ik koud trekken en elke 12 uur proef ik (soms wat vaker). In dit geval heb ik na 48 uur de thee uit het bier gehaald en gebotteld.
Naar mijn smaak geeft de Lapsang Souchong een zachtere rooksmaak dan met rookmout.

Opmerkingen keurmeester
Heel mooi bier, waarin de gerookte thee over de hele lijn herkenbaar is.

Na afloop de keurmeester nog gesproken. Hij had nog meer punten willen geven, maar vond dat er nog discussie aan voor de eindronde mogelijk moest zijn.
Van mij had hij die extra punten gewoon mogen geven.  ;) ;D

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbelbock 2016
Kenmerk30-2016
Brouwdatum25-Mar-16
BiertypeDubbelbo(c)k
Aantal liters22
Gewenst begin SG1075 (8.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement68.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater35.2 liter
Maischdikte2.9 l/kg
Maischwater23.7 liter
Spoelwater11.5 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur57 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid35 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchener Dark, Swaen61.2 %5.000 kg20 EBC
Pilsmout (DM)25.0 %2.044 kg4 EBC
Caramelmout 120 (DM)8.0 %0.654 kg120 EBC
Biscuitmout (DM)4.0 %0.327 kg58 EBC
Chocolade mout (CM)1.8 %0.147 kg900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Perle (Dld)6.3 %25 gr75 minuten17 EBU
Perle (Dld)6.3 %30 gr20 minuten12 EBU
Perle (Dld)6.3 %25 gr10 minuten6 EBU

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Saflager W-34/70
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen3 zakjes

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C60 minuten2.9 l/kg

Opmerkingen-


William

Nogmaals gefeliciteerd met dit mooie resultaat Rien.

Jacques

Van harte gefeliciteerd Rien!

En bedankt voor het delen van dit bijzondere recept.

Tuur


BVeenema

Gefeliciteerd!

Het lijkt mij leuk om dit recept ook te brouwen. Ik heb wel een vraag. Heb je de beide batches (5 liter met thee, 17 liter zonder thee) apart gebotteld of heb je ze uiteindelijk voor het bottelen gemengd?

Ik hoor het graag!


RienP

Dank jullie wel.

5 liter met thee is apart gebotteld van de rest van het bockbier. Het is dus daarna niet opnieuw gemengd.

BVeenema


Wallie

Citaat van: RienP op 17-09-2016  23:53 uWerkwijze
Onderstaand is het basisrecept. Hiervan heb ik 5 liter genomen nadat de hoofdgisting is afgelopen. Tijdens de lagering voeg ik 30 gram Lapsang Souchong toe (verdeeld over 2 of 3 theezakjes) aan deze 5 liter. Dit laat ik koud trekken en elke 12 uur proef ik (soms wat vaker). In dit geval heb ik na 48 uur de thee uit het bier gehaald en gebotteld.
Naar mijn smaak geeft de Lapsang Souchong een zachtere rooksmaak dan met rookmout.

Je maakt de thee niet steriel voor je het toevoegt? Bijv door eerst met kokend water een thee te trekken?

RienP


Wallie

Citaat van: RienP op 12-12-2018  08:48 uNee, gewoon rechtstreeks erin.

Ok! Gaan we dat proberen! Waarschijnlijk ook 4 verschillende methodes. Of jou methode en dan 4 verschillende soorten.
Dat moeten we nog ff bedenken.
Maar jou methode komt wel het beste over.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.